Recenze: Ant-Man a Wasp: Quantumania

Zdroj: Marvel

Payton Reed je další z režisérů, kteří v rámci MCU natočili již tři filmy. Právě tím posledním je Ant-Man a Wasp: Quantumania, který má v rámci začínající páté fáze představit zbrusu nový svět a také Kanga. Právě ten by totiž v budoucnu měl nahradit Thanose na postu arcizáporáka celého připojeného filmového universa. Jak se snímek, zasazený do kvantové říše povedl? Podařilo se mu udělat tečku za kvalitativně nevyváženou 4. fázi filmového universa Marvel Studios a tu pátou začít lépe?

S každým dalším komiksovým filmem na sobě pozoruji značnou přesycenost tématikou i příběhovými motivy, které se neustále opakují. Šablona je stejná, mění se jen kulisy. Čtvrtá fáze se nesla ve znamení, kulantně řečeno velmi smíšených pocitů. Pokusy o originalitu většinou selhávají a osvědčené ingredience se zajídají. Jedno dvě překvapení nevyvažují fakt, že už mě to prostě nebaví. Těžko říci, jak dlouho budou tvůrci komiksových filmů schopni těžit tu samou žílu pořád donekonečna, než to přestane bavit většinu fanoušků. Komiksům se to víceméně daří dosud, takže u filmů tomu dost možná nebude jinak. Snad brzy přijde nějaký osvěžující prvek. Já si jej kupříkladu slibuji od druhého Jokera od konkurenčního studia, a abychom se vrátili k Marvelu, nový Deadpool by snad mohl dopadnout dobře…

Z filmu Ant-Man a Wasp: Quantumania. Zdroj: Falcon.

Po vyloženém průšvihu, kterým byl nejnovější Thor: Láska jako hrom, dojíždějící na naprostou nevyváženost jednoduchého humoru a emotivních scén, a naopak příjemným překvapením, kterým byl zase Black Panther: Wakanda nechť žije, jsem na třetího Ant-Mana šel s nevalnými očekáváními. Jelikož se mi ale oba předcházející snímky líbily, říkal jsem si že by se mohlo jednat o slušný film. A ono se tak stalo. Tedy napůl. Záleží nakolik jste ochotni vypnout, nepřemýšlet o příběhových dírách (a o tom, kolikrát jste to nebo ono už jinde viděli) a prostě se bavit praštěnou akční hříčkou. Pokud na její hru přistoupíte, budete se dost možná slušně bavit.

Z filmu Ant-Man a Wasp: Quantumania. Zdroj: Falcon.

Payton Reed vyloženě nepřekvapil, ale ani nezklamal. Naservíroval nám klasickou epickou marvelovku, která ale víceméně funguje a upoutá především provedeným vizuálem nového světa a pobaví naopak příšerně zpracovaným (a do uvedení filmu i hojně diskutovaným) MODOKem, který je zde karikaturou a parodií sebe sama (záměrně), což je překvapivě vtipné a funkční. Kang a celé pozadí říše Kvant je zpracováno velmi dobře a pěkně prohlubuje to, co už fanoušci seriálového Lokiho vědí a znají. O nějakém převratném zážitku, nebo prohloubení vztahů postav (nepočítáme-li Scotta a jeho dceru) se zde mluvit nedá.

Z filmu Ant-Man a Wasp: Quantumania. Zdroj: Falcon.

Objevování kvantového světa působí přes všechny švihlé nápady (scénárista Ricka a Mortyho je místy znát) po Strážcích galaxie a Thorech poněkud sterilně a logika přinejmenším napadá na jednu nohu (v jedné scéně postava hraná Billem Murraym nezná )plný význam pojmu lidé, jen aby vzápětí použila termín digestiv, ono obalit vše do rádoby vědeckých termínů a přihodit ke všemu slovo „kvantový“ neznamená že píšete oduševnělé sci-fi. Ale na to jsme si snad už za ta léta v marvelovkách zvykli.

Verdikt

Ant-Man a Wasp: Quantumania je trochu funkčnější, než většina ostatních komiksových filmů poslední doby. To je ale po všem, co jsme už viděli žalostně málo. Je to něco jako když si uvaříte čaj z už vylouhovaného sáčku. Tu chuť dokonale znáte a je slabší než posledně. Jelikož ten čaj je silný, pořád se to pít dá. Kamarádům ale o tom zážitku nejspíš vyprávět nebudete. Humor, který tento snímek na rozdíl od čtvrtého Thora zachraňuje, balancuje na hraně trapnosti a záleží, zda na to přistoupíte. Zejména provedení MODOKa tu je vyloženě aspirantem na Zlatou malinu (herecky i co do vizuálního provedení) a je tak (ne)chtěně vtipný, že budete buďto vrtět nechápavě hlavou, a nebo se pobaveně uculovat. Celkově má třetí snímek s Ant-Manem mnohem méně civilní tón, než dva snímky předešlé a nutno dodat že ona barevná rozjuchanost mu moc nesedí. Co se ale Marvelu povedlo, je Kang, který jako záporák funguje skvěle a jeho další výskyt (resp. výskyt jeho dalších verzí) v příštích snímcích bude ještě zajímavý. Čtvrtá fáze skončila neslavně, pátá zahajuje rozpačitě. Zklamán ale nejsem, bavil jsem se. Jen příště bych byl rád za trochu více originality a trochu méně bezradnosti a superhrdinského kýče. Zda se toho dočkám je už jiná otázka…

Ant-Man a Wasp: Quantumania / Ant-Man and the Wasp: Quantumania
USA, 2023, 125 min
Akční / Komedie / Sci-Fi
Režie: Peyton Reed
Hrají: Paul Rudd, Evangeline Lilly, Jonathan Majors, Kathryn Newton, Michael Douglas, Michelle Pfeiffer, Bill Murray, William Jackson Harper, a další.

Zdroj: Marvel