10 nejlepších filmů režiséra Richarda Donnera

Foto: Nájemní vrazi (Warner Bros.), Superman (Warner Bros.), Přichází Satan! (20th Century Fox)

V pondělí 5. července zemřel věhlasný režisér Richard Donner ve věku 91 let. My si dovolíme připomenout jeho skvělou kariéru, jež čítá mnoho legendárních snímků, které se stále těší velké oblibě.

Twinky (1969)

Tento snímek je Donnerův první úspěšný film a poměrně se odlišuje od jeho ostatních. A to především svým žánrem, který je spíše melodramatický a lehce romantický. Šestnáctiletá Twinky (Susan George) se zamiluje do mnohem staršího spisovatele erotických románů Scotta Wardmana (Charles Bronson). Její rodiče tento vztah zamítají, tak se pár rozhodne udělat radikální věc – vzít se a odejít do New Yorku.

Přichází satan! (1976)

Donnerův legendární horor Přichází satan! mu bezpochyby pomohl dostat se mezi velké režisérské osobnosti Hollywoodu. Thornovi jsou šťastně vdaní, mají úspěšnou kariéru a vede se jim v životě skvěle. Jediné, po čem touží, je dítě. Poté, co jejich dítě hned po porodu zemře, adoptují malého chlapce Damiena. Robert (Gregory Peck) si všimne, že se kolem Damiena dějí hrůzné věci. Vypátrá Robert původ těchto strašných událostí?

Superman (1978)

Stejně tak legendární je Superman, na kterém se podíleli další slavné osobnosti filmového průmyslu, jako je scenárista Mario Puzo nebo skladatel John Williams. K nim také patří i herci Christopher Reeve, Marlon Brando nebo Gene Hackman. Poté, co se Kal-el zabydlí na planetě Zemi jako Clark Kent, díky svým schopnostem překazí zlomyslné plány Lexe Luthora. První díl Supermana byl velice úspěšný a vysloužil si tak pokračování, přičemž v roce 2006 byl ještě uveden i režisérský sestřih druhého dílu.

Jestřábí žena (1985)

Fantasy snímek Jestřábí žena vypráví příběh o Filipu Gastonovi (Matthew Broderick), který se vydá na útěk z věznice, nacházející se v městě Aquila, kde sídlí zlý biskup (John Wood). Filipu pomůže záhadný rytíř Navarre (Rutger Hauer), který s sebou má svého jeřába. Za nedlouho Filip zjistí, že tato dvojice je prokleta aquilským biskupem, kdy se Isabeau (Michelle Pfeiffer) ve dne promění v jeřába a Navarre v noci na sebe bere podobu vlka. Trojice se rozhodne biskupa přemoci a zničit tak jejich kletbu.

Rošťáci (1985)

Ve stejném roce jako Jestřábí žena Donner natočil nestárnoucí americkou klasiku. Dětský dobrodružný film, který produkoval také Steven Spielberg, je velice charakteristickým snímkem pro osmdesátá léta, který inspiroval mnoho dalších filmů a seriálů. Jedním z nich je samozřejmě i Stranger Things. Skupinka dětí najde mapu k pirátskému poklad, který se rozhodnou najít. Jejich cesta ovšem vede přes různé nástrahy, překážky a nebezpečné situace. Z několik představitelů hlavních postav také vyrostli úspěšní herci, například Josh Brolin nebo Sean Astin.

Smrtonosná zbraň (1987)

Další z Donnerových kultovních filmů, jehož úspěch byl tak velký, že po něm následovaly další tři díly, které neztrácely na kvalitě, což není vůbec obvyklé. Proslýchá se, že se plánoval vznik ještě pátého dílu, o který měly zájem nejen hlavní hvězdy ale také studio Warner Bros. První díl sleduje seržanta Rogera (Danny Glover) a jeho nového parťáka Martina (Mel Gibson), kteří musí vyřešit své neshody a dopadnout nebezpečné pašeráky drog.

Maverick (1994)

Předchozí film také odstartoval poměrně častou Donnerovu spolupráci s Melem Gibsonem, který v tomto komediálně laděném westernu ztvárnil hlavní roli Breta Mavericka. Ten potřebuje získat ještě tři tisíce dolarů, aby se mohl zúčastnit velkého pokerového turnaje, kde se hraje o půl milionu dolarů. Při shánění peněz narazí Maverick na Annabelle (Jodie Foster) a jiné postavy, které mu jeho plány budou chtít překazit.

Nájemní vrazi (1995)

Následující rok Donner režíroval další film plný akce a filmových hvězd, na jehož scénáři se podílely Lilly a Lana Wachowski. Starší nájemný vrah Robert Rath (Sylvester Stallone) už chce s touto prací v klidu skoncovat. To ovšem není tak jednoduché a po krku mu jde mladší zabiják Bain (Antonio Banderas). Rath se spojí s počítačovým hackerem Electrou (Julianne Moore) a společně se pokusí Baina porazit.

Spiknutí (1997)

Po dvou letech se vrátil k akci, která je navíc spojena s lehce mysteriózní atmosférou. Jerry Fletcher (Mel Gibson) je New Yorský taxikář, který rád všechny seznamuje se svými konspiračními teoriemi. Jedna jeho teorie se ale stane skutečností a jeho život je v ohrožení. Jerry nemůže věřit nikomu, krom ženy (Julia Roberts), do které je již dlouhou dobu zamilován.

16 bloků (2006)

Tento snímek je jeho posledním a je z něj cítit devadesátkový styl akčních filmů, tak charakteristický pro Donnera. Policejní detektiv Jack Mosley (Bruce Willis), který má problémy nejen s alkoholem, musí před koncem směny převézt vězně k soudu. Tato cesta, která je dlouhá pouze 16 bloků, se ale pro Mosleye brzy promění na nejtěžší problém, který kdy musel vyřešit.