Recenze: Všechno, všude, najednou

Foto: A24

Jedná se o snímek od režisérského dua v podání Dana Kwana a Daniela Scheinerta, který si velice rychle získal pověst překvapivého hitu. Je považován za černého koně letošního filmového roku. Přitom není vůbec prvním filmem, využívajícím koncept multiversa, či chcete-li mnohovesmíru. Je Všechno, všude, najednou skutečně překvapivou peckou, nebo jen gejzírem ztřeštěných nápadů, vrstvených bez ladu a skladu?

Ne že bychom si v tomto filmu skutečně neužili nápady napěchovanou pouť paralelními světy. Skutečně se nemusíte bát, že se zde tvůrci nevyřádili. Ovšem hlavní dějová kostra je překvapivě konzistentní a vše díky tomu drží pohromadě. V zásadě se dá říci, že se jedná o příběh o vztahu matky s dcerou. A vlastně tak nějak o promyšlený portrét jedné asijsko-americké rodiny, jejíž vazby a vztahy jsou delší dobu v rozkladu. Paralelní světy jsou poslední dobou často v popkultuře používaným konceptem a fenoménem. Přesto to rozhodně není vytěžené téma, obzvláště když je dobře uchopeno. Everything Everywhere All at Once (jak zní původní název), je toho důkazem.

Foto: A24

Bylo by totiž až nepříjemně snadné nechat se strhnout tvůrčí exhibicí a rozmělnit vyprávění do neuchopitelného bordelu se sice nápaditými momenty, ale nefungujícího jako celek. Už jen fakt, že se barvitou taškařici podařilo ukočírovat i přes výlety do paralelních dimenzí si zaslouží poklonu. Zde se s multivesmírem hraje velmi zajímavým způsobem, kdy je možné dosti nevšedně získávat (tak trochu) superschopnosti. Je těžké očekávat, že bude dávat smysl film kde se vedle umírněnějších paralelních světů, jejichž příkladem je variace na život hollywoodské hvězdy, dočkáme parodie populárního animáku či světa, kde se lidská evoluce vydala opravdu překvapivě nepravděpodobným směrem, ale i světa kde žádný život nevznikl. Ale on smysl dává – a co víc, ony šílenosti jsou jen kulisami vlastního děje, který není problém sledovat.

Foto: A24

Velmi obratně se podařilo zakomponovat prvky jiných realit do jednoho všedního života, jenž v počátku stojí a padá na včasném dodání a zaplacení zaplacení daní a účtů otravné úřednici. Mysl protagonistky se stejně jako mysl diváka zezačátku podivným změnám a okolnostem ve svém světě brání a nerozumí jim, jen aby se postupně nechávala strhnout světem zcela novým. Světem, ve kterém je nepojmenované zlo, ničící všechny světy mnohovesmíru větší, než účetnictví rodinného podniku. I když je fakt, že návštěva finančáku je možná pro leckoho přeci jen děsivější.

Foto: A24

Svou hloubkou a jedinečností bych se toto dílo nebál s lehkou nadsázkou přirovnat k takovému milníku jakým byl Matrix, vrhající zprvu nenápadného protagonistu do světa, v němž je možné všechno. Tady je ale vše obohaceno o mix naprostého bizáru a barvitě ulítlého humoru, kdy pokud se v kině ani jednou nezasmějete, jste velmi pravděpodobně docela suchar. Ačkoli nejde zdaleka o tolik revoluční film jako výše napsaná čestná zmínka, ale spíš o funkční spletitou taškařici, rozhodně je to to nejlepší, co v kině letos vedle typických (a mnohdy unavujících) blockbusterů uvidíme. Ne revoluce, za to ale odvážně neotřelá zábava, jaká je k vidění jednou dvakrát do roka. Potěší i velmi sympatické obsazení, kterému nepřekvapivě dominují Michelle Yeoh a Jamie Lee Curtis. U druhé zmíněné se dá říci, že režijní duo naplno využilo její charisma k dosti podivným verzím jedné postavy, která má k hlavní hrdince vždy dosti pevnou vazbu a vliv na její život – ať už jde o jakoukoli realitu.

Verdikt

Překvapivě komorní, a přitom epické. Smysluplné, a přitom totálně ujeté. Ale hlavně po čertech zábavné! Všechno, všude, najednou je tím, co jsme očekávali od druhého Doctora Strange a  nedostali to. Je neskutečně našlapanou akční jízdou, ale zároveň příběhem o strachu nechat své děti opravdu vyrůst a o odcizení se svým blízkým. O tom, že svět je nebývale komplikovaný a ve všem jeho shonu, kdy se může zdát že ne ničem ani zbla nezáleží, se dá najít smysl. Vedle nápady a praštěným humorem napěchovaných akčních sekvencí (kde jinde uvidíte kung fu scénu s ledvinkou – a to ještě zmiňuji to nejméně šílené) se tu odehrává nesmírně promyšlený a dobře napsaný film, kterému v poslední třetině možná lehce shazuje vysoko nastavenou laťku rozvláčnost. Ona cesta k finální pointě působí zbytečně natahovaně a kdyby byl celý počin o půlhodinu kratší, nevadilo by to. To je ale jediná vada na kráse. Zvěsti nelhaly, tohle prostě musíte vidět!

Všechno, všude, najednou / Everything Everywhere All at Once
Trailer
USA 2022, 139 min
Sci-Fi / Akční / Fantasy / Komedie
Režie: Dan Kwan, Daniel Scheinert
Hrají: Michelle Yeoh, Ke Huy Quan, Stephanie Hsu, James Hong, Jamie Lee Curtis, Tallie Medel, Jenny Slate, Harry Shum Jr., Sunita Mani, Aaron Lazar, a další.