10 skvělých filmů, které Netflix odstraní v polovině srpna

Foto: Mumie, Warcraft: První střet, Očista: Anarchie (vše Universal Pictures)

Netflix v polovině srpna zažije menší otřes, z licenčních důvodů z jeho nabídky zmizí například filmový Warcraft, Emmerichův katastrofický biják 2012, oblíbená Mumie s Brendanem Fraserem nebo stále zábavná komedie Mr. Bean: Největší filmová katastrofa. Není vyloučeno, že Netflix vrátí divákům všech těchto deset titulů (většina z Universal Pictures) v příštích týdnech nebo měsících. Smutnit navíc není třeba, zkraje srpna se na Netflix dostalo těchto 13 staronových filmů.

2012

V tomto apokalyptickém thrilleru hrozí světu zánik pod přívalem přírodních katastrof a rozvedený otec se zoufale snaží zachránit svou rodinu. Na Emmerichovy velkolepé megalomanské záběry se fakt dobře dívá. Nicméně to je pro tento film jediný výraznější přínos. Dějově je to stále a tatáž Rolandova ohraná písnička a už mu to nejsem ochoten nějak dále výrazně tolerovat. A proto říkám, že toto bylo opravdu naposled, co mu americký heroismus a typický závěr žeru.

Černý zabiják

Dokumentární snímek Blackfish odhaluje příběh notoricky známé kosatky Tilikum, která – na rozdíl od jakékoli jiné volně žijící kosatky – zabila v zajetí několik lidí. Co se s ní za tu dobu stalo? Šokující záběry a poutavé rozhovory s trenéry a experty manifestují mimořádnou náturu těchto tvorů.

Ladíme! I, II, III

Beca se dostane do vokální skupiny Bellas a rychle zapracuje na jejím nudném stylu. V hudební soutěži na univerzitě je totiž čeká souboj s mužským sborem. Pitch Perfect je jako jeden prodloužený díl seriálu Glee s větším rozpočtem a spoustou postav, které bohužel nejsou na plno využity. Výsledek tak není ani moc vtipný a z průměru ho dostává skvělá Anna Kendrick a na poslech příjemné přezpívání současných hudebních hitů.

Mr. Bean: Největší filmová katastrofa

Foto: Gramercy Pictures

Smolař pan Bean je vyslán do Los Angeles, aby ochránil slavný obraz. Jenže fyzické úkoly nejsou jeho silnou stránkou, a tak se kolem něj dějí jen samé komické pohromy. Příběh jako taký však ve filmu sehrává jen vedlejší úlohu. Film je ve skutečnosti sbírkou krátkých skečů a chodící katastrofa ve tvídovém saku nás provází celým příběhem.

Mumie

Foto: Universal Pictures

Parta amerických archeologů nevědomky oživí prokletou mumii, kterou pak musí srovnat do latě dobrodruh a nešikovná egyptoložka. Jen málokdo neviděl dobrodružství drsňáka Ricka O’Connella, egyptoložky Evelyn a jejího ztřeštěného bratra Jonathana. Celosvětově film s rozpočtem 80 milionů dolarů vydělal skoro šestinásobek. Film stojí hlavně na skvělých tricích, vrcholem je pak sedm egyptských ran. Blockbuster se vším všudy v pozitivním slova smyslu.

Návrat do budoucnosti I a II

Foto: Universal Pictures

V DeLoreanu předělaném na stroj času se Marty McFly náhodou vrátí o třicet let zpátky a musí sebou pořádně hodit, aby zařídil, že se do sebe jeho rodiče zamilují. Zemeckisova sci-fi patří mezi kulty, které ve svém žánru těžko hledají konkurenci. Snímek s Michaelem J. Foxem v hlavní roli oslovil miliony lidí po celém světě a vybudoval si silnou fanouškovskou základnu.

Očista: Anarchie a Volební rok

Jednou za rok se americké ulice vždy na dvanáct nočních hodin promění v peklo. Nepracuje ani jedna ze složek záchranného systému a všechny zločiny, včetně těch nejtěžších, jsou zcela legální. Téhle brutální noci se říká Očista. Z Netflixu odcházejí poměrně dva povedené díly, Očista: Navždy z roku 2021 ještě zůstává.

Smrtící ticho

Lovec s temnou minulostí se pustí do pátrání po zabijákovi, který kdysi mohl mít prsty v únosu jeho dcery. Zaplete se přitom ale do velmi nebezpečné hry na kočku a myš. Nikolaj Coster-Waldau v dalším povedeném thrilleru, po jehož boku se představila Annabelle Wallis. Jedno z nejpříjemnějších překvapení roku 2020, které nešetří akcí a hutnou atmosférou.

Van Helsing

Foto: Universal Pictures

Lovec upírů Van Helsing přijíždí do tajemného koutu Evropy, kde se snaží porazit hraběte Draculu, vlkodlaka a Frankensteinovu zrůdu. Kdo by neznal akční fantasy, které se natáčelo v Praze a kromě Hugha Jackmana nabídne i přitažlivou Kate Beckinsale nebo na svoji dobu špičkové digitální efekty? Škoda jen, že slavná látka o vybíječích příslušníků temnoty neoplývala příliš logickým scénářem.

Warcraft: První střet

Fantasy příběh podle oblíbené videohry, ve kterém portál otevře draenorským bojovníkům cestu na Azeroth a vypukne válka mezi lidmi a orky. Warcraft: První střet se naštěstí nezařadil do skupiny nepovedených herních adaptovaných slátanin, které nikdy neměly spatřit světlo světa. Jedná se o příjemnou fantasy jízdu, která sice nepatří ke špičce svého žánru, ale rozhodně neurazí tolik, jak o ní tvrdí nejrůznější zlé jazyky.