Nesmrtelný Michael Myers! 5 nejlepších Halloween filmů

Foto: Universal Pictures

Postava legendárního zabijáka Michaela Myerse se na stříbrných plátnech ukazuje už více jak 40 let. Letos na podzim přijde do kin možná poslední díl nové trilogie, která navazuje na úplně první snímek z roku 1978. Ten by měl podle všeho uzavřít příběh Michaela Myerse a nebojácné Laurie Strode, jež s ním už něco za ty léta zažila. Pojďme si nyní připomenout pět nejlepších filmů, které tato série o zabijákovi nabídla.

Halloween

Foto: Metro-Goldwyn-Mayer

John Carpenter si na konci sedmdesátých let minulého století natočil nezávislý slasher snímek, ke kterému složil i ikonickou hudbu, v němž si svou první filmovou roli vyzkoušela Jamie Lee Curtis. Kdo by to byl řekl, že o 44 let později přijde do kin další pokračování se stejnou hlavní představitelkou čelící teď už ikonickému zabijákovi. Byť jde příběhově o jednohubku, tak se jí musí nechat, že má výbornou atmosféru, které divák zkrátka podlehne. V dalších filmech už to pravidlem tedy opravdu nebylo.

Halloween II

Foto: Universal Pictures

Přímé pokračování o Michaelu Myersovi a Laurie Strode sice nebylo kvalitativně na úrovni svého předchůdce – Carpenter přenechal režii debutujícímu Ricku Rosenthalovi kvůli nabitému programu -, ale důstojné pokračování to bylo každopádně. Carpenterova svěží a nápaditá režie tu sice chybí, alespoň dal příběhu směr, protože napsal scénář. Dvojka měla původně příběh uzavřít, ale producenti si vymysleli twist, od kterého následně sám tvůrce Halloweenu v nejnovější trilogii upustil. Nedávalo to smysl, ale mělo to přitáhnout diváky na potenciální další snímky. No jo, Hollywood.

Halloween (2018)

Tohle byla pecka, kterou po těch všech pokračováních snad nikdo neočekával. Legendární režisér Carpenter se totiž na novém Halloweenu z roku 2018 podílel jako producent a moc dobře věděl, že tenhle projekt má velkou šanci na úspěch. Snímek totiž ignoroval naprosto všechny předešlé filmy a navazuje na původní dílo z roku 1978, byť o pár desítek let později. Režisér David Gordon Green (Travička zelená, Princ a pruďas) ke slasheru napsal scénář a Carpenter se vrátil nejen jako producent, ale i jako autor hudby. Z filmu se stal obrovský hit a hned si řekl o další pokračování. Druhý díl však novou sérii degradoval mezi další nepovedená pokračování v této dlouhé franšíze, což může napravit jen finále trilogie Halloween Ends.

Halloween: H20

Foto: Miramax Films

Dalším snímek ze série, který stojí za zmínku, je Halloween: H20, jenž se odehrává dvacet let po událostech prvního filmu. H20 ignoruje předešlé díly a oficiálně navazuje na druhý film z roku 1981. Traumatizovaná Jamie Lee Curtis předstírala vlastní smrt, aby ji její bratr Myers – ano, to je ten twist ze druhého dílu, od kterého bylo následně v nejnovější trilogii upuštěno -, nenašel. To se jí však nepovede, a proto začne další boj o přežití. Vskutku se nejedná o špatný film, vlastně vám to příjemně uteče, že ani nebudete vědět jak.

Halloween (2007)

Foto: Dimension Films

Známé značky se ujal i režisér a zpěvák Rob Zombie (Dům tisíce mrtvol, Vyvrženci pekla), který dostal na starost remake původního snímku z roku 1978. Zombie, jenž si sám napsal i scénář, se držel nastavených pravidel z minulých filmů – ano, i zde je Laurie Strode Myersovou sestrou. Jedinou novinkou, která stojí za zmínku, je skutečnost, že tento Halloween z roku 2007 divákům přiblíží zrod vraždícího maniaka, tak jak ho známe. Snímek se dočkal i pokračování, které natočil opět Zombie, ale tím to skončilo. Následovala pauza a Greenova šance zazářit.