Nejlepší francouzské filmy za posledních 10 let

nejlepší francouzské filmy

Kdo by neměl rád francouzské filmy. Doba Četníků už je sice dávno pryč, ale skvělé filmy se ve Francii rodí i nadále. Vybrali jsme úplně ty nejlepší, které vznikly od roku 2010.

120 BPM

Raná devadesátá léta minulého století. AIDS si už deset let vybírá kruté oběti na životech, přesto aktivisté z pařížské pobočky hnutí ACT UP bojují s nezájmem veřejnosti, otupělostí vlád a machinacemi farmaceutických firem. Nováček Nathan se seznamuje s radikálem hnutí Seanem, jehož politický boj je zároveň bojem o život. Sean je HIV pozitivní a jeho čas se krátí…

Babysitting

Manželé Schaudelovi odjíždí na víkend a potřebují, aby někdo pohlídal jejich syna Rémyho. Marck Schaudel se rozhodne požádat svého spolehlivého zaměstnance Francka, který svého šéfa samozřejmě neodmítne. Schaudelovi ale netuší, že Franck měl naplánovanou oslavu 30. narozenin a pozve si do jejich domu pár přátel. Manželé se vrací domů po telefonátu policie oznamující, že Franck i Rémy zmizeli. Doma nachází videokameru, která zachytila události předchozího večera.

Bídníci

Stéphane se nedávno připojil ke zvláštní kriminální jednotce v Montfermeilu, na předměstí Paříže. Spolu se svými kolegy Chrisem a Gwadou – oběma zkušenými členy týmu – rychle postřehne zvyšující se napětí mezi sousedními gangy. Když se v průběhu zatýkání ocitnou na útěku, dron zachytí každý jejich pohyb, každou akci… Film inspirovaný vzpourami z roku 2005 zasadil režisér Ladj Ly do současného Montfermeilu, stejného místa, kde se odehrávali slavní „Bídníci“ Victora Huga v roce 1862. O více než 150 let později je podobnost mezi dnešní rozzlobenou mládež v mikinách a Gavrochem, hlavní postavy „Bídníků“, více než zřejmá…

Carlos

Carlos vypráví o životních osudech Ilicha Ramíreze Sáncheze, jenž byl po dvacet let nejhledanějším teroristou na světě. Mezi lety 1974, kdy se v Londýně pokusil zavraždit britského podnikatele, a 1994, kdy byl zatčen v Chartúmu, prožil několik životů pod mnoha pseudonymy a prošel si všemi spletitostmi mezinárodní politiky té doby. Kdo byl Carlos, jak se jeho propletené a mísící se identity propojují, kým byl, než se bezhlavě vrhl do svého nekonečného boje?

Co jsme komu udělali?

Claude a Marie Verneuilovi pochází z francouzské provinční buržoazie a jsou spíše „ze staré školy“. Vždy se ale snažili být otevřeni pokroku. Jejich dcery jim však připravily hodně hořkou pilulku, když si jedna vzala muslima, druhá žida a třetí Číňana. Poslední naději na svatbu v kostele vkládají do čtvrté, nejmladší dcery, která díkybohu začala chodit s řádným katolíkem…

Elle

Michèle patří k ženám, které budí dojem, že ji jen tak něco nerozhodí. Řídí velkou firmu podnikající v oboru video her a své pracovní i soukromé záležitosti spravuje stejně – železnou rukou. Věci se změní ve chvíli, kdy ji doma napadne neznámý muž. Neotřesitelná Michèle se mu vydává po stopě. Začíná podivná hra, která může špatně skončit.

I dva jsou rodina

Vtipný a nonšalantní Samuel (Omar Sy) si užívá bezstarostný život na francouzské Riviéře. Jednoho dne ho však navštíví víkendový flirt Kristin (Clémence Poésy) a oznámí mu, že dítě, které drží v náručí, je jeho. Předá mu holčičku a uteče. Samuel vyráží s malou Glorií do Londýna, kde Kristin marně hledá. Nakonec mu nezbývá nic jiného než si najít práci a ve velkoměstě se usadit. Samuel se okouzlujícím způsobem pouští do výchovy malé Glorie. Během následujících osmi let se ukáže, že je nejen milující, ale i hodně netradiční táta. S humorem se vypořádává s nástrahami každodenního života osamělého Francouze v Londýně. Rodinná idylka se však záhy změní, když se zničehonic před jejich dveřmi objeví Kristin….

Jméno

Vincentovi je čtyřicet, je v plné formě a očekává narození prvního potomka. Na večeři u své sestry Élisabeth a jejího manžela Pierra potká kamaráda z dětství Clauda. Všichni se dobře baví a čekají na Vincentovu mladou manželku Annu, která chodí všude pozdě. Mezitím přítomní vyzvídají, jaké jsou pocity nastávajícího otce… Když se ho však zeptají na jméno budoucího potomka, Vincentova odpověď rozpoutá neskutečný chaos…

Láska

Georges a Anna jsou osmdesátníci. Jsou to kultivovaní lidé, učitelé hudby v důchodu. Jejich dcera, která se také věnuje hudbě, žije se svou rodinou v zahraničí. Jednoho dne se u Anny projeví příznaky nemoci. Láska, která dosud pojila tento manželský pár, je tak podrobena těžké zkoušce.

Na dřeň

Ali získá do péče pětiletého syna, svízelnou finanční situací je donucen se přestěhovat za svou sestrou do malého městečka na jihu Francie. Poté, co začne pracovat jako vyhazovač v nočním klubu, se seznámí se cvičitelkou kosatek Stephanie. Její následný pracovní úraz je velkou výzvou pro nově vznikající vztah. Film i přes emocionální vypjatost neupadá do sentimentálního patosu a otevírá širokou škálu podstatných témat.

Na shledanou tam nahoře

Listopad 1918. Do konce světové války zbývá jen pár dní. Poručík Henri d´Aulnay-Pradelle je přesto ochotný kvůli uznání a povýšení jít i přes mrtvoly a posílá svou jednotku do nesmyslného útoku. Tato zbytečná zteč na kótu 113 nerozlučitelně spojí dva vojíny, nenápadného účetního Alberta Maillarda a nadaného umělce z bohaté rodiny Édouarda Péricourta. Albert skončí po výbuchu zasypaný v zákopu a Édouard ho vyhrabe a zachrání. Hned nato jej ale zásáhne střepin a přijde o kus obličeje.

Nedotknutelní

Zámožný kvadruplegik pořádá ve svém honosném zámku konkurz na nového osobního asistenta. Co se ale stane, když se sobě vlastní lhostejností odmítne několik kvalifikovaných ošetřovatelů a lukrativní místo překvapivě svěří žoviálnímu chlapíkovi z předměstí, který od něj chtěl jen razítko pro pracák? O tom vypráví živelná komedie, jeden z divácky nejúspěšnějších francouzských filmů posledních let.

Mustang

Vesnice na severu Turecka, začátek léta. Lale a její čtyři dospívající sestry si po cestě ze školy hrají s místními chlapci. Po vesnici se rozběhne zpráva o domnělých nemravnostech a nevinná hra brzy přeroste ve skandál s nečekanými následky. Tradičně smýšlející babička a strýc proměňují jejich domov ve vězení, školu nahrazují lekce domácích prací a vaření. Rodina jim domlouvá ženichy. Pět sester spojených touhou po svobodě se rozhodne vzepřít útlaku a rozbít okovy konzervativní společnosti, která je svazuje.

Můj král

Tony je po vážné lyžařské nehodě přijata do rehabilitačního centra. Závislá na péči zdravotnického personálu a lécích proti bolesti, využívá nečekaně nabytého času k zpětnému pohledu na turbulentní románek s mužem jménem Georgio. Kdo vlastně je ten muž, kterého tak hluboce milovala? Jak mohla dovolit sama sobě propadnout takhle dusivé a destruktivní vášni? Před Tony stojí obtížný a dlouhý proces vnitřního i vnějšího hojení, jehož překvapivě osvobozující součástí může být fyzická práce…

Portrét dívky v plamenech

Bretaň, Francie, rok 1760. Talentovaná malířka Marianne dostane zadání odjet do panského domu na izolovaném ostrově a namalovat tam svatební portrét Héloise – mladé dívky z bohaté rodiny, která na přání své matky právě opustila klášter, aby se provdala do Milána. Héloise domluvenému manželství vzdoruje tím, že se odmítá nechat portrétovat, Marianne proto hraje roli najaté společnice a maluje svůj objekt po večerech zpaměti. Mezi oběma dívkami postupně roste vzájemná přitažlivost umocněná blížícím se koncem svobody.

Présumé coupable

V roce 2000 vypukla v severofrancouzském Outreau aféra pohlavního zneužívání dětí. Osmnáct osob bylo obžalovaných a mezi nimi i hlavní hrdina filmu Guilty Alain Marecaux, do jehož domu policie vpadla v časných ranních hodinách. Alain strávil ve vězení tři roky a neustále se snažil přesvědčit soudce, že nic neudělal. Postupně přišel o všechno: manželku, děti, práci… Několikrát se pokusil o sebevraždu. Obrat v jeho životě nastal, když matka zneužívaných dětí přiznala, že lhala a za pedofily označila prakticky každého, kdo se jí znelíbil. Soud věřil dětem a způsobil tak největší justiční katastrofu v dějinách Francie.

Příběh Marie

Konec 19. století. Do francouzského kláštera Larnay se dostává hluchoslepá dívka Marie, jež je sestrami brzy překřtěna na „divoké zvířátko“. Nemluví, nechodí, neumí se začlenit do společenství. Sestra Marguerite se ale nevzdává a s obdivuhodnou trpělivostí Marii naučí hmatovou a později i znakovou řeč. Dojemný příběh, jenž se dodnes i v odborné literatuře označuje za zázrak.

Realita

Nesmělému filmaři Jasonovi (Alain Chabat) se může splnit sen. Bohatý producent Bob Marshall souhlasí, že zafinancuje jeho hororový film. S jedinou podmínkou: Jason má 48 hodin na to, aby objevil nejlepší výkřik v historii filmu. Jeho hledání se však postupně mění v noční můru… Osobitý režisér Quentin Dupieux naplnil Realitu absurdním humorem, snovými pasážemi i hudbou Philipa Glasse.

Respire

Příběh neobyčejně intenzivního vztahu dvou dospívajících dívek. Sedmnáctiletou Charlie trápí osamělost, pochybnosti a nízké sebevědomí. Když do školy nastoupí nová spolužačka Sarah, stane se z nich nerozlučná dvojice. Charlie je krásnou a sebevědomou Sarah fascinovaná a novým přátelstvím je nadšená, motivace manipulativní a ne zcela upřímné Sarah však není natolik jednoznačná. Nevyrovnaný vztah tak nutně nabere nebezpečně dramatický spád.

Rodinka Belierových

Celá rodina Bélierových je hluchoněmá, s výjimkou šestnáctileté Pauly. Dívka je tak pro své rodiče zcela nepostradatelná, jak v každodenním životě, tak především pro chod rodinného hospodářství. Jednoho dne se však rozhodne, na popud svého učitele hudby, který si všiml jejího pěveckého nadání, že se zúčastní konkursu do pěveckého sboru Francouzského rozhlasu. To by znamenalo odejít od rodiny a nevyhnutelně začít žít svůj vlastní, dospělý život.

Střídavá péče

Myriam a Antoine Bessonovi se rozvedli. Syna Juliena dostala do péče matka, která se jej snaží chránit před jeho otcem, o němž tvrdí, že je agresivní. Antoine však prosí o střídavou péči svého syna. Julien je svědkem stupňujícího se konfliktu mezi jeho rodiči a je donucen jít na hranici svých možností, aby zabránil tomu nejhoršímu.

Tenkrát podruhé

Victorovi, rozčarovanému šedesátníkovi, se změní život ve chvíli, kdy mu šikovný podnikatel Antoine nabídne nový zážitek. Jeho společnost nabízí klientům možnost vrátit se v čase do chvíle dle vlastního výběru. Victor chce znovu zažít nejdůležitější týden svého života, kdy před čtyřiceti lety potkal svou velkou lásku.

The Artist

Ocitáme se na sklonku 20. let minulého století v Hollywoodu, kdy je pohledný idol němého filmu George Valentin na vrcholu kariéry. Na premiéře svého posledního snímku se hvězda setkává s fanynkou Peppy Millerovou, začínající mladou herečkou. Ti dva v sobě najdou zalíbení a Peppy dostane malou taneční roli ve Valentinově novém filmu. Jejich vztah začne nabírat na vážnosti a Valentinův producent se jen těžko vyrovnává s tím, že se zamilovaná hvězda na place vůbec nedokáže soustředit. Zatímco Peppyina kariéra strmě stoupá, Valentin má obavy, že ho nový výstřelek filmového průmyslu – zvuk – nakonec zničí.

Výjimeční

Bruno a Malik žijí již 20 let ve specifickém prostředí, ve světě autistických dětí a dospívajících. V rámci svých sdružení školí mladé lidi z problematických čtvrtí, kteří se budou starat o tyto „hyper komplikované“ případy. Neobvyklé spojenectví lidí, kteří se vymykají běžným normám.

Život Adèle

V 15 letech Adèle nic nezpochybňuje: dívky zkrátka chodí s kluky. Adèlin život se však obrátí vzhůru nohama, když potká Emmu, mladou ženu s modrými vlasy, která jí umožní objevit touhu a prosadit se jako dospělá žena. Adèle dospívá, hledá sama sebe, ztrácí se a znovu nachází…