10 prozatím nejlepších hororů v roce 2022

Foto: Watcher (IFC Midnight), Černý telefon (Universal Pictures), The Sadness (Machi Xcelsior Studios)

Říjen už je skoro za rohem a to znamená blížící se Halloween. A k Halloweenu nepatří jen kostýmy, sladkosti, dýně, ale také horory. Například do kin dorazí horor Úsměv debutujícího Parkera Finna, premiéra je již 29. září. A abyste si čekání trochu zkrátili, připravili jsme si pro vás desítku nejlepších hororů z letošního roku.  

Studio 666

Studio 666 je krvavá hororová komedie, která čerpá inspiraci z filmu jako Evil Dead II z roku 1987. Studio 666, v němž hraje šest členů skupiny Foo Fighters, vypráví o Davu Grohlovi, který je posedlý démonickou silou a terorizuje své spoluhráče při nahrávání nového alba. Ve filmu doslova lítá krev, části těl a spousta vtipů. Ve filmu dále hrají Jenna Ortega, Whitney Cummings, Will Forte, John Carpenter a Kerry King (kytarista skupiny Slayer).

Fresh

Díky fenomenálním hereckým výkonům hlavních herců Daisy Edgar-Jones a Sebastiana Stana je Fresh horor, jak má být. Noa v obchodě s potravinami potká svůdného Steva a vzhledem ke své frustraci ze seznamovacích aplikací to riskne a dá mu své číslo. Ze začátku vše vypadá pohádkově, ale po čase se ze Steva stane psychopat, který rád kouše a to doslova. Fresh může pro někoho být těžko stravitelným filmem, ale hororoví fanoušci by si ho neměli nechat ujít.

Černý telefon

Černý telefon od režiséra filmu Sinister z roku 2012 sleduje Finneyho, mladého chlapce, který je unesen a zavřen ve sklepě. Aby unikl, musí se spolehnout na pokyny tajemného černého telefonu, který, i když je odpojený, nepřestává zvonit. Další kasovní úspěch společnosti Blumhouse, Černý telefon, je klasickým popcornovým hororem. Film se odehrává na konci 70. let, má skvělý vizuální styl a atmosféra je hmatatelná. Derrickson dostal z mladých herců to nejlepší, zatímco Ethan Hawke v roli záporáka podal skutečně mrazivý výkon. Je to postava, která se určitě zapíše do dějin hororu.

Vřískot 5

Vřískot 5 pokračuje po dvaceti pěti letech po událostech původního filmu a Ghostface se vrací, aby znovu zabíjel. Tentokrát se však za maskou skrývá někdo nový a je na městečku Woodsboro, aby zjistili kdo a zastavili ho. Po řadě zábavných, ale bezvýsledných pokračování slibuje pátý Vřískot návrat do klasické série. Díky brutální úvodní sekvenci fanoušci zjistí, že se film s ničím nemaže. Je plný lekaček a krve, dost na to, aby potěšil každého gore fanouška. Jinými slovy, je to pokračování, na které se vyplatilo počkat.

Predátor: Kořist

Predátor: Kořist se odehrává na Velkých pláních v roce 1719 a sleduje Naru, komančskou ženu, která chce dokázat, že může být skvělou lovkyní. Když z vesmíru přiletí Predátor, musí Nara bojovat za svůj život. Mimozemské monstrum si totiž z bojovníků jejího lidu a všech ostatních, kteří se dostanou do jeho zaměřovače, dělá trofeje. Predátor: Kořist je vzrušující akční horor s chytrým dějem.

Nene

Scénárista a režisér Jordan Peele natočil další hit, který nutí k zamyšlení. Příběh vypráví o bratrovi a sestře, jejichž otec zemře při nevysvětlitelné nehodě. Protože rodinný podnik jde ke dnu, rozhodnou se zdokumentovat důkazy o UFO, které viděli vznášet se v okolí jejich izolovaného rodinného domu a pokusí se záběry prodat za účelem zisku. Stejně jako v předchozích filmech Jordana Peeleho není vše takové, jak se na první pohled zdá.

Watcher

V roce 2021 si režisérka Chloe Okuno získala pozornost hororových fanoušků segmentem Storm Drain, který se objevil ve filmu V/H/S/94. V tomto roce Okuno debutovala jako celovečerní režisérka s napínavým a psychologickým hororem Watcher. Film sleduje Julii, která se vyrovnává s hromadícími se psychickými problémy, jež jí způsobuje pronásledování cizím člověkem. Většina lidí v jejím okolí, včetně jejího manžela Francise její emoce bagatelizuje. Jemný, ale intenzivní film Watcher graduje až do děsivého finále.

The Cellar

Keira je matkou dvou dětí, která se stěhuje do nového domu. Když však její dcera jednoho dne záhadně zmizí ve sklepě, musí se Keira postavit nadpřirozené entitě, která dům ovládá, dříve než si vezme i ji. Vcelku se jedná o téma, které bylo zfilmováno několikrát, nicméně atmosféra filmu je natolik povedená, že by se dala krájet nožem. Skvělou práci odvádí i Elisha Cuthbert v hlavní roli.

The Sadness

The Sadness je násilný a krvavý film kanadského režiséra Roba Jabbaze, který vznikl na Tchaj-wanu a pojednává o páru, který se snaží znovu sejít během virové epidemie. Vysoce nakažlivý virus způsobuje, že lidé ztrácejí rozum a jednají podle svých nejtemnějších a nejodpornějších pudů. Jádro příběhu spočívá na Kat a jejím příteli Jimovi, kteří se po vzájemném odloučení snaží přežít dostatečně dlouho na to, aby se setkali a unikli z města.

X

Film X od hororového veterána Ti Westa, známého díky snímkům Dům ďábla a Svatyně zla sleduje skupinu mladých začínajících filmařů z texaského venkova, kteří chtějí natočit film pro dospělé, ale vše se zvrtne. Horor má působivý vizuální styl, který svým vzhledem a atmosférou připomíná film Texaský masakr motorovou pilou. Divákům nabízí vynalézavou a vzrušující zábavu.