10 českých filmů, které uvidíme ještě letos

české filmy ve zbytku roku 2020

Těchto deset českých filmů bychom měli vidět ještě letos, pokud se kina opět nezavřou. Na některé z nich se dokonce i těšíme. Drama z hokejového prostředí, režijní debut Michala Suchánka nebo česká verze Naprostých cizinců nevypadají vůbec zle.

Bábovky

Příběhy hrdinů Bábovek nám ukáží, že některá setkání dokáží navěky změnit život. Všichni jsme totiž propojeni. Vztahy, prací, náhodami, nenávistí nebo láskou. Všichni jsme součástí té nejsložitější sítě, která je utkána z emocí, mezi nimiž nechybí humor, ironie, bolest, napětí a pochopitelně i láska a vášeň. Bábovky mapují současné partnerské i rodinné vztahy a ukazují zábavné a trefné situace z každodenního života. (24. září)

Smečka

Davidovi je šestnáct, má krásnou přítelkyni, rodiče ho podporují ve všem, do čeho se pustí, a vytvářejí mu patřičné finanční zázemí. Právě se přestěhoval, má nastoupit do nového hokejového týmu Vlků a zabojovat o místo brankářské jedničky. Jenže nováček v pevně semknutém kolektivu, to bohužel nevěstí nic dobrého. (8. října)

Služebníci

Píše se rok 1980. Michal a Juraj jsou dva studenti bohoslovecké fakulty v totalitním Československu. Jejich učitelé ze strachu před zrušením kněžského semináře vychovávají bohoslovce do podoby vyhovující komunistické straně. Každý z mladých seminaristů se musí rozhodnout, zda podlehne pokušení a zvolí si snazší cestu kolaborace, nebo si zachová svoji víru a stane se předmětem nátlaku Státní bezpečnosti. (15. října)

Žáby bez jazyka

Jaroslav K. je zdánlivě dobrý syn, otec a slušný manžel. Ve skutečnosti ale patologicky žárlí na svou krásnou manželku Blanku a jeho největší noční můrou je, že ho i s jejich třemi dětmi jednoho dne opustí. Jaroslav K. i jeho rodina se neváhají dopouštět násilí a podvádět, což nakonec vyústí v tragédii. (15. října)

Muž se zaječíma ušima

Josef (Miroslav Krobot) je spisovatel, který jednoho dne získá nečekanou schopnost – mimořádný sluch v podobě zaječích uší. Ten mu umožňuje výborně slyšet nejenom hlasy dalších lidí, ale především jejich myšlenky… Střet cizích a vlastních představ o sobě samém otevře Josefovi oči. (5. listopadu)

Večírek

Večírek je režijním debutem Michala Suchánka.

Na večírku se postupně scházejí bývalí spolužáci. Toto setkání by se pravděpodobně neslo v duchu lehkého škorpení a nostalgických vzpomínek, jenže místo dalšího spolužáka zazvoní u dveří podomní prodavač a přinese nečekanou zprávu o kamarádovi, který už nikdy nedorazí. Účastníci večírku se za ním společně vydávají autobusem. Během cesty se ukáže, že mluvit o skutečných pocitech je mnohem složitější, než se zdá. (12. listopadu)

Matky

Čtyři nejlepší kamarádky jsou elegantní, sebevědomé, chytré, užívají si, a probírají spolu chlapy, vztahy a sex. K tomu se ale taky starají o děti, nebo je právě porodily, případně jsou těhotné. (26. listopadu)

Gump – pes, který naučil lidi žít

Rodinný film režiséra F.A. Brabce je o světě viděném očima toulavého psa Gumpa. O světě, o kterém mnoho z nás moc neví. O tom, jak nás vidí zvířata a jak je ten náš svět pro ně důležitý. Ten svět, který jim dává domov, sílu, naději, ale také bolest. Dobrodružný příběh skutečných psích hrdinů a lidí kolem nich. (3. prosince)

Známí neznámí

Známí neznámí jsou českou verzi skvělé konverzační komedie Naprostí cizinci.

Hořkosladká komedie o partě českých a slovenských přátel, kteří se sejdou v pražském bytě, aby oslavili příchod Nového roku. Znají se už dlouho a i toto setkání by se neslo v duchu klasické silvestrovské oslavy, kdyby… Kdyby se nenarodil zdánlivě nevinný nápad: dát všechny mobilní telefony na stůl a nahlas sdílet každou doručenou zprávu a dát na hlasitý odposlech každý příchozí hovor. Adaptace světoznámé předlohy Naprostí cizinci z pera scenáristy Petra Jarchovského. (10. prosince)

Prvok, Šampón, Tečka a Karel

Příběh je o čtyřech kamarádech, kteří si dvacet let po maturitě položí otázku, jestli žijí opravdu tak, jak chtěli, když jim bylo osmnáct. A protože si musí přiznat, že by sami ze sebe nejspíš byli zklamaní, pokusí se to změnit. Autorem knihy a právě chystané filmové adaptace je Patrik Hartl, režisér divácky úspěšných her. (24. prosince)

Pokračuj na Nejlepší české filmy za posledních 10 let