Těmhle nevěřte: 7 filmů s nespolehlivým vypravěčem

Foto: Král komedie (20th Century Fox), Klub rváčů (20th Century Fox), Zmizelá (20th Century Fox)

Díváte se na film a jste naprosto zmateni z počínání postav? Vypekla vás hlavní postava, když jste si mysleli, že máte odpověď na dosah? Pokud ano, s největší pravděpodobností jste měli tu čest s nespolehlivým vypravěčem. Pojďme se podívat na sedm povedených filmů, jejichž postavám je lepší moc nevěřit.

Zmizelá (2014)

Zmizelá (2014) Davida Finchera je o manželích Nickovi a Amy, která v den výročí jejich svatby beze stopy zmizí. V příběhu se střídá vyprávění Amy a Nicka, díky čemuž vidí divák jednu situaci z dvou naprosto rozdílných úhlů pohledu a jen marně hledá, kde je pravda.

Černá labuť (2010)

Mysteriózní psychologický thriller o baletce Nině, která touží po titulní roli v Labutím jezeře a pro představení je ochotná obětovat cokoli, dokonce i svůj život. Nebo ne? Subjektivní pohled, kterým film na příběh nazírá, neumožňuje odhalit, co je realita a co iluze.

Memento (2000)

Foto: Summit Entertainment

Hlavní postavou filmu Memento je Leonardo, který se snaží vyřešit vraždu jeho ženy, při níž byl útočníkem zraněn a od té doby trpí poruchou krátkodobé paměti. Z tohoto důvodu si všechny důkazy fotí, píše si na tělo a nechává se tetovat, aby další den věděl, co má dělat. Ale může se na svou paměť spolehnout? Film je vyprávěn retrospektivně a každá následující scéna začíná tam, kde předešlá skončila.

Klub rváčů (1999)

Jeden z nejkontroverznějších snímků roku 1999, Klub rváčů, líčí příběh nespokojeného úředníka Jacka trpícího nespavostí, jehož život se obrátí vzhůru nohama poté, co se u něj objeví excentrický Tyler Durden. Společně založí „Klub rváčů“, kde muži, kteří jsou znechuceni světem, se můžou ze svých problémů vybít. Film je díky motivu insomnie prodchnut snovostí proplétající se s kriminalitou, k čemuž přímo svádí zasadit do příběhu nespolehlivého vypravěče.

Lola běží o život (1998)

Foto: Prokino Filmverleih

Lola běží o život je film, v němž je každá vteřina drahá. Lola a Manni jsou dva milenci žijící v Berlíně. Manni pracuje pro pochybného překupníka aut a jednoho dne ztratí balík peněz, který má šéfovi za dvacet minut doručit. Když je do té doby nesežene, zemře. A to Lola nedopustí. Má proto dvacet minut na to, aby sehnala sto tisíc a zachránila Mannimu život.

Král komedie (1982)

Foto: 20th Century Fox

Neúspěšný estrádní komik Robert Pupkin je posedlý představou, že se stane velkou televizní hvězdou. Jelikož se mu ale nedaří, rozhodne se unést slavného moderátora Jerryho Langforda… Chronologicky vyprávěný příběh zpestřují sekvence Rupertových naivních představ o budoucích úspěších, díky čemuž není schopný vnímat své reálné okolí.

Rašómon (1950)

Foto: Daiei Motion Picture Company

Rašómon je snímek, který natočil režisér Akira Kurosawa a patří mezi mistrovská díla japonské kinematografie. Film líčí zločin (znásilnění ženy a vražda jejího manžela) ze čtyř úhlů pohledu čtyř různých lidí, z nichž si každý skutečnost upravuje, aby se sám ukázal v tom lepším světle.