Nadace: Očekávaný seriál bere dech svou vizuální stránkou

Foto: Apple TV+

Nový sci-fi seriál Nadace natočený podle knih Isaaca Asimova bude již brzy možné vidět Apple TV+. Na co se můžeme těšit?

Knižní série Nadace Isaaca Asimova obsahuje sedm knih, které autor napsal v průběhu 49 let a do stejného prostředí zasadil i řadu svých povídek. Svět série se odehrává zhruba dvacet tisíc let v budoucnosti a děj se točí kolem vědy zvané psychohistorie – vědy, která umí pracovat s matematikou takovým způsobem, že díky jejím postupům lze odhalit budoucnost. Jejím tvůrcem je matematik Hari Seldon, který zjistí, že celá Říše, která pojímá mnoho různých světů, se blíží k zániku. Naštěstí však existuje šance na zachování civilizace, a proto vznikne Nadace – útočiště vědců na okraji Galaxie, které uchrání hrstku vědců a s nimi i znalosti pro vznik nové Říše.

Seriál Nadace zatím tvoří první desetidílná série, přičemž každý díl počítá zhruba s hodinovou stopáží. V budoucnu by seriál měl dosáhnout až osmdesáti dílů. Roli geniálního matematika ztvární Jared Harris, který si zahrál v mnoha filmech a seriálech (např. Koruna a Černobyl), v seriálu se dále objeví Lee Pace, který hrál např. v Hobitovi nebo v seriálu Řekni, kdo tě zabil. V Nadaci si zahraje postavu známou jako císař Brother Day.

První dva díly uvidíme již na podzim, konkrétně 24. září na Apple TV+. Další epizody bude pak možné vidět každý pátek. Na konci října se také dočkáme další premiéry očekávané filmové podívané – 21. října se v kinech objeví Dunakultovní sci-fi z pera Franka Herberta.

Foto: Apple TV+