Něco končí, něco začíná: Henry Cavill se vrací k DC a loučí se s Geraltem

Foto: Netflix

Díky potitulkové scéně v nedávno uvedeném Black Adamovi se nakonec potvrdilo to, o co fanoušci už několik let zdánlivě marně volali. Henry Cavill se vrátil k ikonické roli Supermana a s jeho dalším působením v DC rozhodně není konec. Ikonický superhrdina tak získá nové sólové dobrodružství. Poměrně krátce na to ale herec na svém instagramovém účtu zveřejnil podstatně méně potěšující zprávu. Po uvedení třetí řady končí s rolí Geralta z Rivie…

Zaklínač od Netflixu patří bezesporu mezi jeho nejsledovanější a rozhodně i nejúspěšnější projekty. Fantasy série od polského spisovatele Andrzeje Sapkowského se dočkala dnes už kultovního herního zpracování od studia CD Projekt RED, jež na knihy navázalo zbrusu novým příběhem. Vznikl i původní polský seriál, který byl sice předloze věrný, ale díky nízkému rozpočtu nešlo o zrovna velkou pastvu pro oči.

Zlom nastal v momentě, kdy se k adaptaci rozhoupal Netflix, který si pro roli Geralta z Rivie vybral právě Henryho Cavilla. A zbytek je už historie. Cavill byl nejprve řadou fanoušků knih kritizován, jelikož Geralt rozhodně nemá být žádný svalovec, natož hezoun. Jeho ztvárnění hlavní postavy však bylo jedním z nejlepších aspektů sice úspěšného, jinak ovšem hojně kritizovaného seriálu.

Henry Cavill se navíc ukázal být velkým fanouškem jak her, tak knižní předlohy, kterou si poctivě načetl a při natáčení seriálu to byl často právě on, kdo se u štábu zasazoval o co možná největší věrnost k adaptovanému materiálu. Vzhledem k tomu, jak výsledné dvě řady nakonec vypadaly, se dá předpokládat, že Henry se svou prací pro Netflix zrovna dvakrát spokojený nebyl. Scénárista Beau DeMayo, stojící za scénářem k animovanému prequelu Zaklínač: Vlčí sen promluvil na svém Instagramu během Q&A o tom, jaký vztah má řada členů štábu k výchozí látce. A podle všeho se o ní scénáristé seriálu nevyjadřovali zrovna s nadšením.

„Musíte respektovat dílo, než vám bude dovoleno přispívat k jeho odkazu. Někteří ze scénáristů nebyli fanoušky nebo se jim knihy a hry nelíbily (dokonce se vysmívali zdrojovému materiálu). To je recept na katastrofu a špatnou morálku.“

Těžko říci, zda je právě toto, nebo vytíženost spojená s rolí Supermana příčinou Cavillova odchodu z i přes to všechno veleúspěšného projektu a naprosto ikonické role. Níže přikládáme přepis z hercova vyjádření, které zveřejnil na sociálních sítích:

„Nějaké novinky z Kontinentu…

Má cesta coby Geralt z Rivie byla plná monster a dobrodružství, bohužel ale odložím svůj medailon a meče. Ve čtvrté sérii místo mě převezme plášť Bílého vlka fantastický pan Liam Hemsworth. Jak je zvykem u těch největších literárních charakterů, předávám pochodeň s úctou k času strávenému ztělesňováním Geralta a s nadšením očekávám, až uvidím jak Liam ztvární tuto fascinující a rozmanitou postavu.

Liame, tento charakter má úžasnou hloubku. Užij si proniknutí do ní a zjisti, co v ní najdeš.“

Již natočená třetí řada, u níž probíhá postprodukce, by se na platformě měla objevit v létě příštího roku. Ještě předtím se v prosinci na Netflixu budou fanoušci moci podívat na spin-off Zaklínač: Pokrevní pouto. Streamovací gigant tak se světem Bílého vlka má nadále velké plány a bude jistě zajímavé sledovat, jak seriál ustojí přeobsazení hlavní postavy a jak se s rolí ve čtvrté sérii popasuje právě Liam Hemsworth, jenž to u fandů rozhodně nebude mít lehké…