Neboj! se na letošním ELBE DOCKu

Mezinárodní filmový festival Elbe Dock za chvíli odstartuje svůj čtvrtý ročník, jehož tématem je „Neboj!“. Událost s sebou přinese slavné i překvapivé debuty, projekce a instalace oživí i podzemní bunkr.

Festival se i letos uskuteční v Ústí nad Labem, část programu v partnerských Drážďanech. „Tento rok je pro nás klíčový, poprvé se věnujeme hraným i dokumentárním filmům. Pustíme vedle sebe Stevena Spielberga i odvážný projekt DAU. Nataša. Oživíme bunkr a vyzkoušíme limity tříkilometrového bunkru plného umění i divných a úchylných filmů na téma NEBOJ!/KEINE ANGST!. Program tak definuje Ústí a Ústí definovalo program,“ komentuje letošní ročník ředitel festivalu Filip Kršiak.

Festival Elbe Dock nabídne bohatý nejen filmový program. Soutěžní sekce oceňovaná tradiční Cenou Pavla Kouteckého, přinese výběr toho nejlepšího z domácího dokumentu, sekce zahraničních debutů pak skýtá nejedno potenciální překvapení – a hrané i dokumentární filmy bok po boku. Vedle sebe se zde potkají třeba první část projektu DAU. Nataša, jednoho z nejprovokativnějších titulů poslední doby, který svou cestu započal na Berlinale, či naopak komorní gruzínský dokument o obchodování se stromy Zkrocení přírody.

Výše zmíněné debuty se budou prolínat celým programem. Ten dále nabízí třeba projekce Spielbergova Duelu, anebo hororu Uteč od Jordana Peela. Na hororovou linku pak navazuje například uvedení filmu od Bruce LaBruce Otto aneb mrtvoly, ožijte. Komediální horor zahájil svou cestu po festivalech na Sundance.

Festival zajímavě využívá genia loci místa konání – Ústí nad Labem. Řada instalací „na míru“ zde oživí katakomby protiatomového krytu civilní obrany. Instalace pochází z dílen renomovaných i nastupujících umělců pohybujících se v oblasti light designu, audiovizuálního umění, scénografie a sound artu. Kromě nich se v jedinečných kulisách odehraje i série projekcí klíčových děl německého expresionismu. Atmosféru bunkru bude možné zažít i na komentované prohlídce, kterou povede buditel a literát Ladislav Čumba.

Více informací je k nalezení na webu festivalu