21 nejočekávanějších kino filmů, které uvidíme ještě v tomto roce

Foto: Expend4bles: Postr4datelní (Lionsgate), Duna: Část druhá (Warner Bros.), Stvořitel (20th Century Studios), Napoleon (Sony Pictures)

Už s předstihem se dá říct, že kina ve zbytku tohoto roku skomírat nebudou. Pokud tedy nedojde k žádným neočekávaným událostem spojených se stávkou v Hollywoodu. V příštích týdnech a měsících mají v plánu ovládnout stříbrné plátno opravdu velké projekty. Do kin se podívá celá řada zajímavých hororů, akčních lahůdek, očekávaných českých titulů a několik adeptů na film roku.

Equalizer 3: Poslední kapitola | 31. srpna

Od chvíle, kdy se Robert McCall (Denzel Washington) vzdal života v elitní jednotce, snaží se vyrovnat s hrůznými činy, které v minulosti spáchal, a nachází zvláštní útěchu ve službě spravedlnosti ve jménu utlačovaných. Když překvapivě zdomácní v jižní Itálii, zjistí, že jeho noví přátelé jsou pod dohledem místních zločineckých bossů. Režisérem třetího Equalizera je opět Antoine Fuqua, který na dobrý film čeká už pěknou řádku let (zřejmě od Equalizera 2).

Sestra II | 7. září

Pokračování hororu Sestra se odehrává v roce 1956, čtyři roky po prvním filmu, a děj se přesouvá z Rumunska do Francie. Tam je zavražděn kněz a sestra Irena se znovu setkává tváří v tvář démonovi Valakovi. Do hlavní role se vrací Taissa Farmiga (její sestra Vera Farmiga hraje ve všech dílech V zajetí démonů), v roli démonické jeptišky se znovu představí Bonnie Aarons. Sestra II se odehrává ve světě hororové série V zajetí démonů, stejně jako trilogie Annabelle a La Llorona: Prokletá žena.

Přízraky v Benátkách | 7. září

Film Přízraky v Benátkách vychází z knihy Agathy Christie Viděla jsem vraždu (Hallowe’en Party) z roku 1969, není však přímou adaptací. Děj se odehrává v Benátkách za druhé světové války o Halloweenu, přičemž v centru nového případu bude vražda na večírku, kam byl proslulý detektiv Hercule Poirot pozván. Tváří v tvář děsivému zločinu se bude muset slavný detektiv vrátit z důchodu. Hercule Poirot v podání Kennetha Branagha vždy řešil případy za doprovodu hvězdné herecké sestavy. Nejinak tomu bude i tentokrát.

Expend4bles: Postr4datelní | 21. září

Expendables 4 byli poměrně dlouho označovaní za spin-off hlavní série, který měl nést název The Expendables: A Christmas Story a zaměřit se měl na dění okolo Jasona Stathama. Několikrát to dokonce zmínil samotný Sylvester Stallone. Je tak velmi pravděpodobné, že studio u tohoto konceptu zůstalo a z vedlejšího spin-offu udělalo oficiální čtvrtou část série. Tomu také odpovídá fakt, že šestasedmdesátiletý Stallone již nebude hlavní tváří filmu, naopak Staham by se měl dostat do popředí.

Bod obnovy | 21. září

Píše se rok 2041 a lidstvo dosáhlo bodu, kdy dokáže obelstít smrt. V případě nepřirozeného úmrtí má každý právo být znovu oživen. Stačí si jen nejpozději každých 48 hodin vytvořit zálohu osobnosti – bod obnovy. Existuje ale hnutí, které se snaží tento princip sabotovat. Snímek Bod obnovy přichází od debutujícího režiséra Roberta Hloze, kterému sci-fi rozhodně není cizí. Již v jeho studentských filmech Přechodné vědomí a Numbers hrál tento žánr důležitou roli.

Stvořitel | 28. září

Uprostřed války mezi lidskou rasou a silami umělé inteligence je Joshua (John David Washington), zocelený bývalý agent speciálních jednotek truchlící nad zmizením své ženy, naverbován, aby vypátral a zabil Stvořitele, nepolapitelného architekta vyspělé umělé inteligence, který vyvinul záhadnou zbraň s mocí ukončit válku – a zničit lidstvo samotné. Stvořitelem Stvořitele je režisér Gareth Edwards, talentovaný tvůrce, který v minulosti přinesl novou Godzillu nebo Star Wars: Rogue One.

Saw X | 28. září

Nejnovější díl série SAW zkoumá dosud nevyřčenou kapitolu Jigsawovy nejosobnější hry. Děj se odehrává mezi událostmi z filmů SAW I a II, kdy nemocný a zoufalý John Kramer cestuje do Mexika na riskantní a experimentální lékařský zákrok v naději, že se mu podaří zázračně vyléčit svou rakovinu. Brzy ale zjistí, že celá operace je podvod, jehož cílem je podvést ty nejzranitelnější. Saw X přichází od režiséra Kevina Greuterta (Saw 6, Saw 3D), který má se sérií bohaté zkušenosti i jako střihač. Spolupracoval na všech původních pěti filmech, naposledy na snímku Jigsaw z roku 2017.

Úsvit | 5. října

Úsvit je výpravné detektivní drama z roku 1937. Do městečka Svit pod Tatrami přijíždí ředitel velké továrny, aby zde po baťovském vzoru postavil moderní průmyslové město. Jejich plán ale naruší znepokojující nález v areálu továrny. Jediný, kdo chce záhadu vyřešit a nalézt odpovědi, je těhotná manželka ředitele. V hlavních a vedlejších rolích české dobové kriminálky se představí Eliška Křenková, Miloslav König nebo Milan Ondrík. Film natočil Matěj Chlupáček, tvůrce Polednice nebo Stínohry.

Vymítač ďábla: Znamení víry | 12. října

Od smrti své těhotné ženy při zemětřesení na Haiti před dvanácti lety vychovává Victor Fielding svou dceru Angelu sám. Když však Angela a její kamarádka Katherine jednoho dne zmizí v lese, aby se po třech dnech vrátily bez vzpomínek na to, co se jim stalo, rozpoutá to řetězec událostí, které Victora donutí postavit se zlu a v hrůze a zoufalství vyhledat jediného žijícího člověka, který byl něčeho podobného svědkem. Exorcista, Vymítání ďábla, Vymítač ďábla… na různých variacích názvu filmu nikterak nezáleží, je v povědomí každého hororového fanouška, ale i diváků pasivních k tomuto žánru.

Zabijáci rozkvetlého měsíce | 12. října

Indiáni z kmene Osedžů patřili před sto lety k nejbohatším lidem na světě. Z obrovských příjmů, jež jim plynuly z ropy vytěžené na jejich území, si vystavěli nové domy a nakoupili luxusní automobily. Jejich bohatství ovšem přilákalo i to nejhorší: zkorumpované politiky, křivácké právníky, podvodníky všeho druhu – a chamtivce, zloděje, násilníky a vrahy. Očekávaný (více jak tříhodinový film) je adaptací stejnojmenného románu z roku 2017 (u nás vyšel jako Krvavé prachy), jehož autorem je David Grann.

Anatomie pádu | 19. října

Úspěšná spisovatelka Sandra žije se svým manželem Samuelem a jedenáctiletým nevidomým synem v odlehlé chatě ve francouzských Alpách. Jednoho dne je ale Samuel nalezen mrtev. Byla to sebevražda, nešťastná náhoda nebo má manželovu smrt na svědomí samotná Sandra? Justine Triet natočila napínavé rodinné drama, které díky rafinovaně vystavěnému scénáři, nápadité režii a vynikajícím hereckým výkonům získalo na MFF v Cannes nejvyšší ocenění Zlatou Palmu.

Čti také: 30 skvělých filmů z dílny Netflixu, které jste možná ještě neviděli

Přišla v noci | 2. listopadu

Když si pár třicátníků pustí přes práh matku jednoho z nich, netuší, že se právě ocitl v komorním očistci. Poklidný život se pomalu mění v chaotické trosky. Pěstěná šedesátnice Valerie je energická diva, která si krok za krokem podmaňuje nejen prostor bytu, ale i mysl jeho obyvatel. Českou hororovou komedii viděli nadšení diváci ve Varech. Snímek natočilo režisérské duo Jan Vejnar a Tomáš Pavlíček (Chata na prodej).

Pět nocí u Freddyho | 2. listopadu

Five Nights at Freddy’s vypráví příběh Mikea Schmidta, mladíka, který se ujme role nočního hlídače v proslulém podniku Freddy Fazbear’s Pizza. Jakmile se Mike v nové práci zabydlí, brzy učiní znepokojivé zjištění: extrémně strašidelní animatroničtí maskoti, kteří baví zákazníky během celého dne, jsou víc než jen obyčejní roboti. Videoherní adaptace zažívají skvělé časy, navázat na tuto tradici bude chtít také filmové zpracování Five Nights at Freddy’s.

Duna: Část druhá | 2. listopadu

Duna: Část druhá naváže na první film a bude pokračovat v adaptaci slavného románu Franka Herberta z roku 1965. Paul Atreides (Timothée Chalamet) se spojí s Chani (Zendaya) a Fremeny a vydá se na cestu pomsty proti těm, kteří zničili jeho rodinu. Atreides předvídá, že na obzoru je strašlivá budoucnost, a udělá vše, co je v jeho silách, aby jí zabránil. Čelit bude volbě mezi životní láskou a osudem celého vesmíru. Duna je nejznámější román amerického spisovatele Franka Herberta, vyprávějící o vesmírném Impériu a pouštní planetě Arrakis, zvané Duna.

Marvels | 9. listopadu

Carol Danvers, známá také jako Captain Marvel, získala zpátky svou identitu, kterou jí vzali kreejští tyrani, a pomstila se Nejvyšší inteligenci. Když ji povinnosti zavedou k anonymní červí díře spojované s kreejským revolucionářem, padá na ni kvůli nečekaným okolnostem tíha celého destabilizovaného vesmíru. Zatímco Captain Marvel se publiku představila ve vlastním filmu v roce 2019, Monica Rambeau zažila premiéru v seriálu WandaVision, Kamalu Khan zase známe z dětinského seriálu Ms. Marvel.

Hunger Games: Balada o ptácích a hadech | 16. listopadu

Děj se odehrává před 64 lety od první knížky a popisuje příběh mladého Coriolanuse Snowa (později v trilogii jako prezident Panemu). Ten má za úkol trénovat Lucy Gray, dívku z 12. kraje, která se chystá na boj v 10. Hladových hrách. Snow je zprvu zklamán, protože dostal na povel nejméně pravděpodobného vítěze, ale postupně zjišťuje, že Lucy oplývá mnohými schopnostmi, které by jí mohly pomoct hry vyhrát. První filmový prequel Hunger Gumes natočil zřejmě ten nejpovolanější muž, režisér Francis Lawrence, který stojí za třemi předešlými filmy.

Napoleon | 23. listopadu

Film Napoleon je originální a osobní pohled na Napoleonův původ a jeho rychlý vzestup na císaře, zobrazený skrze jeho nestálý vztah s manželkou a jedinou opravdovou láskou, Josefínou. Film zachycuje Napoleonovy slavné bitvy, neúnavnou ctižádost a ohromující strategický um výjimečného vojevůdce a válečného vizionáře. Joaquin Phoenix s Ridleym Scottem v minulosti spolupracoval na slavném filmu Gladiátor, kde si za roli krutého císaře Commoda vysloužil oscarovou nominaci.

Přání | 30. listopadu

Přání vysloví mladá a důvtipná dívka Asha tak mocné, že jej vyslyší samotný vesmír. Nebo spíše živoucí kouzelná koule s nezměrnou energií zvaná Hvězda. Společně s Hvězdou musí Asha čelit hrozivému nepříteli, králi Magnificovi, který je vládcem říše Rosas, a který ohrožuje Ashiny přátele a blízké. Překrásné animované dobrodružství od režiséra obou dílů Ledového království Chrise Bucka. V původním znění propůjčili svůj hlas Ariana DeBose, Chris Pine a Alan Tudyk.

Wonka | 14. prosince

Film Wonka je založený na výjimečné postavě, která je ústřední postavou knihy Karlík a továrna na čokoládu, nejkultovnější dětské knihy Roalda Dahla a jedné z nejprodávanějších dětských knih všech dob, a vypráví podivuhodný příběh o tom, jak se z největšího světového vynálezce, kouzelníka a výrobce čokolády stal milovaný Willy Wonka, jak ho známe dnes. Od režiséra Paula Kinga (Paddington) a scénáristů Simona Riche (Nebe s.r.o.) a Simona Farnabyho (Kryštůfek Robin) přichází opojná směs kouzel a hudby, chaosu a emocí, to vše vyprávěné srdcem a humorem.

Tři mušketýři: Milady | 14. prosince

Foto: Pathé Films

Z Louvru do Buckinghamského paláce, z pařížského podsvětí do obléhání La Rochelle… v království rozděleném náboženskými válkami a ohroženém invazí Anglie zkříží hrstka mužů a žen meče a spojí svůj osud s osudem Francie. Romantický dobrodružný příběh plný lásky lstí, vášně, zrady a přátelství i soubojů na život a na smrt již téměř 200 let milují lidé na celém světě. Pokračování skvělého snímku Tři mušketýři: D’Artagnan, ve kterém se i tentokrát představí Eva Green a Vincent Cassel.

Aquaman a ztracené království | 21. prosince

Foto: Warner Bros.

V rozhovoru pro Total Film James Wan prozradil, že příběh bude do značné míry inspirován kultovním hororem Planeta upírů z 60. let. Naznačil také, že se v novém filmu opře o svou hororovou DNA. Druhý Aquaman, který nedávno prodělal další mohutné přetáčky, za sebou zavře vrátka universa DCEU, následujícím filmem totiž bude až Superman: Legacy (2025), který načne úplně novou kapitolu. Není však vyloučeno, že by se Momoův Aquaman mohl vrátit i v budoucnosti, vše se ale bude odvíjet od kasovního úspěchu či neúspěchu. Ve filmu se objeví také Amber Heard jako Mera, Yahya Abdul-Mateen II jako Black Manta, Dolph Lundgren jako Nereus a Patrick Williams jako Orm.