6 nejbláznivějších kaskadérských kousků Toma Cruise

Foto: Paramount Pictures

Jeden z nejočekávanějších trháků se po mnohých odkladech konečně dostane i do českých kin. Řeč je o snímku Top Gun: Maverick, v němž se navrátí Tom Cruise v roli pilota Peta Mitchella. Podle prvních recenzí je rozhodně na co se těšit. Atrakcemi budou rozhodně kaskadérské kousky se stíhačkami, které se Tom Cruise sám naučil pilotovat. Tom Cruise má však za sebou již mnoho dalších bláznivých kaskadérských kousků.

Mission: Impossible – Ghost Protocol (2011): Burdž Chalífa

Ve čtvrtém díle Mission: Impossible se Tom Cruise vydal do Dubaje, konkrétně na nevyšší budovu světa zvanou Burdž Chalífa. Po její skleněné konstrukci se Ethan Hunt šplhat, aby se vyhnul bezpečnostnímu systému. Již před tímto filmem byl Tom Cruise známý svými nebezpečnými kousky, avšak tento již překračoval hranice únosnosti pojišťovací společnosti produkce. Cruise si proto založil vlastní pojišťovací společnost, aby mohl tento kousek vůbec vzniknout.

Mission: Impossible – Národ grázlů (2015): Podvodní scéna

V následujícím díle se Ethan Hunt vydal pod vodu, kde se nacházel vysoce zabezpečený sejf. Scéna pod vodou se natáčela i v šestimetrové hloubce a skládala se z několika velmi dlouhých záběrů. Tom Cruise se proto musel naučit zadržet dech co nejdéle. Při natáčení těchto scén také několikrát ztratil vědomí.

Mission: Impossible – Národ grázlů (2015): Na letadle

Tento film zahrnuje ještě další nebezpečný kaskadérský kousek. Parťákovi Ethana Hunta se nepodaří včas otevřít dveře letadla, které se brzy vznese. Tom Cruise tak musel vyset z letícího letadla. Herec v krátkém videu přiznal, že noc před tím nemohl vůbec spát. Video dále ukazuje, jakým způsobem probíhala příprava.

Mumie (2017): Volný pád

Postavy se dostanou do letadla, brzy je ale čeká volný pád. Tom Cruise chtěl tento kousek opět natočit doopravdy. Tom Cruise a Annanelle Wallis se tak ocitli v sedmikilometrové výšce a pádem, který trval 22 sekund, se řítili k zemi. Scénu bylo těžké natočit a nafilmovat i proto, že nebylo moc způsobů, jak kaskadérský kousek natrénovat.

Mission: Impossible – Fallout (2018): Seskok z letadla

Tom Cruise v tomto filmu seskočil z letadla z více jak sedmikilometrové výšky a stal se prvním hercem, který seskok natočil sám. Natočit tento kousek bylo velmi obtížné, i proto, že Tom Cruise musel ve vzduchu spolupracovat s kameramanem a dalšími kaskadéry, aby mohl scénu také dobře zahrát.

Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One (2023): Skok s motorkou

Tom Cruise rozhodně nemá v plánu opouštět od těchto nebezpečných kaskadérských kousků. Důkazem není pouze Top Gun: Maverick ale také nejnovější sedmý díl Mission: Impossible, kterého se dočkáme až za rok. V něm Cruise seskočí s motorkou z útesu a podle různých zdrojů tento seskok trénoval 13 tisíckrát, aby bylo vše perfektní.