Warneři chystají seriál ze světa Harryho Pottera! Jenže…

Foto: Warner Bros.

Skutečně je tomu tak. Wizarding World, jak se „universum“ kolem čaroděje s jizvou na čele nazývá, je obrovsky silnou značkou s obrovským potenciálem. Naposledy se to potvrdilo nesmírně úspěšnou videohrou Hogwarts Legacy, která patří k nejprodávanějším herním titulům všech dob. Není proto divu, že snaha vyprodukovat další filmové dobrodružství tu stále je. Po neúspěchu Fantastických zvířat a neochotě spisovatelky J. K. Rowlingové psát nové příběhy, se hlavouni rozhodli vsadit na jistotu. A my se museli i zpětně přesvědčovat, že nešlo o apríl. Na HBO Max se totiž pod dohledem Warner Bros Television chystá seriál, jenž má znovu zadaptovat sérii o Harry Potterovi…

Že to zní jako zbytečný projekt a jednoznačný cash grab? Ano. Filmová série je natolik ikonická, že točit ony příběhy znovu, a tedy i s novým obsazením, se zdá být, když ne vyloženě zbytečné, tak poněkud kontraproduktivní. Osobně bych třeba uvítal prequel o Pobertech, nebo zakončení Fantastických zvířat. Rozhodně by z už napsaných příběhů (a to včetně lore, napsaného právě Rowlingovou na webu Wizarding World) bylo kde brát a dokonce by tu bezesporu byl prostor pro originální zápletku (právě zmíněná hra, u níž by se nějaký seriálový spin-off přímo nabízel, je toho důkazem).

Sice se může jednat o jistější úspěch z pohledu studia, které navíc počítá přímo s účastí autorky (Rowlingová má mít nad projektem tvůrčí dohled a kontrolu coby producentka), což může zajistit větší věrnost knihám a také prostor pro scény, které se do filmů z logických důvodů v podobě menší stopáže nepodařilo dostat. Na druhou stranu tu ale stojí fakt, že snímky se povedly, dostatečně nezestárly a jsou stále velice oblíbené.

O tom ostatně svědčí hojně sledovaný a vloni uvedený dokumentární speciál Harry Potter 20 let filmové magie: Návrat do Bradavic. Tudíž bude připravovaný seriál trpět srovnáváním a značnou skepsí ze strany fanoušků.

Seriál by měl vypadat tak, že se bude vždy věnovat jedna série jedné knize (jistých by tak bylo sedm, případně více řad). V momentě, kdy J. K. Rowlingowá na svou účast kývne, začne se shánět scénárista. Ten bude mít rozhodně dosti obtížnou a nezáviděníhodnou úlohu…

Na další zprávy si musíme počkat. Snad se seriál povede…