8 nejlepších rodinných dramat

Foto: Taková zvláštní rodinka (Touchstone Pictures), Blízko od sebe (The Weinstein Company)

Režisér Dan Svátek přichází 27. července do kin se svým novým filmem Dvě slova na klíč. V hlavní roli s Davidem Švehlíkem, Ivanem Franěkem a Dianou Dulínkovou. Příběh se zaměřuje na rodinné vztahy napříč kontinenty, hlavně na vztahy mezi rodiči a dětmi. Pojďme se podívat na, podle nás, osm nejlepších rodinných dramat.

Na samotě u lesa (1976)

Foto: Filmové studio Barrandov

Mezi českými zástupci nejlepších rodinných dramat nesmí rozhodně chybět dramedie Na samotě u lesa. I když je film brán hlavně jako komedie, nese v sobě prvky rodinného dramatu. Ať je to složitá koupě chalupy, ve které chce dožít její majitel a kupci se s tím musí smířit. Nebo právě manželské pře mezi hlavními představiteli Zdeňkem Svěrákem a Danielou Kolářovou. Majitele chalupy pana Komárka ztvárnil legendární herec Josef Kemr a za režií stojí skvělý Jiří Menzel.

Pelíšky (1999)

Foto: Space Films

Film, na který většina českých rodáků nedá dopustit a který se stal jedním z nejúspěšnějších českých filmových komedií vůbec. Pelíšky jsou vyprávěny z pohledu Michala, studenta na gymnáziu, který je zakoukaný do své sousedky Jindřišky. Režisér  Jan Hřebejk dokázal na filmové plátno vytáhnout to nejlepší z českých rodin a skvěle ukázal, jak různé rodiny dokáží fungovat. Film se navíc může pyšnit skvělým hereckým obsazením jako Miroslav Donutil, Jiří Kodet, Simona Stašová, Emília Vášáryová, Bolek Polívka, Jaroslav Dušek nebo Eva Holubová.

Taková zvláštní rodinka (2001)

Foto: Touchstone Pictures

Na Oscara nominovaná rodinná dramedie Wese Andersona z roku 2001 se vyznačuje velkým hereckým ansámblem, v němž nechybí Gene Hackman, Ben Stiller, Anjelica Huston, Luke Wilson, Owen Wilson a Gwyneth Paltrow. Děj se soustředí na Royala Tenenbauma, sobeckého a výstředního muže, který se snaží obnovit kontakt se svými třemi geniálními dětmi a odcizenou manželkou předstíráním smrtelné nemoci. Film, který se může pochlubit Andersonovým typickým svérázným citem a hvězdným obsazením, je triumfem komedie a dramatu. Film je stejně rozkošný jako působivý a s nuancemi a upřímností vykresluje složitost rodinné dynamiky. Taková zvláštní rodinka patří k nejlepším filmům Wese Andersona a k nejlepším ztvárněním rodinného chaosu v novém tisíciletí.

V ložnici (2001)

Miramax Films

Hvězdné herecké obsazení v čele se Sissy Spacek, Tomem Wilkinsonem a Marisou Tomei září v rodinném dramatu Todda Fielda V ložnici z roku 2001. Film se soustředí na manželský pár, který se jedinečným a život měnícím způsobem vyrovnává s náhlou rodinnou tragédií… Intenzivní a tísnivý snímek V ložnici je moderním dramatickým mistrovským dílem. Film stoupá na vzestupu díky výkonům Spacekové, Wilkinsona a Tomeiové, kteří byli nominováni na Oscara, a přináší promyšlené a působivé zobrazení smutku. V ložnici patří k nejlepším rodinným dramatům nového tisíciletí a je náročným, ale hodnotným diváckým zážitkem pro milovníky drásavých dramatických příběhů.

Sépie a velryba (2005)

Foto: Samuel Goldwyn Films LLC

Snímek Sépie a velryba byl průlomovým filmem Noaha Baumbacha. Scénárista a režisér natočil toto částečně autobiografické a humorné rodinné drama o dvou chlapcích, kteří se vyrovnávají s rozvodem svých rodičů. V hlavních rolích se představili Jeff Daniels a Laura Linney, Jesse Eisenberg a Anna Paquin. Film, který byl kritikou velmi kladně hodnocen, vynesl Baumbachovi první nominaci na Oscara. Film nabízí upřímný a kousavý pohled na rozpad jedné rodiny a mísí ostré postřehy o intimitě a oddanosti s brilantními záblesky jízlivého humoru. Stejně jako Baumbachovy nejlepší filmy je i tento hořkosladký, vtipný, lehce cynický a hluboce lidský.

Blízko od sebe (2013)

Foto: The Weinstein Company

Příběh svéhlavých žen z rodiny Westonových, jejichž životy se rozcházejí, dokud je rodinná krize nepřivede zpět do domu na Středozápadě, kde vyrůstaly, a k dysfunkční ženě, která je vychovala. Film byl natočen podle divadelní hry Tracyho Lettse a natočil jej John Wells. Snímek se může pyšnit hvězdných obsazením v čele s Meryl Streep, Juliou Roberts, Ewanem McGregorem, Chrisem Cooperem, Abigail Breslin, Benedictem Cumberbatchem nebo Juliette Lewis.

V hlavě (2015)

Možná to může být překvapení, mít v tomhle seznamu i animovaný film, ale myslíme si, že Pixar zrovna s filmem V hlavě dovedl parádní práci. Rozumíme, že jako zarytí fanoušci Příběhu hraček můžete být trochu rozmrzelí, že se do seznamu nedostal, ale jedinou útěchou nám je, že Pixar často balancuje na hranici komedie a dramatu. Zatímco Příběh hraček je komedie, V hlavě se řadí spíše na stranu dramatu. Příběh sleduje Riley, která se vyrovnává s emocionálním zmatkem při stěhování přes celou zemi. Díky dabérům, jako jsou Amy Poehler, Bill Hader a Lewis Black, je tento snímek na našem seznamu s emocionální náloží, která osloví celou rodinu.

Coco (2017)

Coco je druhým filmem společnosti Pixar na našem seznamu. Film, který jako sváteční kulisu využívá Día de Los Muertos, se zaměřuje na mladého Miguela. Jeho rodina zakázala v domě hudbu a Miguel netouží po ničem jiném než stát se hudebníkem. Miguel se dostane do Země mrtvých a pozná, jak důležitá je rodina. Coco je nádherný a svěží film, který se dotýká podstaty tradice a úcty k rodině. Film Coco získal 2 Oscary, včetně ceny za nejlepší animovaný film.