10 výborných filmů, které zmizí z Netflixu na konci srpna

Foto: Vanilkové nebe (Paramount Pictures), Nákaza (Warner Bros.), Kamarád taky rád (Sony Pictures)

Tradiční čistka Netflixu na konci měsíce tentokrát zahrnuje řadu výborných titulů, které by bylo škoda nechat odejít bez povšimnutí. Z licenčních důvodů budou z Netflixu odstraněny pohodové komedie Kamarád taky rád a Stážista, Vanilkové nebe s Tomem Cruisem, Nákaza Stevena Soderbergha nebo kompletní trilogie Šifra mistra Leonarda. Jak už ale Netflix nastínil začátkem týdne, náhrada za tyto tituly dorazí hned zkraje září. A to Netflix určitě neprozradil všechny.

Kamarád taky rád

Foto: Sony Pictures

O tom, že se vztah může vyvinout i tam, kde o něj ale opravdu nikdo nestojí, je snímek Kamarád taky rád. Jak název napovídá, hlavní hrdinové Jamie (Mila Kunis) a Dylan (Justin Timberlake) si přísahají (na Bibli, takže by to měla být pravda), že se oprostí od emocí a jediné, oč mezi nimi půjde, bude sex. Protože mají za sebou plno vztahů, které nevyšly, nechtějí další zklamání, jež by jim neopětované emoce mohly přinést. Jenže jak se říká, člověk míní a život mění, a tak si oba začnou uvědomovat, že sex není to jediné, co je k sobě navzájem táhne.

Nákaza

Skupina zdravotnických expertů svádí závod s časem – musí zastavit neznámý virus, který způsobuje globální pandemii. Režisér Soderbergh pojal svůj katastrofický film z opačné strany, než z jaké bychom čekali. Do popředí se dostává nejvyšší politika a její hra v nejtěžších chvílích, odborné prostředí kontrastuje s divočinou v ulicích. Kontrastují zde tedy dva světy, které přes společný cíl volí naprosto odlišné metody. Velmi talentovaný filmař nám také ukazuje, jak málo stačí k tomu, abyste v časech hysterie mohli manipulovat s masami lidí.

Prodloužený víkend

Vězeň na útěku najde útočiště u cizí ženy se synem. Nečekaně se s nimi přitom sblíží a pomůže jim vyléčit staré rány. Něžné, nostalgické a hřejivé „rodinné“ drama, z něhož zároveň tiše čiší hrozba a napětí z blížícího se nebezpečí. Prodloužený víkend navíc ukazuje novou tvář Jasona Reitmana jako filmaře.

Prvotní strach

Foto: Paramount Pictures

Když přistihnou krví potřísněného malého ministranta utíkat z místa vraždy, zdá se, že viník je jasný. Jeho obhájce je však rozhodnutý případ vyhrát. Konzistentní zábava, fantastické herecké obsazení a především filmový debut dvojnásobného držitele nominace na Oscara Edwarda Nortona. Jeden z nejlépe hodnocených filmů roku 1996 natočil Gregory Hoblit, tvůrce Frekvence a Okamžiku zlomu.

Sedm let v Tibetu

Foto: TriStar Pictures & Mandalay Entertainment

Známí herci se nás nepustí, a tak nás Brad Pitt vezme zase o dům dál, tentokrát na jeden z nejvýše položených štítů Himalájí, Nanga Parbat. Zde se horolezec dostává do zajetí, ze kterého se po útěku dostává do Tibetu a k mladému Dalajlámovi. Paradoxně se právě horolezec stává učitelem učitele, když se mezi oběma muži rozvine hluboké a vzájemně poučné přátelství. Tento příběh se dokonce doopravdy stal, a film je tak založený na skutečných událostech.

Stážista

Jules, která podniká v módní branži, má pořád práce až nad hlavu. Pomůže jí ale sedmdesátiletý vdovec Ben, který se překvapivě přihlásí na pozici stážisty. Stážista je ten typ filmu, který je vlastně hlubokomyslný, ale všechny podstatné otázky jsou v něm vyřčeny tak nenásilně, že si jich možná ani nevšimnete, přesto o nich začnete uvažovat. Když si ho pustíte ve špatné chvíli, pomůže vám uklidnit se a snad i zapomenout, když ve šťastném rozpoložení, ještě víc vás nadchne. Prostě je to film, který zahřeje u srdce…

Šifra mistra Leonarda

Foto: Sony Pictures

Ve zfilmovaném knižním bestselleru Dana Browna dostal hlavní slovo Tom Hanks jako symbolog Robert Langdon, který spolu s policií řeší podivnou vraždu správce Louvru, jenž před smrtí stihl ještě nakreslit několik podivných symbolů. Jejich rozluštění naznačuje, že nešlo jen o jednoduchou vraždu a vše má mnohem větší rozměr. Snímek sice nedosahuje kvalit knižní předlohy a některé momenty musely být osekány, ale pořád se jedná o svižně plynoucí podávanou s prvky dramatu, mysticismu a historie. Z Netflixu zmizí také volná pokračování Andělé a démoni a Inferno.

Týpci a zbraně

Režisér Todd Phillips je zodpovědný za řadu „chlapáckých“ komedií, (Mládí v trapu nebo Pařba ve Vegas) a oscarového Jokera. Tímto filmem příliš nevybočuje ze svého žánru, ale trochu posouvá téma. Nejde jen o bláznivé dobrodružství dvou kamarádů, ale také o stále aktuální téma a (údajně) skutečný příběh, který vychází z článku Guye Lawsona. Vypráví příběh dvou přátel, kteří žijí v Miami Beach v době války v Iráku a společně pomalu, ale jistě vstupují do obrovské hry s prodejem zbraní.

Vanilkové nebe

Foto: Paramount Pictures

Muž, který má všechno – peníze, skvělý vzhled i krásnou ženu – zdánlivě všechno ztratí při autonehodě, která ho strašlivě znetvoří. Není to poprvé, kdy se američtí filmaři zhlédli v díle svých evropských kolegů a rozhodli se dát mu nový kabát. Právě to potkalo i Toma Cruise a jeho produkční partnerku Paulu Wagner. Ihned po projekci španělského filmu Otevři oči se rozhodli vykoupit práva. Není bez zajímavosti dodat, že Penélope Cruz si roli Sofie zopakovala, tentokrát ovšem po boku Toma Cruise.

Zúčtování

Tenhle cifršpión je expert na firemní účty a taky na zabíjení lidí. A jeho nový zákazník zrovna potřebuje oboje. Zúčtování je snahou zalíbit se fanouškům akce, rodinných dramat, neortodoxních hrdinů a finančních podvodů. Ovšem na jeden film je toho moc. Následkem přílišné obsáhlosti v nedostatečné časové dotaci je guláš, který nemusí sedět každému. Chvíli sledujete komorní drama a o pár minut jste bez přípravy vrženi do víru bojů a krvavých stříkanců. Zúčtování není skvělým filmem, ale na druhou stranu mu nelze upřít jistá kvalita.