11 nedoceněných sci-fi filmů na Netflixu

nedoceněné sci-fi netflix

Filmy, které se v době uvedení dočkaly spíše rozporuplných hodnocení a diváci je nedokázali naplno docenit. Tohle jsou nejvíc nedoceněné sci-fi filmy na Netflixu, které jsem si naprosto užil.

Annihilation

Nedoceněné sci-fi filmy na Netflixu.

Na Zemi se objevil nový, neznámý ekosystém. Každý, kdo se ho rozhodl prozkoumat, v něm nenávratně zmizí. Až na manžela mladé bioložky, která se teď vydává v jeho stopách, aby pochopila, proč se tak změnil. Alex Garland (Ex Machina) režíruje podle vlastního scénáře adaptujícího sci-fi bestseller Jeffa VanderMeera. Ve filmu se kromě Natalie Portman objeví například Jennifer Jason Leigh, Gina Rodriguez a Tessa Thompson.

Černočerná tma

Nedoceněné sci-fi filmy na Netflixu.

Vina Diesela si dnes většina spojí s nekončící sérií Rychle a zběsile či marveláckými Strážci Galaxie. Nicméně předtím na sebe upozornil jako Riddick. Ten je vrahem, který má zvláštní schopnost – vidí ve tmě. To se mu začne opravdu hodit, když loď, která ho dopravuje do vězení, ztroskotá na neznámé planetě. Ta je obydlená podivnými stvůrami, které jsou aktivní během tmy.

Drtivý dopad

Nedoceněné sci-fi filmy na Netflixu.

K Zemi se blíží obrovská kometa, kterou se nešikovností jaderných útoků podaří pouze rozdělit na dvě části, které pak společně dopadnou na zemský povrch. Film z roku 1998 bývá pravidelně zařazován do televizních programů už několik let za sebou, a pokud chcete vidět velmi efektní zničení New Yorku, nebo třeba Morgana Freemana jako prezidenta USA, tak rozhodně neváhejte a Drtivý dopad neprodleně vyhledejte.

Enderova hra

Nedoceněné sci-fi filmy na Netflixu.

Po útoku termitích mimozemšťanů na Zemi se lidstvo připravuje na další invazi skutečně bizarním způsobem. Na první dojem komorní příběh ale (většinou) není nudný, protože mezi jednotlivými postavami jsou překvapivě funkční vztahy a hrají je převážně dobří herci. Asa Butterfield v hlavní roli je sice diskutabilní, za zmínku ovšem stojí Harrison Ford a v epizodní roli se vyskytující Abigail Breslin coby Enderova sestra.

Hardcore Henry

Nedoceněné sci-fi filmy na Netflixu.

Celkově je Hardcore Henry zdařilou akční jízdou, která boduje především originalitou a vtipem. Nadsázka a úmyslně vyhrocená brutalita připomínají Tarantina, což rozhodně potěší. Většinu protivníků v podobě konkurence ze stejného žánru Henry přepere hlavně díky unikátnímu stylu natáčení, bizarním nápadům a celkové svěžesti.

Ledová archa

Nedoceněné sci-fi filmy na Netflixu.

Zemí, kterou zachvátila druhá doba ledová, už sedmnáct let projíždí vlak, v němž se tísní několik tisíc přeživších. Na chvostu nikdy nestavícího „sněhoborce“ pomalu dochází trpělivost utlačované lůze, které ve svobodném pohybu kupředu a konfrontaci s tajemným stvořitelem expresu Wilfordem brání po zuby ozbrojená malá armáda. Dystopický spektákl natočil jako svůj první anglicky mluvený film korejský mistr artových žánrovek Džun-ho Pon podle francouzského komiksu z roku 1982.

Looper

Nedoceněné sci-fi filmy na Netflixu.

Snímek, ve kterém si hlavní role v podobě starší a mladší verze téže postavy zahráli Bruce Willis a Joseph Gordon-Levitt. Titulní postava se živí jako Looper, nájemný zabiják, lišící se od toho klasického tím, že jeho klienti pochází z budoucnosti. Jak se zachová hlavní hrdina, žijící si do té chvíle bezstarostným životem, když se mu před hlavní octne jeho starší já? Zabije sám sebe v budoucnosti?

Pacific Rim – Útok na Zemi

Nedoceněné sci-fi filmy na Netflixu.

O tomto snímku se napovídalo tolik, že už to nemá cenu rozebírat. Sluší se zkrátka napsat, že je to povedený výplach a že si Guillermo del Toro splnil dětský sen, nic víc. Kaiju (japonské označení pro příšery jako Godzilla, které ničí města) proti obřím robotům s lidskou posádkou, kteří jsou poslední nadějí na obranu Země, to je vlastně všechno, o čem snímek je. Naštěstí je akce přehledná a sem tam dojde i na povedené fóry, proto si Pacific Rim zaslouží minimálně jedno zhlédnutí.

Správci osudu

Nedoceněné sci-fi filmy na Netflixu.

Velmi originální romance, která jde za hranice americké obyčejnosti a vytváří trochu jiný rozměr decentního sci-fi žánru držícího si úroveň a eleganci. Matt Damon tradičně předvádí parádní herectví. Jestli mě něco trochu mrzí, pak je to sušší závěr, než který bych čekal, ale to se dá odpustit a možná je i dobře, že si tvůrci se závěrem víc nepohráli; ne vždy totiž překombinované konce dělají dobrotu. Škoda jen, že nám neukázali velkého šéfa. Dobrá práce.

Super 8

Nedoceněné sci-fi filmy na Netflixu.

Krásný retro film, perfektní dětští herci, nekomplikovaný chytrý příběh a v neposlední řadě nesčetně odkazů na seriál Ztraceni, nebo klasické snímky Stevena Spielberga. Nemůžu si pomoct, mám prostě pro filmy (a všechny projekty) J.J. Abramse osobní a nekontrolovatelnou slabost. Super 8 jsem si jednoduše moc užíval. Je mi ale jasné, že generace ovlivněná filmy jako Pán Prstenů, Matrix nebo Harry Potter tento skvost nikdy plně neocení.

The Circle

Nedoceněné sci-fi filmy na Netflixu.

Film je perfektně řemeslně zpracován a prokreslen atmosférickou hudbou Dannyho Elfmana, já se osobně ale řadím k těm, kteří jeho poselstvím, jakož i náplní až tak oslněni nejsou. Utopická vize světa, ve kterém jsou všichni transparentní, průhlední, neustále online a nemají před nikým žádných tajností s tím, že když jsme všichni pod dohledem a každý nás vidí, projeví se v nás lepší stránky, mi zavání silnou propagandou.

Pokračuj na Nejlepší sci-fi na Netflixu