15 nedoceněných filmů na Netflixu, které by si zasloužily mnohem lepší hodnocení

Foto: Čas (Universal Pictures), Hrana zlomu (Bionaut), Mařenka a Jeníček v lese hrůzy (United Artists)

V minulém článku jsme si ukázali, že Netflix netočí jenom odpad. V tom dnešním se pro změnu podíváme na filmy, které jsou na Netflixu jen dočasně a diváci je možná ignorují kvůli jejich nízkému hodnocení. Do výběru jsme zařadili velmi nedoceněný horor z roku 2020 – Mařenka a Jeníček v lese hrůzy, druhého Amazing Spider-Mana, který disponuje úžasnou hudbou Hanse Zimmera a prvotřídní akcí nebo jeden z nejméně známých filmů Todda Phillipse Týpci a zbraně.

47 róninů

Cesta za spravedlivou odplatou je trnitá a jen málokdo z nich po ní dojde až do konce. Ten navíc může mít v souladu s japonskými tradicemi velmi trpkou příchuť. Film je nejsilnější v obrazech. Pokud budu někdy chtít učit filmovou řeč, vezmu si z Ronina praktické příklady. Symbolika barev, rozmístění postav, krajina, to vše dokonale zapadá do děje a významu. Režisér Rinsch odvedl svou práci téměř na jedničku. Ve filmu najdeme naprosto všechno: mystickou zkoušku, samuraje, zakázanou lásku, boj o čest. V nádherných a živých barvách. Jen tomu chybí ta pravá japonská mentalita a poetika.

Amazing Spider-Man 2

Druhý Amazing Spider-Man je sebejistější, o malinko akčnější, ale jinak je to hodně podobné prvnímu filmu. Marc Webb i tady dává více přednost osobním problémům jednotlivých postav a romantické lince mezi hlavní dvojicí, před epickými bitvami. Komu se líbila jednička, bude s dvojkou nejspíš ještě o trochu spokojenější. Hans Zimmer navíc složil jeden z dalších nezapomenutelných superhrdinských soundtracků.

Čas

Nebe bez mraků, jemný písek, průzračná voda a pláž, kde se člověk nemusí proplétat mezi lehátky… Cokoliv z toho si mnoho z nás jistě představí, když přijde řeč na prázdniny v tropickém ráji. Okamžikem, kdy se u skal válí několik pohozených smartphonů a z poklidné zátoky vyplave mrtvola, ale záhy končí představy o poklidném výletu. A to je teprve začátek podivností, které si pro diváky přichystal ve snímku Čas mistr hororových filmů M. Night Shyamalan.

Grindhouse: Auto zabiják

Foot: The Weinstein Company & Dimension Films

Vyšumělý rebel pokrytý jizvami sleduje dámskou jízdu zpoza volantu svého bouráku. Zatímco se holky usazují v baru, Mike žhaví svou zbraň – nadupané kaskadérské auto – do životu nebezpečných otáček. Tarantino v nejlepší formě, ačkoliv mnoho diváků považuje tento počin za režisérův nejslabší kousek. Snímek je druhým titulem z projektu Grindhouse. Ten první, Planeta Teror, má na svědomí Robert Rodriguez.

Hrana zlomu

Osudy dvou dysfunkčních rodin se protnou v ambiciózní temné příběhové mozaice, která si Lynchovsky pohrává s divákovou potřebou vytvářet si domněnky o tom, kdo je oběť a kdo pachatel. Temné drama v hlavní roli s nečekaně maniakálním Štěpánem Kozubem a labilní hrdinkou v podání Pavly Gajdošíkové. Od režiséra Emila Křížka, který v loňském roce natočil Tři Tygry ve filmu: JACKPOT.

Láska a jiné závislosti

Snímek v němž by jeden randit chtěl, ale jeho protějšek se tomu brání zuby nehty, aby nedošlo k dalšímu zklamání. Co začalo čistě jako fyzická věc se velmi záhy proměnilo ve skutečné city, ale zatímco Jamie (Jake Gyllenhaal) své city před Maggie (Anne Hathway) neskrývá, ona odmítá pouštět do jakýchkoliv pletek, přestože zjevně cítí to samé. Režisér Posledního samuraje natočil jednu z nejvíce nedoceněných romancí všech dob.

Mařenka a Jeníček v lese hrůzy

Kdesi daleko v zemi pohádek vede mladá dívka svého malého bratra do temného lesa. Zoufale shání jídlo i dřevo. Narazí ovšem na děsivé ztělesnění zla. Pohádku o Jeníčkovi a Mařence známe všichni. Hollywood si ji v posledních letech velmi oblíbil a po sedmi letech od hororové komedie Jeníček a Mařenka: Lovci čarodějnic přišlo další netradiční filmové zpracování, tentokrát jako čistokrevný horor. Nenápadně působivý a překvapivě jedinečný žánrový film. Navíc se na něj opravdu krásně kouká. Tento film bude za deset let doceněn.

Čti také: 30 skvělých filmů z Netflixu, které jste možná ještě neviděli

Mrazivá pomsta

Ve strhujícím akčním thrilleru plném černého humoru, hraje Liam Neeson Nelse Coxmana, muže od rodiny, jehož klidný život s manželkou (Laura Dern) je obrácen vzhůru nohama, když jim za podivných okolností zemře syn. Nels začne pátrat po pravdě o smrti svého potomka na vlastní pěst a jeho touha po spravedlnosti se rychle změní v krutou mstu. Poměrně nedoceněný thriller od režiséra Vzkazu v lahvi nebo Boje sněžného pluhu s mafií.

Noe

Tahle ambiciózní adaptace biblického příběhu znázorňuje vize, které Noema podnítily k hrozivému proroctví apokalypsy a postavení archy. Velkolepý a přitom komorní film režijního mistra Darrena Aronofskyho má mnoho skvělých momentů. Russel Crowe opět ukazuje, že charismatu má na rozdávání a pravděpodobně by byl schopný přesvědčit diváky, aby mu fandili, i kdyby na smrt odsuzoval právě je.

Synchronic

Dva záchranáři narazí na několik obětí nové drogy se silnými účinky, které zemřely hodně zvláštní smrtí. Co se to tu sakra děje? Multifunkční tvůrci oceňované hororové mozaiky V/H/S a sci-fi Donekonečna Justin Benson a Aaron Moorhead jsou právem považováni za jedničky mezi nezávislými filmaři. Ve své další spolupráci se vydali do alternativní reality.

Tajemné okno

Foto: Sony Pictures

David Koepp si dle mého názoru ukousl příliš velké sousto, když se pustil zrovna do Tajemného okna. Přestože má tento režisér na kontě scénáře hitů Válka světů nebo Spider-man, Tajemné okno možná působí nedotaženě. Příběh vypráví o spisovateli uprostřed tvůrčí krize, který se navíc ještě rozvádí. V domě daleko od civilizace, se snaží nalézt ztracenou nit, nalezne však pouze cizince, který tvrdí, že nápad na novou knihu, je jeho.

Týpci a zbraně

Režisér Todd Phillips je zodpovědný za řadu „chlapáckých“ komedií, (Mládí v trapu nebo Pařba ve Vegas) a oscarového Jokera. Tímto filmem příliš nevybočuje ze svého žánru, ale trochu posouvá téma. Nejde jen o bláznivé dobrodružství dvou kamarádů, ale také o stále aktuální téma a (údajně) skutečný příběh, který vychází z článku Guye Lawsona. Vypráví příběh dvou přátel, kteří žijí v Miami Beach v době války v Iráku a společně pomalu, ale jistě vstupují do obrovské hry s prodejem zbraní.

Země

Žena zdrcená osobní tragédií se uchýlí do odlehlého srubu, zjišťuje ale, že přežít v divočině není jen tak. Najde s pomocí místního lovce sílu vyléčit svoje rány? Uznávaná herečka Robin Wright natočila dojemný příběh o hledání smyslu života jedné ženy v rozlehlé a drsné americké divočině.

Ztracené město Z

Co všechno v sobě skrývá Amazonie? Na počátku dvacátého století o tom bylo vskutku malé povědomí, neexistovaly ba ani pořádné mapy. A právě mapování této oblasti změnilo od základů život Brita Percy Fawcetta. Právě jeho příběh je přinejmenším fascinujícím dobrodružstvím a rozhodně si zaslouží být šířen dál. Vyzdvihnout je nutné herecké výkony protagonistů. Pokud nebudete vědět, co s volným večerem, Ztracené město Z nejspíš poslouží jako uspokojivá výplň.