Jaderná katastrofa ve Fukušimě podle Netflixu. Trailer minisérie Den po dni představuje novodobý Černobyl

Foto: Netflix

Jen dvě jaderné havárie v historii označila Mezinárodní agentura pro atomovou energii nejzávažnějším stupněm 7. V roce 1986 se tak stalo v Černobylu, o pětadvacet let později ve Fukušimě. Doposud nejvěrnější zpracování japonské jaderné havárie se uvedlo v traileru, který nevypadá úplně výborně, ale ani hrozně.

Havárie japonské jaderné elektrárny Fukušima I v roce 2011 byla nejhorší jaderná havárie od Černobylu 1986. Katastrofa vznikla následkem zatopení elektrárny ničivou vlnou tsunami způsobenou mimořádně silným zemětřesením v oblasti Tóhoku. Při havárii došlo s velkou pravděpodobností k závažnému poškození tří tlakových nádob reaktoru. Následné exploze přispěly k úniku radioaktivity, která učinila okolí elektrárny neobyvatelným na minimálně dvacet let. Příčiny havárie je nutné hledat již v čase před samotnou havárií – nedostatečná připravenost personálu, chyby v japonské legislativě. Evakuováno bylo přes 150 000 obyvatel.

Byli u toho, když v japonské Fukušimě došlo k nehodě, která mohla vyústit v bezprecedentní jadernou katastrofu. Mají ji ale na svědomí, nebo jsou to skuteční hrdinové? Tento osmidílný seriál, založený na skutečných faktech, je mnohovrstevnatým dramatem, který havárii detailně popisuje ze tří různých pohledů. Jedná se o skutečný příběh sedmi napínavých dnů, který ukazuje, co se v onen den a na onom místě skutečně stalo, a to z pohledu vlády, korporace i lidí, kteří na místě riskovali své životy, a přibližuje se tak pravdě.

V roce 2020 měl premiéru snímek Fukušima, ve kterém si zahrál Ken Watanabe. Film se ovšem nesetkal s přívětivými ohlasy a kvalit seriálového Černobylu z dílny HBO nedosahoval ani zdaleka.

Den po dni uvede Netflix 1. června.

Foto: Netflix