5 nejlegendárnějších filmových a seriálových králů

Foto: Pán prstenů (New Line Cinema), Hra o trůny (HBO), Králova řeč (Momentum Pictures)

Již 14. dubna zamíří do kin snímek Seveřan režiséra Roberta Eggerse, tvůrce filmu Maják. V jeho novém snímku zazáří spousta hereckých hvězd, jako je Nicole Kidman, Willem Dafoe, Anya Taylor-Joy nebo Ethan Hawke. Jednou z hvězd je také Alexander Skarsgård, který ztvární Amletha, syna vikinského krále. Není pochyb, že tento právoplatný král bude zajímavou postavou. Jak ale obstojí mezi dalšími skvělými filmovými králi? Tento seznam připomene pět nezapomenutelných filmových králů, reprezentujících celé spektrum dalších příkladů.

Jiří VI.

Ztvárnění anglického krále s vadou řeči Colinem Firthem ve filmu Králova řeč je jedním z jeho nejlepších hereckých výkonů. Také za něj dostal Oscara za nejlepšího herce v hlavní roli. Králova řeč však byla oceněna v dalších třech kategoriích, včetně nejlepšího filmu. Další životopisný snímek Králova přízeň také poutavě vyobrazuje jiné anglického krále, a to Jindřicha VIII. Velmi odlišné ztvárnění skutečného krále jsme také mohli vidět ve filmu Zacka Snydera 300: Bitva u Thermopyl. Hlavní postavou je sparťanský krále Leónidás, který se do historie zapsal jako legendární bojovník, na což se velmi stylizovaný a akční film soustředí nejvíce.

T’Challa

Nezapomenutelné krále nabízí také komiksové filmy. Jedním z nich je T’Challa neboli Black Panther. Podobně jako Snyderův Leónidás, i T’Challa je loajální a velmi mocný bojovník, který společně s wakandským vojskem a dalšími hrdiny porazili mocného Thanose v Avengers: Endgame. Ztvárnění T’Chally předčasně zesnulým Chadwickem Bosemanem bylo natolik ikonické, že se Marvel Studios rozhodlo v rámci MCU postavu nepřeobsadit. T’Challa však nebyl jediným králem MCU, můžeme zmínit i otce Thora a krále Asgardu Odina, jehož skvěle zahrál Anthony Hopkins. Také konkurenční DC Comics nabízí povedené filmové krále, s nimiž opět pracoval hlavně Zack Snyder. Řeč je například o Arthurovi Currym (Aquaman) či králově amazonek Hippolytě.

Jon Snow

Fantastický svět G. R. R. Martina nabízí velkou škálu králů a královen, kteří se i díky úspěšnému seriálu dostali do širokého povědomí. V seriálu se z bastarda Jona Snowa po dlouhé nebezpečné cestě, která ho jednou stála život, nakonec vyklube právoplatný vládce Západozemí. Přesto však na železný trůn po volbě usedne Bran Stark a Snow je vykázán zpět k Noční hlídce kvůli vraždě Daenerys. Kromě Jona Snowa a Brana Starka rozhodně nesmíme zapomenou na mocného Nočního krále, hlavní hrozbu celého Západozemí, kterého ztvárnil slovenský herec Vladimír Furdík.

Mufasa

Foto: Walt Disney

V animované tvorbě se také objevuje mnoho královských postav. Asi není lepšího příkladu než Mufasa ze známého Lvího krále (1994). Mufasa je milovaným vůdcem všech zvířat v celém jeho království. Výjimkou je ale jeho bratr Scar, který lační po moci. Králi se navíc narodí syn Simba, Scar se tak nemůže stát králem a začne vymýšlet plán, jak se zbavit obou. Animáky od Disneyho přinesly další povedené krále, jako je král opičáků Louie z Knihy džunglí (1967), král Triton z Malé mořské víly (1989) či zlá královna ze Sněhurky a sedmi trpaslíků (1937). Spíše komičtější krále vytvořila společnost DreamWorks, za zmínku stojí král Harold ze Shreka nebo král Jelimán z Madagaskaru.

Aragorn

Foto: New Line Cinema

Pán Prstenů je bezesporu jedna z nejúspěšnějších filmových sérií, v níž se ponoříme do příběhů Středozemě. Knihy J. R. R. Tolkiena do filmové podoby převedl Peter Jackson, díky němuž se s fantastickým a rozmanitým světem seznámit i fanoušci filmů. Díky tomu jsme na filmovém plátně poznali vždy loajálního, ušlechtilého vůdcem a skvělého bojovníka Aragorna, který dopomohl zničit Saurona. Ve Středozemi ale můžeme potkat také krále Théodena, krále lesních elfů Thranduila nebo antagonista Černokněžný král Angaru, známější jako Pán nazgûlů.