Tenet má mít méně vizuálních efektů, než běžná komedie

Tenet

Christopher Nolan patří k nejpreciznějším filmovým tvůrcům dneška. Takový Dunkerk je ukázkou dokonalého filmového řemesla v plné polní. Nolan je velmi dobře známý pro svou preferenci praktických efektů před tzv. VFX. Na nějaké zelené plátno či CGI tak známého režiséra a scénáristu zkrátka neužije. I díky tomu jsou jeho snímky mnohem víc autentické a mají v sobě kouzlo, které mnoha jiným blockbusterům dneška chybí. U hojně očekávaného snímku Tenet má být použito méně než 300 vizuálních efektů. Dle Christophera Nolana jich uvidíte více i ve většině romantických komedií…

Známý režisér proslul svým filmařským „puritánstvím,“ kdy své snímky natáčí na celuloid, a patří k průkopníkům v užívání IMAX kamer v Hollywoodu. CGI není jen o velkolepých počítačem generovaných tricích, používá se samozřejmě i v mnohem menším měřítku a za přízemnějšími účely. Ať už jde o mazání nechtěných předmětů v záběru, či párování postav, jejichž představitelé se před kamerou nesetkali. Takovéto úpravy slouží jednoduše k urychlení filmového procesu. Christopher Nolan toto ovšem nepotřebuje.

Režisér nešetří slovy chvály směrem ke svým spolupracovníkům, jmenovitě tedy ke kameramanovi Hoyte van Hoytemovi, který vynesl již zmíněnému Dunkerku Oscara, a dále pak k VFX supervizorovi Andrewu Jacksonovi. I díky nim tak Tenet (s rozpočtem přesahujícím 200 miliónů dolarů se jedná o dosud nejambicióznější Nolanův projekt) slibuje nesmírně precizně natočenou podívanou s ještě méně CGI záběry, než kolik jich použil Batman začíná (okolo 620 scén), nebo Inception (500 takových scén).

Na Tenet bychom se měli v kinech těšit ještě letos. Je ovšem otázkou, zda k tomu po přesunutí jeho premiéry na neurčito dojde. Rozhodně můžeme vzhledem ke všemu výše zmíněnému vyloučit možnost, že by se snímek vydal na jednu z internetových platforem. Snímky tohoto režiséra jsou tvořeny pro široké plátno a využívají všech jeho předností.

„Hlavní zbraní hrdiny akčního sci-fi spektáklu filmového vizionáře Christophera Nolana je jediné slovo – TENET. V temném světě mezinárodní špionáže bojuje o záchranu celého světa. Vydává se na extrémně komplikovanou misi, ve které pro časoprostor neplatí pravidla, tak jak je známe.“

V hlavních rolích se představí John David Washington, Robert Pattinson, Elizabeth Debicki, Aaron Taylor-Johnson, Kenneth Branagh, Michael Caine, Clémence Poésy, Dimple Kapadia a další.