8 našich nejlepších filmových pohádek

Československé a české pohádky patří mezi naše nejlepší filmové počiny a rozhodně patří k našim Vánocům, stejně jako kapr a salát. Jednou z nejoblíbenějších pohádek jsou Tři oříšky pro Popelku, která se těší popularitě nejen u nás, ale také v zahraničí. A právě Norové se rozhodli naší Popelku přetočit a udělat si verzi vlastní… Pojďme si připomenout další skvělé pohádky, na které se každý rok těšíme.

Jak se budí princezny (1977)

Václav Vorlíček má na svém režijním kontě daleko více pohádek než jen Tři oříšky pro Popelku. Jednou z nich je i československá pohádka Jak se budí princezny. Příběh je inspirovaný Šípkovou Růženkou. V původní pohádce se Růženka píchne o jehlu na kolovratu, každá země si ale pohádku přizpůsobila a ta naše Růženka usne po píchnutí se o trn na růži. V hlavní roli Růženky se objevila Marie Horáková, jejího prince pak ztvárnil Jan Hrušinský.

Lotrando a Zubejda (1996)

Lotrando a Zubejda je originální pohádka od Zdeňka Svěráka s hudbou Jaroslava Uhlíře. A už jenom tohle spojení nás vrací do dětství a zajišťuje opravdu krásnou podívanou plnou rytmických a nakažlivých písní. Příběh se věnuje mladému Lotrandovi, který je synem loupežníka a slíbil svému otci, že nikdy nebude pracovat. Sám je ale velmi naivní, takže neví, co práce je. Pod svá křídla si ho vezme dřevorubec, který mu ukáže, že práce dokáže být zábava. No a aby toho nebylo málo, společně se vydají za záhadně nemocnou princeznou Zubejdou, která si už dlouho neužívá života. V roli Lotranda a Zubejdy se představili Jiří Strach a Barbora Seidlová. Mezi dalším obsazením se objevili Pavel Zedníček, Jiří Lábus, Ljuba Krbová nebo Arnošt Goldflam.

Šíleně smutná princezna (1968)

Muzikálová pohádka od režiséra Bořivoje Zemana, který divákům přinesl pohádky Pyšnou princeznu nebo Byl jednou jeden král… V hlavní roli s Helenou Vondráčkovou jako princeznou Helenou, která se nechce vdát za prince, jenž vůbec nezná, proto společně s Václavem vymyslí lest, že si bude hrát na smutnou princeznu. V království se zakáže smích a celá věc se vymkne z rukou, jelikož sám král vyhlásí, že ten kdo princeznu rozesměje si jí vezme za ženu. Naštěstí je tu ale Václav, který není tím, kým se zdá.

Anděl Páně (2005)

Jedna z nejúspěšnějších pohádek poslední doby od režiséra Jiřího Stracha se těší velké oblíbenosti. Zásluhu na tom určitě má i perfektní obsazení anděla Petronela, kterého ztvárnil Ivan Trojan a čerta Uriáše v podání Jiřího Dvořáka. Ti dva se dostanou díky Petronelově hlouposti do pěkného průšvihu. Sám pán Bůh je pošle na pozemský svět, aby napravili jediného hříšníka, jinak Petronel na Štědrý den propadne peklu. Petronel o zemském světě neví vůbec nic, takže netuší, co za nástrahy ho dole čeká. Naštěstí má nahoře pomoc od všech svatých, které mu v největší nouzi nabídnou pomocnou ruku.

S čerty nejsou žerty (1984)

A u čertů ještě zůstaneme. Tentokrát se ale podíváme do samotného pekla za Luciferem ve skvělém podání Karla Heřmánka. Pohádka S čerty nejsou žerty krásně ukazuje jak funguje takové peklo a jak se povolávají hříšníci. Ale i samotné peklo se může splést a takovou chybu udělal čert Janek, který do pekla přivedl špatnou osobu. S nápravou mu pomůže Petr, který chce z pekla zachránit svou babičku a dostat do ní svou macechu. Pohádka se pyšní skvělým humorem a slavnými hláškami. Vždyť kdo nepoužil v životě větu: “Máchale, spadlo ti to.” jakoby ani nebyl.

Princezna se zlatou hvězdou (1959)

Pohádka je volnou adaptací příběhu Boženy Němcové, kterou si podle sebe poupravil dramatik a filmař K. M. Walló, jenž jí sepsal do rýmované podoby právě pro tento film. Krásná princezna Lada utíká před zlým Kazisvětem, jelikož si ho odmítá vzít. Její vzhled je ale všem známý, na čele má totiž zlatou hvězdu. S útěkem jí pomůže chůva, která jí předá ušmudlaný myší kožíšek, jenž má její hvězdu a krásu uschovat. Princezna se ocitne v království prince Radovana, do kterého se zamiluje. Kazisvět ale tuší, kde princezna může být schovaná a jde si vyřídit účty. V hlavních rolích princezny Lady a prince Radovana se objevili Marie Kyselková a Josef Zíma.

Tři oříšky pro Popelku (1973)

Nejoblíbenější československá pohádka u nás, v Německu a také v severních zemí. Takový úspěch má snímek Tři oříšky pro Popelku Václava Vorlíčka, který vypraví o mladé dívce, jenž zemřel otec a nyní musí sloužit své maceše a nevlastní sestře. Dokud jí osud nepřinese tři lískové oříšky, které jí splní tři přání. Ty využije na setkání s místním princem, do kterého se zakoukala. Vánoční klasiku doprovází hudba Karla Svobody a v roli Popelky zazářila Libuše Šafránková a v roli prince Pavel Trávníček.

Byl jednou jeden král… (1954)

Václav Vorlíček a Bořivoj Zeman jsou asi jedni z nejoblíbenějších pohádkových režisérů. Mezi nejpovedenější Zemanovu pohádky patří bez pochyb Byl jednou jeden král… v hlavní roli s Janem Werichem, který se podílel i na scénář. Král má tři dcery, Drahomíru milující šperky, Zpěvanku milující zpěv a Marušku, která tráví čas mezi zaměstnanci zámku a poddanými. Jelikož už stárne, musí se rozhodnout, která z nich bude královnou, jeho pýcha a namyšlenost způsobí že vyžene svou nejmladší dceru Marušku ze zámku. Za nějaký čas ale zjistí, že měla pravdu a snaží se svou chybu napravit. Pohádka byla natočená na movity příběhu od Boženy Němcové s názvem Sůl nad zlato. Mezi obsazením můžeme vidět Vlastu Buriana, Milenu Dvorskou, Lubomíra Lipského st. nebo Miloše Kopeckého.