10 důvodů, proč jít na Nene

Foto: Universal Pictures

18. srpna bude mít českou premiéru sci-fi horor Nene. Na co láká do kin? Dočtete se níže.

Tajemství

Kolem natáčení filmu Nene kolovaly od začátku různé spekulace. O čem film bude? Co za překvapení režisér Jordan Peele chystá? Projekt se podařilo realizovat v naprostém utajení.

Trailer

Aby toho nebylo málo, po uvedení traileru jsme navíc získali jen nejasnou představu o čem film bude. Jisté je jen jedno: film aspiruje na to stát se blockbusterem a hybatelem jeho děje bude záhadná mimozemská existence.

Příběh

Děj filmu se odehrává na americkém venkově, v okolí koňské farmy, kde sourozenci OJ a Emerald Haywoodovi žijí. Záhadné úmrtí jejich otce je přiměje přemýšlet o světě jinak než doposud – opravdu je možné, že by na Zemi přistáli mimozemšťani? Nene. Nebo snad jojo? Začínají se dít čím dál divnější věci, které nelze zastavit.

Nový film Jordana Peelea bude již tradičně v hororovém duchu, jehož mysteriózní atmosféru tentokrát okoření pořádnou dávkou sci-fi. Jak se ale zdá, film v sobě ponese opět i sociální komentář a prvky grotesky.

Jordan Peele

Režisér a scenárista snímku Jordan Peele patří k výrazným filmařům současnosti, kteří se nebojí experimentovat. Jeho debut Uteč! (2017) mu vynesl Oscara za nejlepší scénář a druhý film My (2019) se také setkal s pozitivními ohlasy. Peelova tvorba je charakteristická překvapivými dějovými zvraty a celkovou precizností, díky čemuž nestačí jen jedno zhlédnutí pro odhalení všech nuancí.

Hoyte van Hoytema

Na natáčení snímku Nene se podílel nizozemsko-švédský kameraman Hoyte van Hoytema, který je známý spoluprací s režisérem Christopherem Nolanem (Interstellar, Dunkerk, Tenet). Stejně jako u Nolana, i u Nene natáčel na IMAX kamery, pro bohatší divácký kino zážitek.

Akce

Jak to tak z traileru vypadá, film Nene bude nejspíš akční jízda. Můžeme se tak těšit jak na působivé útoky z vesmíru, tak i na klasické hororové lekačky.

Obsazení

Foto: Universal Pictures

Daniel Kaluuya má v Nene má jednu z hlavních rolí. Herec již dříve spolupracoval s režisérem na snímku Uteč, v němž ztvárnil hlavní postavu a získal za ni Oskara.

Postavu jeho sestry si zahraje Keke Palmer. Ve filmu dále hraje Steven Yeun, Barbie Ferreira a Michael Wincott.

Soundtrack

Na hudební složce Nene s Peelem spolupracoval Michael Abels, který dělal hudbu i k předchozím Peeleovým filmům. Za skladby mu bylo uděleno mnoho ocenění, World Sountrack Award, Jerry Goldsmith Award a jiné.

Rodinná záležitost

Ač dle všeho bude Nene poněkud rozpínavou a všepohlcující filmovou podívanou, jádrem děje bude rodina. Díky náhlé smrti pana Haywooda, sourozenci Emerald a OJ zdědí ranč, což odstartuje další podivné dění, kterému budou muset společně čelit.

Létající talíř?

Pro někoho zklamání, pro někoho příjemné překvapení. V Nene se skutečně objeví mimozemská loď v podobě známého létajícího talíře. Zda je tvar lodi narážkou na klasické sci-fi filmy či bude mít jiný význam nebo zda šlo čistě jen o přirozenou volbu, se dozvíme nejspíš až po zhlédnutí snímku. Nebo taky ne. Nejednoznačnost má u Jordana Peelea zelenou.

Pokračuj na naši recenzi filmu Nene