7 nejlepších filmů současného mistra napětí M. Nighta Shyamalana

Foto: Skleněný, Rozpolcený, Šestý smysl

M. Night Shyamalan má za sebou velice úspěšnou kariéru, která čítá mnoho skvělých, ne-li kultovních filmů. Pojděme si připomenout některé z jeho nejlepších děl, než v kinech uvidíme jeho nejnovější film, thriller Čas.

Vesnice (2004)

Foto: Touchstone Pictures

Poklidná vesnice je obklopena lesem, ve které žijí velmi nebezpečné bytosti. Obyvatelé vesnice s nimi ale mají dohodu. Pokud lidé nechají les na pokoji, tak je vesnice v bezpečí. Poté, co dojde ke konfliktu mezi obyvateli vesničky, musí Lucius (Joaquin Phoenix) projít lesem a získat léky a další zdravotní potřeby. Jeho návštěva lesa se ale nebezpečným monstrům moc nelíbí.

The Visit (2015)

Beccu (Olivia DeJonge) a Tylera (Ed Oxenbould) pošle jejich matka na týden k prarodičům na hlídání, jelikož se chystá na dovolenou se svým přítelem. Sourozenci se chtějí zabavit a rozhodnou se natočit dokument o svých prarodičích, především proto, aby se zlepšil vztah s jejich dcerou. Při natáčení ale odhalí, že prarodiče mají děsivé tajemství.

Znamení (2002)

Foto: Buena Vista Pictures

Reverend Graham Hess (Mel Gibson) ztratí víru poté, co jeho žena umře při autonehodě. O šest měsíců později se na jeho kukuřičném poli objeví zvláštní kruhy. Podobné věci se dějí po celém světě. Jeho děti si myslí, že za to mohou mimozemšťané, jeho bratr to svádí na vtípky nějakých lumpů. Jak se Graham k tomuto záhadnému znamení postaví?

Vyvolený (2000)

Foto: Buena Vista Pictures

V tomto filmu se začala projevovat Shyamalanova náklonnost ke komiksům. David (Bruce Willis) je pouze obyčejný hlídač, jehož manželství prochází krizí. Po vlakové havárii, kterou David jako jediný přežil, jej kontaktuje Eliáš (Samuel L. Jackson), milovník komiksů. Myslí si totiž, že David je opravdový komiksový hrdina. Je Eliášova teorie opravdu tak bláznivá?

Rozpolcený (2016)

Tento film je pokračováním Vyvoleného, který představuje jinou postavu, nebo spíše postavy. Sledujeme muže (James McAvoy), ve kterém se skrývá 23 osobností a brzy se má objevit další. Momentálně ale mají na vrh dvě identity, které se snaží další a nejnebezpečnější osobnost zvanou zvíře, vypustit. Této osobnosti také zařídili překvapení, unesly tři mladé dívky, které musí bojovat o život a uniknout.

Skleněný (2019)

Ve snímku Skleněný vyvrcholí předchozí dva filmy, ve kterém se dostanou všechny tři hlavní postavy do psychiatrické léčebny. Tam se je snaží doktorka Ellie Staple (Sarah Paulson) přesvědčit, že skutečně nemají žádné superschopnosti. Podaří se doktorku a celý svět přesvědčit o opaku?

Šestý smysl (1999)

Foto: Buena Vista Pictures

Pravděpodobně nejúspěšnější Shyamalanův film a jeden z nejlepších hororů všech dob. Psycholog Malcolm Crowe (Bruce Willis) se ze všech sil snaží vyřešit případ malého chlapce Cola Searse (Haley Joel Osment), který kolem sebe vidí mrtvoly. Malcomova obsese s případem ale neprospívá jeho vztahu s manželkou (Olivia Williams). Dokáže napravit krom život Cola i ten svůj?