10 nejlepších českých filmů v roce 2020

Zastihnout český film v kinech, to byl letos opravdu velký kumšt. Většinu premiér totiž doprovázela koronavirová omezení a postupné zavírání kin. Kromě nejlepších pěti českých filmů roku 2020 jsme vybírali také mezi dokumenty, které bylo možné vidět v kinech nebo na obrazovkách.

Nejlepší české filmy roku 2020

5. Smečka

Snímek je celovečerním debutem režiséra Tomáše Polenského, který má sám s hokejovým prostředím zkušenost. Příběh filmu se točí kolem Davida, mladého dospívajícího kluka, který se zrovna přistěhoval a začíná novou kapitolu života. Ve škole se přidá do místního hokejového týmu Vlci, kde doufá v přátelské přijetí. Bohužel se David jakožto nováček setkává se šikanou skoro od všech v týmu.

4. Krajina ve stínu

Krajina ve stínu je první historický film režiséra Bohdana Slámy, držitele několika Českých lvů. Film je kronikou lidí a malé vesnice v pohraničí vláčené dějinami třicátých, čtyřicátých a padesátých let minulého století. V popředí příběhu pak stojí osud jedné rodiny, na kterou předválečná doba, válka i události po válce dopadají vždy plnou silou.

3. Modelář

Petr Zelenka a jeho přátelé natočili film, který, pokud mu to je dovoleno, s divákem po konci zůstane. Vrací se a provokuje, nutí se nad ním zamyslet, ideálně z několika různých perspektiv. A nejen nad ním, jakožto hlavně obecně nad tématy, kterých se dotýká. Celý příběh klade spoustu složitých otázek, které možná ani odpověď nemají, případně často individuální, krátkodobou…

2. Princezna zakletá v čase

Princeznu Ellenu od narození provází příslib mocné kletby, kterou na ni uvrhla čarodějnice Murien. Kletba se má naplnit v den Elleniných dvacátých narozenin, jakmile zapadne slunce. Asi největší překvapení, kterého se nám letos dostalo. Ambiciózní česká pohádka, která může směle konkurovat zahraniční tvorbě. Velká škoda, že situace jí nedovolila déle setrvat v kinech, aby ji mělo možnost vidět více diváků. Na poli českých pohádek posledních let naprosté zjevení.

1. Šarlatán

Šarlatán je silné, pohnuté a výborné životopisné drama, které má pár slabších míst a trošku trpí neduhem většiny filmů dle skutečné události – přílišnou volností zpracování. To hlavní však zachycuje skvěle a hlavně se nedá říci, že by film nefungoval. V rámci toho naopak není ve scénáři nic navíc, nebo tak říkajíc „na sílu,“ většina linek naopak působí tak přirozeně a uvěřitelně, jak jen může u tak rozporuplného hlavního hrdiny.

Nejlepší české dokumenty roku 2020

5. Vlci na hranicích

Vlci na hranicích vypráví příběh o návratu vlků do české krajiny a obecněji také o našem rozpolceném vztahu k přírodě. Na Broumovsku byly tyto šelmy vyhubeny před více než dvěma sty lety a začali se postupně vracet až v poslední době. V tomto kraji je také soustředěna největší koncentrace ovcí v celé České republice. Sledujeme tak příběhy konkrétních lidí – ekologické farmářky, starosty jedné z obcí, či velkochovatele ovcí, kterým všem do života zasáhli vlci.

4. Sigma stoletá

Sigma stoletá je příběh jednoho z nejúspěšnějších českých fotbalových klubů. Filmový dokument v 73 minutách mapuje celé jedno století olomouckého klubu v letech 1919–2019. Jeho součástí jsou zpovědi největších hráčských, trenérských a funkcionářských legend. Těšit se můžete také na dobové záběry. Hlasovým průvodcem dokumentu je herec a režisér Miroslav Krobot.

3. Cheza je jen jedna

Hokej, to je v Litvínově životní styl. Dokument Cheza je jen jedna od tvůrců Bez frází je unikátním pohledem do zákulisí tradičního hokejového klubu bojujícího o záchranu nejvyšší soutěže. A také do srdcí a myslí fanoušků, kteří s klubem doslova žijí.

2. Králové videa

Celovečerní dokument s hranými scénami Králové videa podrobně mapuje scénu dovozu, kopírování a dabování západních filmů v socialistickém Československu a okrajově i v Polsku a Maďarsku. V dobách, kdy bylo nemožné sehnat filmy západní produkce do oficiální distribuce, existovaly skupiny lidí, které dovážely, amatérský dabovaly a distribuovaly mezi lidi nahrávky těchto filmů na VHS páskách. Dokument však sleduje i linku „spravedlnosti“, policistů, kteří měli za úkol tyto piráty a dabéry chytat.

1. V síti

Pokud se pohybujete na sociálních sítích a nejste úplně hluší k tomu, co se kolem nás odehrává, jistě vás tento projekt neminul. V síti je nejen nesmírně silný zážitek, po kterém vám možná bude trochu či více zle (psychicky i fyzicky) a budete asi potřebovat panáka, ale i důležitým dokumentem, o kterém se (snad) bude ještě nějakou dobu mluvit a když jeho druhá, dětem přístupná verze třeba jen pomůže několika dětem dávat si na internetu pozor, bude to hodně…

Pokračuj na nejlepší kino filmy roku 2020