Supernova konečně v kinech! Jak moc může demence změnit člověka?

Foto: Bohemia MP

Snímků o lidech postižených různými nemocemi, dokonce i nevyléčitelnými, vzniklo dost. Mladý anglický filmař Harry Macqueen se rozhodl pro svůj druhý celovečerní film pro diváky vděčné téma znovu oprášit a natočil intimní příběh o dvou mužích, z nichž jednomu z dvojice lékaři diagnostikovali demenci. Jak nemoc dokáže člověka změnit? Dokáže mužský pár situaci ustát?

Foto: Bohemia MP

Mladý filmař a herecké hvězdy

Další prvoplánový film o nemocném jedinci, který bojuje se zákeřnou nemocí? Může tomu tak být, ale mladý filmař Harry Macqueen se pokusil přece jen něco málo změnit. Předně se nejedná o romantickou komedii z ranku 50/50 nebo Pěkně blbě, ale o intimní pohled do života homosexuálního páru. Jeden z hlavních hrdinů nemá rakovinu, ale lékaři mu sdělili, že trpí ranou demencí.

Macqueen se po filmovém debutu Hinterland, jenž měl premiéru v roce 2014, posunul o kus dál a do svého nového projektu si vybral herecké hvězdy – oscarového Colina Firtha a na Cenu Akademie nominovaného Stanleyho Tucciho. Právě posledně jmenovaný ztvárňuje v Supernově muže postiženého demencí, jenž postupně ztrácí nejen paměť, ale i chuť do života.

Nejen zámořští kritici se shodují, že mladý režisér dostal z herců opravdu maximum a jeho druhý snímek povyšují z povedeného filmu na něco mimořádného, co by neměl žádný filmový fanoušek minout. Nejedná se prý totiž o klasický doják, ale o sondu do vztahu dvou mužů, kteří bojují s nemocí společně, i když demencí trpí pouze jeden z nich. Bude se Supernova líbit i širšímu publiku?

Foto: Bohemia MP

Nemoc člověka změní

Sam a Tusker se rozhodli strávit nějaký čas ve svém starém obytném voze a během cesty Anglií navštívit rodinu, přátele a místa, na nichž již dlouho nebyli. Tuskerovi před dvěma lety diagnostikovali ranou demenci, což obrátilo celé jejich životy vzhůru nohama. A od té chvíle jim nezáleží na ničem jiném, než být spolu. Během jejich anglické cesty se však postupně ukazuje, že jejich představa budoucnosti se začíná hodně lišit.

Tajemství jsou odkryta, soukromé plány odhaleny a jejich vzájemná láska prochází nejtěžší zkouškou nejen jejich soužití, ale celého života. Nakonec se oba musí postavit čelem otázce, co skutečně znamená láska a co vše jsme jeden pro druhého ochotni udělat.

Drama Supernova má v kinech premiéru 30. září. V hlavních rolích filmu mladého režiséra Harryho Macqueena září Stanley Tucci a Colin Firth.

Foto: Bohemia MP