Stallone okouzlil kritiky. Celovečerní dokument Sly sbírá nadšené recenze

Legenda Stallone v dokumentu, jaký zasluhuje.

Sylvester Stallone ve vlastním dokumentu Sly.
Zdroj: Netflix

Sylvester Stallone se v těchto dnech vrátil do kin ve snímku Expend4bles, v listopadu navíc dorazí na Netflix jeho celovečerní dokumenty Sly. Ten už viděli první diváci na torontském festivalu v polovině září, a podle prvních ohlasů se mají fanoušci akční legendy opravdu nač těšit. Navíc v něm vystoupí Arnold Schwarzenegger (nedávno dostal na Netflixu vlastní minisérii) a Quentin Tarantino.

V současné době hodnotilo Slye sedm recenzentů na RottenTomatoes, všichni kladně. Prozatím má tedy stoprocentní skóre. Známkování filmu již bylo spuštěno také na IMDB, kde Slye ohodnotilo zatím devatenáct uživatelů z Kanady. Právě tam totiž proběhla jeho celosvětová premiéra (Mezinárodní filmový festival v Torontu) 16. září.

Reel Film

Film Sly režiséra Thoma Zimnyho se zabývá životem a kariérou Sylvestera Stalloneho – s velkým důrazem na jeho úspěchy v sériích Rocky a Rambo a také na jeho vyhrocený vztah s násilnickým otcem. Režisér Zimny odvádí skvělou práci a získává od Stalloneho otevřené a upřímné komentáře k různým atraktivním tématům, ačkoli je jasné, že film byl navržen tak, aby oslovil Stalloneho příznivce. (David Nusair)

Variety

Co mě na Slyovi bavilo a čeho jsem si na něm cenil, je, že nás Stallone s pohotovou upřímností svých vysvětlení, proč udělal všechno, co udělal, zavede hluboko do toho, jak fungoval hollywoodský mainstream. Dokument nám ukazuje, že Stalloneho filmy, ať už můžete kterýkoli z nich hodnotit jakkoli, byly osobní, i když vycházely z továrny na sny v éře blockbusterů (a v některých ohledech ji i budovaly). Vložil do nich svůj vztek a svou slávu. (Owen Gleiberman)

IndieWire

Zimny sleduje Stallonovy začátky – v jednu chvíli se současný Stallone dokonce vrací do své staré čtvrti Hell’s Kitchen a scény, kdy se jen tak prochází a povídá si s nevěřícími Newyorčany, jsou veselé a zábavné – ve snaze vysvětlit, jak se ze Stalloneho stal Stallone. Velká část filmu Sly se snaží destilovat podstatu a kouzlo hvězdy, přičemž jeho výchova (jeho rodiče byli, jak Stallone říká, „nepředvídatelní“) se ukázala jako hlavní kámen úrazu. (Kate Erbland)

Joblo

Stallone tvrdí, že film, na který je nejvíce hrdý, je Rocky Balboa. Jeho nepovedené účinkování v komediích je přiznáno prostřednictvím ukázek z filmů Oscar a Stůj, nebo maminka vystřelí!, ačkoli trapné Kočičí zlato je zmíněno jen krátce. Ikona se také svěřuje s fyzickou cenou akční hvězdy, když poznamenává, že jeho tělo se nikdy plně nezotavilo z traumatu, které utrpělo při natáčení prvního filmu Expendables. (Chris Bumbray)

PovMagazine

To, co Slye, člověka i film, povyšuje, je schopnost sebeuvědomění. Zimny nabízí jednu fascinující myšlenku, kdy herec poslouchá zpětně kazety s rozhovory, které rozdal jako mladší muž. Současný Stallone na své bývalé já křičí zklamáním i podporou, čímž vzniká výjimečný dialog mezi minulostí a přítomností.

RogerEbert

Stallone kritizuje svá umělecká rozhodnutí, osobní selhání, a dokonce i své vlastní ego. V mé nejoblíbenější scéně dokumentu poslouchá svůj starý rozhovor, v němž jeho mladší já nazývá film Rocky charakterovou studií. Křičí na svou mladší verzi: „Je to milostný příběh! Řekni to!“ a přiznává, že tehdy něco takového nemohl říct nahlas. Jestliže mladý Stallone toužil po uměleckém vyjádření a slávě, starý Stallone ví, že nakonec je nejdůležitější láska. (Marya E. Gates)