Recenze: Klan Gucci – Gangsterka v módním prostředí?

Foto: United Artists

Legendární režisér Ridley Scott se letos se svým projektem objevil v kinech hned dvakrát. Poprvé tomu bylo u středověkého rytířského velkofilmu Poslední souboj, podruhé u dramatu z moderní historie, založeném na pohnutých osudech italské rodiny Gucci. A právě druhý z filmů je předmětem této recenze – filmem, který měl být jakousi skoro až kmotrovskou podívanou, zasazenou do prostředí módy. Snímek Klan Gucci láká zejména na hvězdné obsazení, kostýmy a výpravu. Jak se tedy počin, inspirovaný skutečnými událostmi vydařil?

Jedná se o příběh tří dekád jména a tedy i značky, kterou jistě každý někdy v životě slyšel, ale právě onu historii kromě nadšenců do módy málokdo zná. Přitom jsou osudy původem italské rodiny, která světu dala jeden ze symbolů luxusu značně pohnuté, plné intrik a klamů. A dokonce i zločinu a vraždy v samém závěru. Není proto divu, že se o projekt původně zajímal i Martin Scorsese, který měl v plánu do role Mauricia Gucciho obsadit Christiana Balea. Snímek však jak už víme nakonec dostal na starost další z velkých posledních mohykánů Hollywoodu, Balea nahradil Adamem Driverem a výsledek? Přes dvě hodiny trvající dramatická freska, které ovšem k dokonalosti něco chybí. Poslední dobou mám u spousty snímků pocit jakési nedotaženosti, kdy by celé látce mnohem více slušelo seriálové provedení.

Foto: United Artists

Vnímal jsem to tak (byť podstatně menší měrou) u nedávné Duny, a vnímám to tak i u Klanu Gucci, kterému by podle mne skvěle sedělo takové velkolepé provedení, jako má třeba úžasné historické drama Koruna (Crown) od Netflixu. Ve snímku se pohybuje poměrně značné množství postav, z nichž jsou sice až na jednu výjimku (ke které se dostaneme) všichni skvělí, nicméně někteří nedostanou dostatek prostoru (Jeremy Irons, Al Pacino), jiní zase působí poněkud nevýrazně a většinu času jaksi v pozadí (Adam Driver jako Maurizio Gucci), ke všem bezezbytku si pak prakticky neutvoříte žádný vztah. V celém Klanu Gucci totiž chybí jakýkoli charakter, se kterým by se divák ztotožnil. A to je škoda.

Foto: United Artists

A jelikož postava Patrizie Reggiani, okolo které se celý děj značnou část filmu soustředí, je vlastně i intrikující antagonistkou celého díla, která zde de facto může za rozklad celé rodiny a ve výsledku i značky (o smrti bývalého manžela nemluvě), není vlastně ani komu fandit nebo držet palce. Nikdo není sympatický a všechny zajímavé dějové odbočky a linky (začátek celé značky – který by mne osobně zajímal asi nejvíc, vztahy mezi bratry Rodolfem a Aldem, nebo Mauriziovo dětství, něco víc o fungování celé firmy, atd.) jsou prakticky jen načrtnuté a nejsou nikterak rozvedené. Film je tak jakýmsi skákáním v historii a jednotlivých časových epizodách, se kterým není obtížné držet krok, ale postrádá nějaké výraznější okamžiky, které by se vryly do paměti. Působí rutinně. Není špatný, ale něco dechberoucího mu chybí.

Foto: United Artists

Co se hereckého obsazení týče – Jeremy Irons a Al Pacino jsou skutečnými formáty a sázkami na jistotu (jakkoli se druhý zmíněný pro roli typově příliš nehodí), Adam Driver zde sice nemá tolik výraznou úlohu, přesto s každým dalším filmem zraje jako víno. Ti všichni jsou ale upozaděni Lady Gaga, která dokazuje, že je možná nadanější a lepší herečkou, než zpěvačkou. Celý snímek je ostatně značně vystavěn na jí ztvárněnou postavou, kterou budete skutečně nenávidět. A hraje ji skvěle. Kdo se však svým hereckým výkonem naprosto minul, je k nepoznání namaskovaný Jared Leto, jenž jako by do Klanu Gucci přišel z docela jiného snímku než zbytek obsazení, přehrává a vyobrazuje cosi jako karikaturu skutečné postavy – tedy jakousi tragickou, duševně nemocnou, extravagantní figurku. Fakt, že toto zdání je nejspíš dosti přesné podtrhují vyjádření lidí, kteří Letem ztvárněného Paola Gucciho znali a film pro ně kritizují (dvakrát nadšený jak z Letovy, tak Al Pacinovy role nebyl ani Tom Ford – návrhář, který se ve filmu jako postava také objevuje).

Foto: United Artists

Verdikt

Klan Gucci je veskrze rutinně natočeným dramatem, kde sice na první vše funguje jak má, nicméně soundtracku i režii chybí něco navíc. Scott si zkrátka v porovnání s výborným Posledním soubojem vybral slabší chvilku. Ve snímku není žádná výraznější scéna, která by utkvěla v paměti. Zato se střídá komedie tancující na hraně parodie s dramatem, přičemž zdaleka nejlépe funguje právě komediální a romantická první třetina. Výborným hercům se nedostává dostatečného prostoru. Zdaleka nejvýraznějším výkonem je se zvláštním přízvukem hrající Lady Gaga, která bude bezpochyby usilovat o Oscara, což je ostatně spolu se stylovými kostýmy a výpravou největší deviza projektu. Filmu chybí pro drama potřebné emoce, dej je zhuštěný a potenciálně nejzajímavější část, kterou by byl právě proces s Patricií, zde není. Protože právě tam film skončí. Chybí jasný směr nebo poselství, celý počin tak vlastně neví, čím chce být. A to je škoda, protože Ridley Scott je stále brilantním režisérem, přesto (nebo právě proto) by si zhuštěný děj zasloužil více prostoru k vyniknutí…

Klan Gucci / House of Gucci
Trailer
USA, 2021, 164 min
Životopisný / Drama / Krimi
Režie: Ridley Scott
Hrají: Lady Gaga, Adam Driver, Al Pacino, Salma Hayek, Jared Leto, Jeremy Irons, Jack Huston, Reeve Carney, Camille Cottin, Gaetano Bruno, a další.