10 filmů z módní branže

Foto: Stážista (Warner Bros.), Klan Gucci (United Artists), Švadlena (Universal Pictures)

Do kin míří film Sylvie Ohayon Haute Couture, jehož děj se točí kolem kariéry švadleny v módním domě Dior. Jaké další filmy o módě známe? V tomto článku si představíme deset skvělých filmů z fashion světa.

Ďábel nosí Pradu (2006)

Foto: 20th Century Fox

Asi nejznámější film o módě není třeba podrobně rozebírat. Módní časopis Runway, obávaná šéfredaktorka Miranda Priestly a Andy Sachs, čerstvá absolventka práv, která se chce stát novinářkou, ovšem nejdřív musí posbírat zkušenosti jako asistentka této dračice. Ve filmu exceluje Meryl Streep a Emily Blunt v roli první asistentky, díky níž se proslavila.

Přes noc třicítkou (2004)

Foto: Sony Pictures

Další film, který se zabývá prací v módním časopise. Třináctiletá Jenna si připadá jako outsider, a proto si ze všeho nejvíc přeje stát se úspěšnou třicítkou. Díky kouzelnému prášku se jí toto přání splní a probudí se v těle svého třicetiletého já. Zjistí, že je redaktorkou v jejím oblíbeném časopise Poise, má krásný byt, přítele, a krom toho že je pěkná mrcha. V hlavní roli září Jennifer Garner, která trefně vystihla myšlení třináctky v těle třicítky.

Klan Gucci (2021)

Hvězdně obsazený snímek Ridleyho Scotta vychází ze skutečného příběhu o vzestupu světoznámé módní značky Gucci. Lady Gaga ve filmu hraje Patriziu Reggiani, která byla odsouzena za organizování vraždy Maurizia Gucciho, šéfa módního domu Gucci a jejího bývalého manžela v jedné osobě, kterého ztvárnil Adam Driver. V Klanu dále hrají Jared Leto, Al Pacino, Salma Hayek a Jeremy Irons.

Usměvavá tvář (1957)

Foto: Paramount Pictures

Romantická hudební komedie vypráví příběh módního fotografa Dicka Averyho, který hledá novou tvář pro časopis o módě a na kterou náhodou natrefí v jednom newyorském knihkupectví. Ve filmu inspirovaném životem fotografa Richarda Avedona hrají herecké ikony Audrey Hepburn a Fred Astaire.

Švadlena (2015)

Švadlena předních módních návrhářů Tilly Dunnage se po letech vrací do rodného městečka Dungatar v Austrálii, aby odhalila pravdu o záhadné smrti mladého chlapce, kterou dle místních údajně zavinila. Její přítomnost vzbudí Tilly nebývalý rozruch a to nejen díky její pověsti vražedkyně, ale i svým stylovým oblékáním a nezvykle emancipovaným chováním. Snímek získal několik ocenění při udílení cen Australské filmové a televizní akademie a to za herecké výkony, kostýmy a Cenu diváků.

Nit z přízraků (2017)

V době poválečného Londýna je Reynolds Woodcock považován za módního génia, od kterého chce mít šaty snad každá žena. V osobním životě však tak úspěšný není, je emocionálně vyprázdněný a osamělý. Tedy až do doby, kdy se seznámí s Almou. Film je výpovědí o posedlosti, lásce a o tom, co všechno je člověk schopný pro své touhy obětovat.

Gia (1998)

Zdroj: Magic Box

Film o životě americké supermodelky s italskými kořeny ukazuje i stinné stránky módního světa. Exotická modelka Gia Marie Curangi zažila rychlý vzestup v její modelingové kariéře následovaný prudkým pádem v podobě drogové závislosti, postupným vyloučením ze společnosti, zlomeným srdcem a nákazou HIV. Ve filmu Giu hraje Angelina Jolie, která za svůj výkon získala Zlatý glóbus.

Zoolander (2001)

Derek Zoolander je sakra cool model, kterého nikdo nepřekoná. Teda, to si myslí Derek. Trojnásobný model roku je ale náhle zastíněn novou světovou jedničkou Hanselem, což ho dočista zlomí… Což však neznamená, že by jeho bláznivá jízda měla skončit. Postavu narcistického modela ztvárnil Ben Stiller, který je i režisérem filmu, Hansela si zahrál Owen Wilson. V cameo rolích se objevily osobnosti jako Victoria Beckham, Tom Ford, Heidi Klum, Natalia Portman, David Bowie, Paris Hilton a mnoho dalších.

The True Cost (2015)

The True Cost je dokument o tom, co se skrývá za nablýskanou reklamou fast fashion a stále novými a novými kolekcemi s oblečením. Snímek ukazuje fakta o výrobě produktů a pracovních podmínkách zaměstnanců továren, z nichž místy běhá mráz po zádech.

Stážista (2015)

Robert De Niro se v roli ovdovělého sedmdesátníka Bena Whittakera chopí příležitosti a nastoupí jako hlavní stážista módního webu. Zakladatelkou a provozovatelkou nových stránek je ambiciózní Jules Ostin v podání Anne Hathaway. Pod slupkou generačních rozporů najdou přátelství a někoho, na koho se mohou spolehnout – jeden druhého.