10 výborných filmů, které zmizí z Netflixu na konci července

Foto: John Wick (Lionsgate), Star Trek: Do neznáma (Paramount Pictures), Podfukáři (Summit Entertainment)

Netflix na konci července opustí několik zajímavých titulů. Jak už ale bývá zvykem, je velká pravděpodobnost, že je Netflix znovu nasadí v příštích měsících. Jedná se například o poslední dobrý film Michaela Baye 13 hodin, prvního Johna Wicka s Keanu Reevesem nebo třetí Star Trek z dílny J.J. Abramse. Z nabídky Netflixu zmizí i mnohem starší a poměrně kvalitní kousky – Půlnoční expres (1978) a Rozum a cit (1995).

13 hodin: Tajní vojáci z Benghází

Nejrealističtější film Michaela Baye? Dost možná. To však neznamená, že by se oprostil od svých poznávacích znamení. I zde máme hromadu explozí. Chybět nemůže bezpočet záběrů na zapadající či vycházející Slunce, a samozřejmě nějaké ty stíhací letouny. Pokud si chtěl Bay zkusit něco jiného, tak měl zkusit něco jiného. Pokus o nějaké drama mu vůbec nevychází, pokud tím režisér nemyslel sentimentální dialogy a vzpomínání na rodinu od všech ústředních postav před osudovým střetem s nepřítelem.

Divergence

Na Divergenci (prvním dílu) se mi nejvíce líbila obrovská dramatičnost vyprávění, která se od poloviny jedničky vytratila a už nevrátila. Zejména v první polovině filmu, která byla podle mě tou nejlepší částí celé série, byl hodně znát rukopis Neila Burgera, kterému režisér Aliance Robert Schwentke sahá maximálně někam k pasu, co do zkušeností, renomé, ale i kvalit. Schwentke pojal Alianci místy jako videoklip po vzoru Sucker Punch a místy jako akční dobrodružnou počítačovou hru s otravnou kamerou, která zejména v úvodu filmu působí jako v jihoamerických telenovelách.

Enderova hra

Po celou dobu sledujeme Enderův kariérní vzestup, přičemž jen málokdy v tom hrají úlohu souboje a bitvy s mimozemšťany. Při sledování filmu mě napadlo, že to je taková Hvězdná pěchota s dětmi a pro děti (žádná krev), ta ale byla mnohem akčnější, zatímco Enderova hra je spíš o konverzování. A také jí oproti Hvězdné pěchotě chybí nadsázka a humor. Abych se přiznal, tak pořádně mě film upoutal až v posledních dvaceti minutách, kdy se konečně začalo dít něco pořádně zajímavého, napínavého, dynamického a bizarního.

John Wick

Keanu Reeves již několikrát dokázal, že mu role bojujících postav není cizí. Vždyť jeho nejslavnější role, matrixový Neo, vlastně nedělá skoro nic jiného. Tyto zkušenosti z předchozích snímků bezesporu uplatnil i v tomto počinu. Za celé natáčení nevyužil služeb dubléra ani jednou, všechny akční scény si odehrál sám. To musím smeknout, natáčení bylo určitě více než náročné. Ale nejde jen o kondici, důležitý je také herecký výkon. Ten bych v tomto případě ohodnotil jako průměr.

Muži v černém III

Trojka je o něco lepší než dvojka, to bez debat, ale stejně jsem čekal o něco více. Dlouhá odmlka, scénář mohl být propracovanější. Chybí mi tu víc hořkého Tommy Lee Jonese. Josh Brolin mi přijde dost nesympatický, takže co se týče „obměny“ těchto dvou herců, mě to nepotěšilo. Will Smith je švihák s charismatem a nikdy nezklame. Už od prvního dílu má stejný smysl pro humor.

Need for Speed

Film Need for Speed se drží své předlohy docela věrně, a to nejen ve výběru aut, která se prohánějí po silnicích, ale i v příběhu. Respektive v té ubohé příběhové vatě, která sotva drží pohromadě jednotlivé levely hry, a která tak těžko může fungovat i na velkém plátně jako zápletka celovečerního filmu. Ona zápletka je ten nejvíc klišé příběh všech dob – „tys ublížil někomu, koho mám rád, za to zaplatíš, ale jelikož já na rozdíl od tebe jsem velkej chlap, tak ti to odplatím, ale nesnížím se na tvojí úroveň a proto ti nedám do držky, jak by sis zasloužil, ale vyřešíme to za volantem, protože tak to dělaj správňáci.“

Podfukáři

Skupina čtyř špičkových iluzionistů „Four Horseman“ v napínavé hře na kočku a myš s FBI a finančními magnáty. Team iluzionistů se kromě přípravy svých show zabývá také organizací bravurních a efektních bankovních loupeží zaměřených proti zkorumpovaným finančníkům. Během svých grandiózních vystoupení pak tito novodobí Robinové Hoodové nejenže loupež v přímém přenosu provedou, ale následně nechají „zabavené“ peníze pršet na ohromené diváky. Hvězdně obsazený snímek se v roce 2016 dočkal pokračování.

Půlnoční expres

Foto: Columbia Pictures

Snímek Půlnoční expres, natočený podle skutečných událostí, přináší drásavý příběh mladého amerického turisty Billyho Hayese (Brad Davis), který byl v Turecku zatčen za pokus o pašování hašiše. V brutálním tureckém vězení, kde vládne právo silnějšího, potkává řadu dalších vězňů. Dvěma Oscary ověnčené drama.

Rozum a cit

Foto: Columbia/Sony

Když smrt jejich otce vyústí v náhlou ztrátu rodinného bohatství, dvě čerstvě zchudlé sestry (Thompson a Winslet) zjišťují, že se ztrátou společenského postavení přicházejí i o muže, které milují. Rozum a Cit je skvělá zábava, kterou si žádný skutečný milovník romantických komedií nesmí nechat ujít!

Star Trek: Do neznáma

Snímek obsahuje vizuálně poutavé záběry, navíc okořeněné humorem, ale oproti minulým dílům došlo ke změně týkající se vývoje postav. Spock a Kirk v minulosti řešili velké problémy, které opodstatňovaly jejich chování. Nyní k ničemu takovému nedochází, oba hlavní aktéři došli již k cíli svého osobnostního vývoje a nikam se neposouvají. Jejich jednání je pořád stejné, bez sebemenšího pokroku. Komplexita postav je zkrátka na menší úrovni.