TOP 10: Nejlepší horory s lesní tématikou

Hororový snímek Démon zatracení se po pauze zaviněné Covidem-19 dostal do českých kin. Fanoušci „pokleslého“ žánru si určitě přijdou na své. Jako malé navnazení jsme proto sestavili žebříček deseti hororů s lesní tématikou, které byste rozhodně měli vidět. Po kterém z nich jste měli noční můry vy?

Evil Dead

Režisér Sam Raimi spolu se svým kamarádem Brucem Campbellem za víkend natočili krátkometrážní hororový snímek Within the Woods, aby z něj o pár let později udělali celovečerní film s názvem Evil Dead (česky Lesní duch), jenž dodnes patří mezi nejlepší horory vůbec. Raimi za pár šupů natočil tak skvělou duchařinu, že se dočkala dvou pokračování, jednoho remaku a seriálu, který po pár desítkách let navazoval na třetí díl.

Záhada Blair Witch

Asi nejznámější horor, o kterém si děti vypráví při bojovce. Autoři nejspíš ani nepočítali s tím, jakou senzaci vypustí do světa. Jednoduchý příběh o dokumentaristech pátrajících po čarodějnicích se však stal hitem a tvůrci vydělali majlant. Stačilo přitom vše natáčet na ruční kameru a poté se jakékoli zvuky v lese staly nesnesitelnými jak pro hlavní hrdiny, tak pro diváky. Snímek Záhada Blair Witch se tak po právu stal předchůdcem found footage filmů.

Texaský masakr motorovou pilou

Původní film z roku 1974 situovaný do texaské usedlosti byl natolik brutální, že ho v několika zemích zakázali promítat. Příběh o vrahovi s přízviskem Letherface působil dost autenticky a zejména scéna, kdy masový vrah několik minut pronásleduje svou oběť, patří ke klenotům tohoto žánru. Texaský masakr motorovou pilou se posléze dočkal i pokračování a remaků.

Chata v horách

Drew Goddard je v současné době známý nejen díky scénáři k filmu Marťan nebo autorskému filmu Zlý časy v El Royale, ale také oživení komiksového Daredevila pro Netflix. Jeho režijní prvotinou však byla hororová komedie Chata v horách, ke které napsal scénář spolu s Jossem Whedonem (Avengers, Serenity). Ano, snímek hodně připomíná Evil Dead, ale s tím rozdílem, že Goddardův film šel až do fantasmagorického extrému, který ovšem finále správně vypointoval. Pokud jste to neviděli, hned to napravte.

Čarodějnice

Jeden z náročnějších hororů, avšak velmi vydařených, to je Čarodějnice. Snímek situovaný do 17. století na farmu v Nové Anglii bravurně vykresluje rodinné vztahy početné rodiny, která se po neshodách se sousedy rozhodne odejít na jiné území poblíž tajemného lesa. Poté se samozřejmě začnou dít nepěkné věci. Ve snímku dostala první velkou roli Anya Taylor-Joy (Rozpolcený, Noví mutanti).

Mama

Andy Muschietti (To, To: Kapitola 2) natočil v roce 2013 horor Mama, který vycházel z jeho tříminutového filmu stejného názvu. Argentinský tvůrce obsadil do svého snímku mimo jiné Jessicu Chastain, jež pomáhá svému příteli s nalezením jeho ztracených neteří. Po úspěšném pátrání však přijdou na to, že malé holčičky, které byly v otřesném a zanedbaném stavu, se chovají jinak. Vypadá to totiž, že si pár s sebou domů přivedl i někoho dalšího.

Děsivé dědictví

Režijní debut Ariho Astera (Slunovrat) se na první pohled tváří jako klasický horor, ale opak je pravdou. Snímek má nepředvídatelný děj a zejména v první polovině filmu se rozebírá situace v klasické americké rodině. Atmosféra houstne každou minutou a zejména závěr je vážně nečekaný. Jediným problémem Děsivého dědictví, které má pomalé tempo, tak může být dlouhá stopáž, jež činí dvě hodiny.

Pátek třináctého

Kdo by neznal tábor v Crystal Lake a postavu Jasona? Zabiják v hokejové masce se sice naplno objevil až ve druhém díle, ale první film byl specifický v tom, jak originálně byly některé postavy zabity. Ačkoli není Pátek třináctého zakladatelem tzv. slasher filmů – vyvražďovaček, tak rozhodně patří k těm nejlepším. V jedné z rolí se tu dokonce mihne mladý Kevin Bacon.

Rituál

Nenápadný snímek na motivy knihy Adama Nevilla sleduje partu přátel, kteří se vydají do švédské přírody uctít památku zesnulého přítele. Když se však jeden z nich zraní, nemají na výběr a musí se vrátit zpět. Aby ušetřili čas, nenapadne je nic jiného, než se vydat zkratkou. Bohužel pro ně se rozhodli špatně, protože narazí na věci, nad kterými zůstává rozum stát. Prvotní skepticismus nahradí strach a boj o život.

Evil Dead 2

Po úspěchu prvního dílu se režisér Raimi rozhodl, že jedničku opráší a zkusí to trochu jinak. Hlavní hrdina Ash tak opět narazí na malou chatu v lesích, tentokrát se však dbalo na to, aby byl film humorný. A to se povedlo! Dvojka obsahuje nejen daleko víc krve a nápadů, ale především hlášek, černého a suchého humoru, což se stalo Raimiho podpisem i v dalších filmech. Je jen na vás, jestli vám sedne spíše vyloženě hororová jednička, nebo hororová, ale bláznivá dvojka.