Sny o toulavých kočkách nahlíží do života, tvorby a mysli Petra Síse

Foto: AČFK

Petr Sís patří mezi výraznější české umělce několika posledních let. Nad jeho ilustracemi se udivují lidé z celého světa. Mezi jeho populární knížky patří i vyzdobený životopis Antoina de Saint-Exupéryho s názvem Pilot. Stvořil například i plakát k nejslavnějšímu filmu Miloše Formana, Amadeovi. Od 4. listopadu budou kina promítat dokument Sny o toulavých kočkách, režírovaný bratrem Petra, Davidem Sísem. Jakým pohledem se dokument na Petra Síse dívá? Přibližuje nějak jeho osobnost? A jak David Sís snímek natočil?

Podle traileru to vypadá, že se film bude trochu vydávat oběma směry. Snímek nám tedy dovolí nahlídnout na svět tak trochu z pohledu Petra Síse, ovšem simultánně nám ukáže něco ze života tohoto umělce. Jinak řečeno, díky tomu, že nám David v dokumentu přiblíží jeho bratra osobně, si my jako diváci lépe uvědomíme, jakýma očima se na svět dívá.

Petr Sís měl život sice smutný, leč docela hodně bohatý. Pracoval jako novinář, hrál v bigbítové kapele, někteří si jej možná pamatují jako prvního diskžokeje v Československu. Roku 1980 jeho krátkometrážní film Hlavy v západní části Berlína získal na Berlinale Zlatého medvěda. Česká televize dále u popisu Snů o toulavých kočkách uvádí, že v roce 1984 byl komunisty donucen k emigraci do Ameriky. Tam žije s rodinou i nyní. Podobné události měly snad pokaždé za následek rozdělení rodiny. A do jisté míry mohli rozdělovat i člověka.

Právě z úhlu pohledu vnitřní rozdělenosti Sny o toulavých kočkách Petra Síse zachycují. Odtud pochází dokonce i název samotného filmu. I v traileru můžeme slyšet Petra Síse, jak mluví o významu kočky ve svém díle. Podle něj je to totiž kočka bez domova.

David Sís není o nic méně kreativnější než jeho starší bratr. Věnuje se ale docela jinému odvětví umění. Na jeho kontě najdeme hlavně koncerty a hudební klipy českých kapel, nebo také televizní dokumenty, jako je třeba seriál Na cestě. Některé jeho filmy zažily úspěch na zahraničních festivalech, například ve Francii nebo v Japonsku.

Na svého bratra se rozhodl podívat očima trochu experimentální dokumentární formy. Ve snímku totiž kombinuje materiál natočený v New Yorku, Praze, Brně nebo Paříži. Do toho film prokládá archivními záběry, různými rozhovory (s různým datováním) a dále přikládá části animované. Na tento projekt podle Aktuálně.cz prý David Sís prostřednictvím crowfundingové kampaně nasbíral 334 tisíc Kč.

Někteří z nás, kteří film ještě neviděli na KVIFF a na nedávném mezinárodním festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava, si na výsledek mohou do kina zajít už 4. listopadu.