Nejlepší filmy o rasismu za posledních 10 let

nejlepší filmy o rasismu

Filmy o rasismu se v posledních letech těší velké oblibě. Tohle jsou ty nejlepší, které nahlíží na rasismus z nejrůznějších úhlů pohledu. Nejlepší filmy o rasismu za posledních 10 let.

12 let v řetězech

Nejlepší filmy o rasismu

Ani já se nevyhnu srovnání s Django Unchained, protože oba filmy jsou si povrchově velice podobné, ačkoli v jádru je každý v rámci svého žánru spíše opačný. Oba ukazují životy otroků, kteří se po svém vypořádávají se svou rolí. Tarantino je pan hračička, sebevážnější téma umí zpracovat s důvtipem a nebere svou režii příliš vážně, stejně jako svůj život, čímž vytváří specifickou a svým způsobem unikátní formu filmařiny. To Twelve Years a Slave je naopak vážnější, realističtější, ne tak zábavný, životopisnější a věrnější, a o to také emotivnější. (Jaroslav Thraumb)

42

Nejlepší filmy o rasismu

V roce 1946 se Branch Rickey (Harisson Ford), majitel brooklynského baseballového týmu Dodgers, postaví rasovému konzervatizmu nejvyšší profesionální baseballové ligy v USA a uzavírá kontrakt s Jackie Robinsonem (Chadwick Boseman). Oba muži se stávají trnem v oku publika, tisku a dokonce i ostatních hráčů. Robinson je vystaven nepokrytému rasismu ze všech stran. Díky své ohromné odvaze a talentu si postupně získá fanoušky i spoluhráče, umlčí kritiky a změnou na baseballovém hřišti pomůže změnit svět.

Barva vítězství

Nejlepší filmy o rasismu

Jesse Owens (Stephan James) se jako první z rodiny dostal na vysokou školu. Tam si ho brzy všimne atletický trenér Larry Snyder (Jason Sudeikis) a Jesse se stane běžeckou hvězdou. Cesta za snem stát se největším atletem v historii ho však přivede k velkému morálnímu dilematu: Má se účastnit Olympijských her 1936 v nacistickém Německu, kde Hitler uskutečňuje svou vizi nadřazenosti árijské rasy?

BlacKkKlansman

Nejlepší filmy o rasismu

Spike Lee umí. BlacKkKlansman šlape na výbornou od začátku do konce, za což může svěží tempo a odlehčený styl vyprávění. Film sice neobsahuje nějakou vyloženě zapamatováníhodnou scénu, nicméně jako celek budí opravdu více než dobrý dojem. Lze jen doufat, že poselství snímku si vezmou lidé k srdci. A Johnu Davidu Washingtonovi snad tento snímek přinese další a další nabídky na nové role, protože je to objev, jenž stojí za pozornost. (Lukáš Vaněk)

Černobílý svět

Nejlepší filmy o rasismu

Film podle stejnojmenné knižní předlohy, vypráví příběh černošských služek, sloužících v 60. létech u „bílých“ rodin, žijících ve Spojených státech. V té době ve Státech stále panuje velmi silná rasová segregace. Skeeter je mladá dívka, která právě dokončila školu a je připravená živit se psaním, což se vůbec nelíbí její matce a vdaným kamarádkám. Skeeter je ale prostě jiná, když získá práci v novinách jako sloupařka, pomáhající radami ženám v domácnosti, poprosí o pomoc služebnou své nejlepší kamarádky. (Tereza Filounková)

Fruitvale

Nejlepší filmy o rasismu

Skutečný příběh o tragické smrti energického Oscara Granta (22 let), mladého otce, který byl bezdůvodně zastřelen v oblasti západního pobřeží v Kalifornii tamní policií na Silvestra roku 2008. Jeho vražda šokovala celé Spojené státy. Film natočil Ryan Coogler, režisér Creeda a Black Panthera.

Jmenuji se Khan

Nejlepší filmy o rasismu

Kontroverzní film, odehrávající se v USA na pozadí událostí z 11. září, pohlíží na život poté z nevšedního úhlu. Mladý indický muslim Rizvan Khan trpící Aspergerovým syndromem se rozhodne odjet do USA. Tam potká Mandiru, hinduistickou vdovu a jejího syna Sama. Rizvan se s Mandirou vezmou a jsou šťastní až do onoho dne, kdy se rázem z každého muslima stává terorista…

Komorník

Nejlepší filmy o rasismu

Komorník je opravdu dobře natočený. I přes banalitu scénáře vám jeho průměrnost začne docházet spíš až zpětně a do té doby se můžete kochat tím, jak hezky Lee Daniels režíruje přepadení autobusu Ku-klux-klanem, protestní akci v jižanské restauraci nebo emocionálně intenzivní rodinnou večeři. Na konci filmu a ani v jeho průběhu jsem sice nebyl dojat, protože jsem prokoukl režisérovu manipulaci, ale věřím tomu, že značné množství lidí bude dojato velmi upřímně a budou se na Komorníka dívat jako na teplý lidský příběh, který je obohatil a udělal jim radost ze života. Podobně jako Černobílý svět. (Jan Varga)

Lví srdce

Nejlepší filmy o rasismu

Teppo je radikální neonacista, který si pevně stojí na svých názorech a předsudcích. Zároveň však touží po lásce a rodině. Když potká atraktivní servírku Sari, vše se zdá ideální, dokud nepozná jejího malého černošského syna Rhamua. Teppo tak stojí před těžkým rozhodnutím – splní si svůj sen o otcovství a rodině nebo zůstane věrný své celoživotní víře a přesvědčení založeného na diskriminaci, ignoranci a nenávisti?

Mudbound

Nejlepší filmy o rasismu

Sdílené zážitky z války spojí přátelstvím bílého a černého muže v poválečném, rasově rozděleném Mississippi. Film ve mě až na jednu výjimku nevyvolal naprosto žádné emoce. Navíc scény, kde se něco děje a ty emoce pomalu narůstají, si režisérka nechala až na poslední půl hodinu filmu, ten zbytek je jen zbytečně informační a nezajímavý. Co se mi ale na filmu líbilo, bylo to, že se postavy střídaly ve vypravování a v názorech na danou situaci, takže jsme mohli vidět jednu scénu z více pohledů.

Nespoutaný Django

Nejlepší filmy o rasismu

Quentin Tarantino a jeho pohled na dobu před válkou Severu a Jihu. Hlavním hrdinou je otrok Django, který má konečně šanci získat svobodu. Co pro to musí udělat je dopadnout bratry Brittovy, kteří jsou hledáni pro sérii vražd. Kromě toho se zdá, že by mohl mít příležitost najít svou ženu, kterou před lety opustil. Situace se ale zvrhne a všichni aktéři se najednou ocitají v něčem, co bude dost možná nejnebezpečnější dobrodružství jejich životů.

Obhájce nevinných

Nejlepší filmy o rasismu

Podle skutečného příběhu novodobého hrdiny. V tomto silném příběhu, natočeném podle skutečné události, absolvent harvardské univerzity Bryan Stevenson svede právní boj o osvobození neprávem odsouzeného. Bryan Stevenson tvrdí, že otrokářství a lynčování se přetavili ve formalizované justiční násilí, jehož následkem je neúměrně vysoké užívání trestu smrti v případech jiných než bělošských pachatelů.

Selma

Nejlepší filmy o rasismu

Režisérka Ava DuVernay se ve svém snímku z roku 2014 soustředí na osobu Martina Luthera Kinga, konkrétně během tří bouřlivých měsíců roku 1965. Tehdy M. L. King vedl nebezpečnou kampaň cílenou na zrovnoprávnění černošského obyvatelstva USA, specificky na zavedení rovného volebního práva. Vyvrcholením byl slavný pochod ze Selmy do Montgomery, na jehož konci byl prezidentem Lyndonem Johnsonem podepsán zákon o volebním právu. To představovalo jedno z největších vítězství hnutí za občanská práva. (Tereza Filounková)

Skrytá čísla

Nejlepší filmy o rasismu

Film, věnující se do té doby neznámému příběhu, je situován do doby největších soubojů USA s Ruskem o to, kdo jako první vyšle člověka do vesmíru. NASA zaměstnávalo s vidinou prvenství největší odborníky svých oborů. Co se ovšem veřejně nevědělo, bylo, že při této misi měly nemalou roli tři ženy, černošky – Katherine Johnson, Dorothy Vaughan a Mary Jackson. Ty se kromě pracovního souboje potýkají ještě s jedním – jsou nuceny denodenně bojovat proti předsudkům společnosti, která má někdy problém ztotožnit se s tím, že v NASA pracují ženy… navíc černošky. (Tereza Filounková)

Straight Outta Compton

Nejlepší filmy o rasismu

V polovině osmdesátých let byly ulice Comptonu v Californii jedněmi z nejnebezpečnějších v Americe. Když pět mladých mužů přeneslo své zážitky ze života do brutálně upřímné hudby zaměřené proti úřadům, dali hlas umlčené generaci. Následoval raketový vzestup a pád N.W.A. Straight Outta Compton vypráví úžasný příběh o tom, jak tito mladíci navždy změnili hudbu a kulturu v momentě, kdy světu sdělili pravdu o životě v ghettu a vyvolali kulturní válku.

Uteč

Nejlepší filmy o rasismu

Chris (Daniel Kaluuya) chodí s krásnou Rose (Allison Williams), která jej chce konečně představit svým rodičům. Chris je ze setkání nervózní, protože Rose se rodičům ani slovem nezmínila, že je černoch, a tudíž by jeho náhlé zjevení nemuselo v potenciální tchýni a tchánovi vyvolat zrovna radost. Rose jej však uchlácholí, že se nemá čeho bát, a tak se Chris poddá a hodí starosti za hlavu… Výborný horor s rasovou problematikou z dílny Jordana Peela.

Zelená kniha

Nejlepší filmy o rasismu

Tato road movie si všechny filmové ceny a nominace beze sporu zaslouží. Mimo jiné se zabývá temným obdobím amerických dějin, aniž by příliš moralizovala a rozdělovala strany problému čistě na „dobré a zlé“. Farelly dokázal film výborně herecky obsadit a jsou to právě výkony Mortensena a Aliho, které dokázaly příběh Vallelongy a Shirleyho pozvednout na vyšší úroveň. Takže pokud jste jejich fanoušky, nebo máte rádi období šedesátých let v USA, snímky o rasové problematice, či třeba všechno najednou, doporučuji určitě Zelenou knihu v kinech navštívit. Jinak kromě kvalitní podívané přijdete i o pohled na vysloužilého Aragorna s pivním břichem a neuvěřitelným apetitem. (Lenka Hrůzová)

Pokračuj na Nejlepší filmy na Youtube