Zručná režie a klasický humor Wese Andersona. První recenze na Asteroid City mluví o slušném nadprůměru

Foto: Focus Features

Kultovní režisér, jenž proslul svým naprosto unikátním stylem filmové narace, ale i střihu a kompozice, které se indie tvůrci často snaží napodobit. Tvůrce ojedinělých příběhů, kterým se jen obtížně hledá srovnání. Život pod vodou, Fantastický pan Lišák, Grandhotel Budapešť a celá řada dalších výborných počinů dokazuje, že máme před sebou tvůrce, s nímž by se mělo počítat. Krom chystaného projektu od Netflixu vstupuje momentálně do kin jeho očekávaný a hvězdně obsazený snímek Asteroid City. Ten už si svou celosvětovou premiéru odbyl na festivalu v Cannes. Jak je zatím hodnocen?

Zatímco ohlasy z Cannes byly značně rozpačité, první recenze na předních databázích, schraňujících reakce kritiků jsou vesměs pozitivní. Na serveru Rotten Tomatoes má ve chvíli kdy je článek psán (14. června) od kritiků celkem 85 recenzí, z čehož vychází průměrné hodnocení 73 procent. Tedy slušný nadprůměr.

Nejkritičtější recenze sice vyzdvihují Andersonovu režii, vyprávění a postavy prý ale postrádají spád. Kladná hodnocení naopak chválí typický humor a píší o Asteroid City jako o jeho dosud nejvíce svérázném počinu. Má jít o takřka duchovní podívanou, pojednávající o životě mimo naši atmosféru.

Britský deník Guardian novinku ohodnotil čtyřmi hvězdičkami z pěti. Na stránkách Metacritic si snímek vysloužil souhrnných 74% a opět se nešetří chválou na zručnou režii a vizuální eleganci. Kriticky vyznívá poznámka o tom, že scénář neumožňuje postavám emocionální vývoj.

Na databázi IMDb má tato typicky andersonovsky ztřeštěná komedie průměrné hodnocení 6,9 z 10. Jeden z uživatelů, který film hodnotí průměrně, píše o tom, že klasický počin Wese Andersona ničí okázalé „meta prvky.“ Jiné hodnocení zase tvrdí, že si podívanou nejvíce užijí filmařovi fanoušci, zatímco pro ostatní jí schází obsah a dopad.

Tolik ke krátkému výčtu z recenzí. U nás má Asteroid City premiéru již 22. června a my už teď víme, že si ji v kinech rozhodně nenecháme ujít.

Foto: Focus Featured