Úsměv: Jakmile ho spatříte, je už pozdě!

Foto: Paramount Pictures

Nový horor, ve kterém psychiatrička čelí jak vlastní depresivní minulosti, tak podivným úkazům poté, co si její pacientka s širokým úsměvem podřízla hrdlo, se svými mysteriózními prvky tak trochu blíží kultovním sériím, jako byl třeba Kruh. I díky nadpřirozeným prvkům a smrti, mající přijít přesně za sedm dní. Přesně tolik času protagonistka Rose od spatření prvního úsměvu má. Potenciál pro kultovní materiál by tu tedy rozhodně byl. Jak se to celé vydaří se dozvíme už brzy…

V dobrém psychologickém hororu vám stačí jen málo. Často se může ukázat být geniálním tahem vzít něco, co máme všichni spjaté s pozitivními dojmy a učinit z toho cosi děsivého. A právě nepřirozený úsměv v situaci, do nichž se zrovna dvakrát nehodí budiž toho příkladem. Co způsobuje sebevraždy lidí, kteří se před smrtí začali vždy usmívat? Je to nakažlivé?

To vše jsou otázky, které vyvolává už samotný skvěle sestříhaný a pořádně znepokojivý trailer. Z toho je patrné, že ve hře skutečně bude i nadpřirozeno. Dobře zvládnutý mix psychologického hororu právě s mysterióznem a nehmatatelným děsem je přesně něco, co spoustě současných hororů chybí. Snad to v případě Úsměvu bude opravdu stát za to. Protože vše zatím nasvědčuje tomu, že máme před sebou opravdu projekt, který si zaslouží pozornost.

„Psychiatrička Rose vyšetřuje mladou pacientku na pokraji nervového zhroucení. Žena trpí halucinacemi, pronásledují ji velmi znepokojivé vize, ovšem není to nic, co by zkušená terapeutka nezvládla. Jenže pak se jí po tváři rozlije podivný úsměv a s bohorovným klidem si střepem z rozbité vázy přímo před doktorkou přeřízne krční tepnu. Taková událost by rozhodila každého a Rose není výjimkou. Přestože ji všichni uklidňují, že sebevraždě nemohla zabránit, vracejí se jí psychické problémy z mládí a dětství. Pronásledují ji zneklidňující vize, pod jejichž vlivem se čím dál častěji chová jako blázen. Aspoň její blízcí to tak vnímají. Rose si navíc v hlavě přehrává poslední slova mrtvé pacientky a uvědomuje si, že to, co před smrtí prožívala ona, jí právě klepe na dveře. Zjištění, že mrtvá byla zatím posledním článkem v podivném řetězci sebevražd „usměvavých lidí“, jí také na klidu nepřidá. Je to iracionální, nevysvětlitelné a šílené, ale Rose dojde k závěru, že pokud se jí nepodaří najít začátek řetězce a zlo zastavit, je další na řadě. Že s touhle teorií nenajde u nikoho pochopení, asi nepřekvapí. Jenže zoufalé Rose jde o život a zoufalí lidé dělají zoufalé věci. Děsivé věci. (CinemArt)

O režii a scénář se postaral debutující Parker Finn. V hlavních a vedlejších rolích se představí Kyle Gallner, Sosie Bacon, Jessie T. Usher, Rob Morgan, Kal Penn, Caitlin Stasey, Judy Reyes, Robin Weigert, Gillian Zinser, Nick Arapoglou, a další.

Úsměv vstupuje do kin už 29. září.

Jakmile ho spatříš, už je pozdě…

Foto: CinemArt