Zemřel Richard Donner, režisér Supermana a Smrtonosné zbraně

Foto: Richard Donner. Zdroj: Columbia Pictures

Ve věku 91 let zemřel 5. července 2021 slavný hollywoodský režisér Richard Donner, tvůrce dvou filmů o Supermanovi, Smrtonosné zbraně a kultovního hororu Satan přichází.

Richard Donner patřil mezi nejúspěšnější filmové tvůrce. Vstupenkou do první ligy se mu stal horor Satan přichází! (1974), předtím se věnoval převážně televizní tvorbě. Za svou bohatou kariéru se podepsal také u vybraných epizod Agenta Smarta, Twilight Zone, Kojaka nebo Příběhů ze záhrobí.

Dva roky po finančně i divácky úspěšném hororu Satan Přichází! natočil Donner jeden ze svých nejslavnějších filmů, Supermana (1976) s Christopherem Reevem. Následovali Rošťáci (1985) podle scénáře Chrise Columba (Sám doma), Smrtonosná zbraň (1987), která se dočkala hned dalších tří pokračování, Maverick (1994) a Spiknutí (1997). V roce 2006 režisér uvedl svou verzi druhého Supermana, kterého na začátku 80. let nedokončil kvůli neshodám se studiem.

Posledním filmem Richarda Donnera je akční thriller 16 bloků (2006), ve kterém si hlavní roli zahrál Bruce Willis. V nedávné době se dokonce mluvilo o režisérově návratu, podle několika zdrojů plánoval natočil pátou Smrtonosnou zbraň s původním hereckým obsazením.