22 nejlepších filmů o alkoholismu

nejlepší filmy alkoholismus

Pokud smutníte, že jste v kinech nestihli dánský Chlast, máme pro Vás více jak dvacet dalších filmů o alkoholismu, které opravdu stojí za to.

…a bude hůř

Nejlepší filmy o alkoholismu

Severní Čechy, polovina 80. let. Olinovi je jednadvacet a zrovna ho propustili z blázince. Je doma v zakouřených laciných hospodách a stejně jako jeho dlouhovlasí kamarádi sní o světě, kde nikdo nic nezakazuje a nepřikazuje. Vegetování bez práce a bez naděje, ale zato ve spolehlivé společnosti drog a alkoholu chápe jako legitimní formu nesouhlasu s totalitním režimem.

Crazy Heart

Nejlepší filmy o alkoholismu

Countryový písničkář Otis „Bad“ Blake má za sebou úspěšnou kariéru, v sedmapadesáti se však už jenom potlouká po jednodenních štacích v malých barech na americkém jihozápadě. Hraje tady na kytaru a zpívá, ale hlavně pije, aby se pokusil spláchnout svou zahořklost.

Dnes naposled

Nejlepší filmy o alkoholismu

Jedním z nejsilnějších filmů s tématikou alkoholismu v české kinematografii je Fričův snímek Dnes naposled. Scenáristé Josef Neuberg a František Vlček v něm zpracovali příběh pěti mužů z jedné útulné vinárničky. Vyprávění je zastihuje v onom nepostřehnutelném a nebezpečném okamžiku, kdy se z několika skleniček na posilněnou vyvalí lavina bezbřehého pití, které každého z nich smete a společensky i lidsky degraduje.

Dny vína a růží

Nejlepší filmy o alkoholismu

Uznávaný odborník v oblasti public relations ze San Franciska je „společenský“ piják… který nikdy nepřestává být společenský. Jeho horlivá žena začne pít, aby s ním držela krok. Mají zlaté časy. Jenže pak se všechno obrátí… Film Dny vína a růží získal celkově pět oskarových nominací a Oskara pro nejlepší píseň za působivou ústřední melodii.

Hadí jed

Nejlepší filmy o alkoholismu

Ani dcera nedokáže přemluvit Josefa Vinkláře, aby se zbavil své alkoholové vášně. Komorní psychologické drama o mladičké dívce, která se rozhodne vyhledat svého otce, jehož jméno i adresu zná jen ze zasílaných alimentů. Po rozpačitém shledání záhy pochopí, že otec, pracující na geologickém průzkumu, je těžký alkoholik, reagující tak na svůj zbabraný život.

Ikarův pád

Nejlepší filmy o alkoholismu

Vladimír Menšík v jedné ze svých nejlepších rolí představuje barového hudebníka Jana Káru, který se pomalu propadá do alkoholické závislosti. Ze všech sil se snaží zachovat si zbytek lidskosti pro svou ženu (Jana Hlaváčová) a syna (Jaromír Hanzlík), ale síla, která jej přitahuje k barovému pultu se zdá být silnější. Navíc řeší nepřátelství k svému švagrovi.

Kdysi byli bojovníky

Nejlepší filmy o alkoholismu

Děj líčí osudy typické dělnické rodiny s nezaměstnaným otcem, násilníkem a pijanem, a kdysi krásnou matkou neúspěšně usilující o štěstí svých dětí. Snímek ohromuje scénami až zvířecí brutality, ale upoutává též obrazy plnými citu, humoru a naděje. Vizuální naléhavost díla tlumočí barevně a tónově bohatá kamera konstatující smírnou krásu krajiny i odpudivou atmosféru předměstí.

Když muž miluje ženu

Nejlepší filmy o alkoholismu

Když se jednoho dne vrátí Mike domů, musí se postarat o děti, protože jeho žena Alice není doma. Přijde pozdě v noci a je hodně opilá. Stěžuje si, že je toho na ni moc. Mike ji uklidní a rozhodne se, že si udělají dovolenou v horách. Tam je Alice každý večer opilá, a nejinak je tomu po návratu domů. Jednoho dne to s pitím přežene a skončí v nemocnici.

Krisha

Nejlepší filmy o alkoholismu

Nekonformní šedesátnice Krisha přijíždí do domu své sestry, aby v širokém rodinném kruhu oslavila Den díkuvzdání. Během slavnostních příprav však vyplouvají na povrch hříchy minulosti. Stylisticky odvážné drama je debutem Treye Edwarda Shultse, který se učil u Terrence Malicka.

Leaving Las Vegas

Nejlepší filmy o alkoholismu

Americké sugestivní psychologické drama o lásce, alkoholu a zmařeném životě, natočené podle autobiografické předlohy Johna OBriena. Je to hluboký a citlivý příběh osamělého scenáristy Bena, kterého opustila žena a jeho postavení v Hollywoodu je též na vážkách. Ben se snaží zapomenout. Utíká do blyštivého světa Las Vegas a do alkoholu. Atraktivní Sera s ním prožije fantastickou noc a snaží se ho dostat z alkoholické závislosti.

Let

Nejlepší filmy o alkoholismu

Denzel Washington ve filmu Let představuje pilota porouchaného Letadla usedl pod vlivem alkoholu a omamných látek… Po katastrofě během Letu se však pilotovi podaří zázračně přistát. Přestože jej oslavují jako hrdinu, množí se otázky v kom nebo v čem vlastně byla chyba. Dynamický, zajímavý a působivý výkon Denzela Washingtona je označován za triumf, o kterém se bude mluvit ještě celá léta…

Naděje

Nejlepší filmy o alkoholismu

Syrový příběh líčí osudy dvou životních ztroskotanců, mravně nahlodaného alkoholika a prostitutky, kteří se po mnoha karambolech a ubližování sblíží… Pošmourné prostředí velkého průmyslového podniku, výborně souznějící s laděním příběhu, a vynikající herecké výkony činí z tohoto snímku pozoruhodnou výpověď i nyní.

Na mol

Nejlepší filmy o alkoholismu

Kate a Charlie jsou mladí manželé jejichž pouto je postaveno na vzájemné lásce k hudbě, smíchu a pití… především k pití. Když se však Kate kvůli alkoholu dostane do nebezpečí a je ohrožena i její práce učitelky, rozhodne se přidat k Anonymním Alkoholikům a zůstat střízlivá. S pomocí své kamarádky Jenny a zástupce ředitele ve škole – trapného, ovšem vstřícného pana Daviese – Kate krůček po krůčku zlepšuje své zdraví i život.

Pověstný muž

Nejlepší filmy o alkoholismu

Brzy po skončení druhé světové války je známý nacistický špion Huberman odsouzen americkým soudem. Jeho dcera Alicia se nemůže zbavit zklamání a pocitu viny z činnosti otce, o níž neměla vůbec tušení. S touhou na vše zapomenout se vrhá do víru života plného divokých večírků a alkoholu.

Rok ďábla

Nejlepší filmy o alkoholismu

Děj filmu se odehrává v letech 1992 – 2000, střídají se v něm hrané scény, které jsou rekonstrukcemi skutečných událostí let minulých nebo součástí fiktivního děje, s unikátními záběry archivu Jarka Nohavici a ostatních postav filmu… Rok ďábla je příběhem člověka, který se postupně vymanil z vlivu alkoholu, nahrávacích společností a médií, ale zoufale osaměl. Jak sám říká: Být Nohavicou v roce 2000, to je hodně o samotě.

Štamgast

Nejlepší filmy o alkoholismu

V roce 1987 natočil režisér Barbet Schroeder hořké komediální drama, jež vychází z novely legendárního Charlese Bukowskiho. Mickey Rourke zde hraje opileckého básníka Henryho Chinaskiho, který se setká s alkoholičkou Wendy (v podání Faye Dunawayové). Jejich společným životním cílem se stane upít se k smrti…

Tažní ptáci

Nejlepší filmy o alkoholismu

Volné pokračování filmu Ikarův pád se věnuje dalším osudům pianisty Káry (Vladimír Menšík), který se rozhodl bojovat s démonem alkoholu. S podporou rodiny nastupuje do protialkoholní léčebny. V léčebně si postupně zvyká na nové prostředí a tvrdý denní režim. Seznámí se také s několika pacienty, asi nejblíže pozná alkoholika Fendrycha (Vlastimil Brodský). Začíná zápas člověka o nabytí nové sebeúcty a obnovu narušených vztahů s okolím.

Úsměvy smutných mužů

Nejlepší alkoholické filmy

Život spisovatele ve středních letech Josefa (D. Švehlík) se pomalu začíná hroutit, když je kvůli své nezvladatelné závislosti na alkoholu schopen vypít láhev vodky denně. Po jednom z jeho nejtěžších opileckých stavů, kdy zkolabuje, se dostává do protialkoholní léčebny, kde je plně rozhodnut se zbavit svého vnitřního démona a přestat pít.

Walk the Line

Nejlepší alkoholické filmy

Snímek sleduje počátky kariéry americké hudební legendy Johnnyho Cashe (Joaquin Phoenix). Cashova životní cesta je poznamenána nejen smrtí jeho bratra, ale také násilnickým otcem, který mu tuto tragickou událost klade za vinu. Raketový vzestup ke slávě, který mu zajistily hity jako „A Boy Named Sue“ a „Ring of Fire,“ je lemován bojem s amfetaminy, barbituráty a alkoholem.

Withnail a já

Nejlepší alkoholické filmy

Kultovní konverzační komedie čerpající z režisérova vlastního života. Dva nezaměstnaní herci Withnail a Marwood se rozhodnou vyrazit z bezútěšného, studeného Londýna na venkov, kde má Withnailův homosexuální strýc chatu. V doprovodu břitkého humoru a litrů a litrů alkoholu zjistí, že jejich schopnosti přežít zde vlastními silami jsou prakticky nulové.

Zrodila se hvězda

Nejlepší alkoholické filmy

V novém zpracování tragického milostného příběhu narazí ostřílený muzikant Jackson Maine (Bradley Cooper) na mladou zpěvačku Ally (Lady Gaga) a zamiluje se do ní. Ally právě uvažuje o tom, že se vzdá svého snu stát se slavnou zpěvačkou… dokud ji ovšem Jackson nevytáhne na jeviště. Allyina kariéra se sice začne rozjíždět, ale jejich vztah se rozpadá, jak Jackson svádí nerovný boj se svými vnitřními démony.

Ztracený víkend

Nejlepší alkoholické filmy

Nejlepší film roku 1945 ukazuje na svou dobu velmi otevřeně zničující vliv alkoholismu. Je ironií osudu, že toto vynikající dílo klasika Billyho Wildera téměř nešlo do kin, protože ho testovací publikum, nezvyklé na tak syrový realismus, hodnotilo velmi negativně. V dnešní době je film označován za jedno z nejlepších dramat v historii kinematografie vůbec.