Film Quentina Tarantina The Movie Critic bude zřejmě jeho posledním

Foto: Getty Images

Quentin Tarantino již léta naznačuje, že jeho desátý film bude jeho posledním počinem za kamerou. Hollywood Reporter odhalil, že legendární režisér připravuje scénář k filmu The Movie Critic, který zdroje označují za onen desátý film. Natáčení by mělo začít na podzim.

Nikoho nepřekvapí, že podrobnosti o filmu jsou drženy pod pokličkou, ale údajně se příběh bude točit kolem ženy a bude se odehrávat v Los Angeles 70. let. Vzhledem k tomuto časovému rámci se spekuluje o tom, že tématem by mohla být Pauline Kaelová, velmi vlivná kritička známá svými střety s redaktory i filmaři. Bývalá konzultantka Paramountu, která v 70. letech úzce spolupracovala s Warrenem Beattym, byla průkopnicí kritiky hnutí Nový Hollywood a zejména sehrála zásadní roli při inspiraci významných filmařů včetně Wese Andersona a samozřejmě Tarantina. Režisér Pulp Fiction dokonce v roce 2022 vydal knihu Cinema Speculation, což je sbírka esejů inspirovaných Kaelovou.

Pokud se film uskuteční, bude to Tarantinův první film od jeho velkolepé ódy na filmový průmysl Tenkrát v Hollywoodu z roku 2019. Tento film získal dvojici Oscarů, mimo jiné za vynikající herecký výkon pro Brada Pitta. Od filmů Gauneři po Hanebný pancharti se chopil žánrů typických i obskurních a přetvořil je v mistrovská díla, která jsou mu vlastní. Na své cestě si dokonce připsal pár Oscarů. The Movie Critic se okamžitě dostane na přední místa v seznamech filmových fanoušků a není pochyb o tom, že až přijde čas, budou se o jeho účast ucházet filmové hvězdy všeho druhu.

Tarantino cítí, že je čas se s režisérskou kariérou elegantně rozloučit

V posledních několika letech se s filmovým průmyslem úplně neshodl a dříve si vysloužil několik výtek za komentáře k „marvelizaci“ filmů, včetně výtky od svého častého spolupracovníka Samuela L. Jacksona. Nejnověji se pustil do tématu odchodu do důchodu s Chrisem Wallacem ze CNN, kde rozebral nejen své vlastní obavy, ale také to, jak se v průběhu času změnilo jeho chápání toho, co je to film, zejména s příchodem streamování.

Odchod do důchodu však neznamená, že si hodlá dát nohy nahoru a odpočívat. Jakmile Tarantino ukončí svou režisérskou kariéru, zřejmě se vrhne na psaní. V rámci smlouvy s nakladatelstvím HarperCollins napsal dvě knihy a po odložení kamery by se mohl věnovat dalším příležitostem. Kromě toho má v plánu letos natočit osmidílný televizní seriál, který by znamenal jeho první větší vstup na televizní obrazovku.