Smečka: Český film o hokeji a šikaně ve sportovních týmech

Snímek režiséra Tomáše Polenského vznikl v mezinárodní koprodukci České republiky, Slovenska a Lotyšska. Zabývá se jedním z nejpalčivějších témat dnešní mládeže a tím je šikana. Šikana bohužel existuje všude kolem nás, ať už je to v práci, ve vztahu, ale hlavně ve škole. Je důležité, aby se nad tímto tématem pozastavili i filmaři a ukázali divákům, co mnozí z nich nevidí, nebo nechtějí vidět.

Příběh filmu se točí kolem Davida, mladého dospívajícího kluka, který se zrovna přistěhoval a začíná novou kapitolu života. Ve škole se přidá do místního hokejového týmu Vlci, kde doufá v přátelské přijetí. Bohužel se David jakožto nováček setkává se šikanou skoro od všech v týmu, stejně jako funguje smečka vlků, tak funguje i hokejový tým. Ten kdo je nejnovější, je brán za méněcenného a za nejslabšího hráče v týmu. David musí dokázat, že má na to stát se alfou a postavit se svým šikanátorům.

Snímek je celovečerním debutem režiséra Tomáše Polenského, který má sám s hokejovým prostředím zkušenost. „Podle výzkumů se téměř každé páté dítě stává obětí šikany. O šikaně se obvykle hovoří pouze v souvislosti se školstvím. Ze své zkušenosti však vím, že mládežnické sportovní kolektivy jsou jí plné, a často je mnohem brutálnější než šikana na školách,“ vysvětluje režisér.

V hlavních rolích se objeví Tomáš Dalecký, Tomáš Mrvík, Jiří Vyorálek, Vlastina Svátková, Václav Vašák a Patrik Děrgel. Sám režisér přiznal, že s hledáním herce pro Davida byl největší boj. Dlouho nemohli najít nikoho, kdo by odpovídal profilu postavy. Naštěstí měsíc před natáčením byl obsazený Tomáš Dalecký. Ve filmu se ale můžeme těšit také na skutečné hokejisty, v traileru se například ukáže brankář Dominik Hašek.

Premiéru bude símek mít během 60. Zlín Film Festivalu. Do českých kin pak vstoupí od 8. října 2010.

Zdroj: Bontonfilm