Nejlepší filmy Colina Farrella

Nejlepší film Colina Farrella

Dublinský rodák, jehož filmové postavy si málokdy berou servítky, podobně jako on sám v reálném životě. Irský charismatický drsňák má za sebou celou řadu skvělých filmů, stejně tak i nespočet bulvárních skandálů. Colin Farrell často střídá geniální filmy s těmi podprůměrnými a v posledních letech se stále stabilněji (opět) usazuje v podvědomí diváka ryzího mainstreamu (Dumbo, Fantastická zvířata, Artemis Fowl).

My se však podíváme na tu skvostnější část jeho filmové kariéry, ve které nechybí spolupráce s těmi největšími legendami řemesla stříbrného plátna. Především v průběhu nultých let nového tisíciletí to s trochou nadsázky vypadalo, že herecký status a lesk jména Colina Farrella nezná hranic. A co se týče budoucích projektů? Těšíme se především na jeho Tučňáka v nadcházející komiksárně The Batman.

Miami Vice (2006)

Zdroj: Universal Pictures

Neúprosná kriminálka, ze které testosteron stříká na všechny světové strany a poslední geniální film režijního matadora Michaela Manna. Colin Farrell tu s Jamiem Foxxem jdou po krku brutálním drogovým překupníkům, do čehož samozřejmě vstoupí románek s ženou jednoho z padouchů a jezdí se u toho na motorových člunech a střílí se těmi nejmodernějšími zbraněmi. Jeden z nejvíce cool filmů, co jsem kdy v životě viděl, a to nejsem fanouškem původního seriálu.

Sedm psychopatů (2012)

Zdroj: Momentum Pictures

Dokonale ujetá skoro-gangsterka a dle mého skromného názoru Martin McDonagh v životní formě (Bruggy, nechť prominou, ale o tom až na dalších řádcích). Nápaditý režisér/scénárista rozehrál na první pohled trochu zmatečnou naháněčku několika looserů s naštvaným mafiánským bossem, která je však místy tak extrémně vtipně vypointovaná, že se u Sedmi psychopatů snad pokaždé zadusím smíchy. Postava scénáristy bez inspirace Collina Farrella je tu snad nejméně zajímavou složkou filmu.

Nový svět (2005)

Zdroj: New Line Cinema

Na Terrence Malicka musíte být připraveni, jít mu naproti a snažit se porozumět jeho tvůrčí filmové poezii, jinak vás úplně mine a ze zážitku nezbude nic než tří a půl hodinová nuda krásně nasnímaných scenérií. Nový svět vypráví trochu netradičně tradiční příběh o prvních dnech objevování amerického kontinentu, kterému dominuje milostný vztah místní indiánky Pocahontas a anglického kapitána Johna Smithe (Colin Farrell). Divácky náročná filmová poetika na nejvyšší úrovni s novosvětskými melodiemi Antonína Dvořáka.

Minority Report (2002)

Zdroj: 20th Century Fox

Fantastické, ale dnes už trochu neprávem zapadlé, sci-fi z dílny Stevena Spielberga inspirované povídkou Philipa K. Dicka. Amerika v nepříliš vzdálené budoucnosti trestá zločince ještě před tím, než stihnou spáchat nějaký prohřešek. Dokonalý systém se však záhadným způsobem obrátí proti veliteli hlavní policejní jednotky (Tom Cruise), ze kterého je rázem hlavní podezřelý z nezákonného činu, který se ještě nestal. Hlavnímu hrdinovi jde po krku právě postava Colina Farrella a je to opravdu parádní futuristická akční jízda plná napínavých zvratů.

V Bruggách (2008)

Zdroj: Focus Features

Dnes už kultovní snímek vyprávějící příběh dvou znuděných gangsterů na nucené dovolené v belgických Bruggách. Černohumorní zábava se skvělými výkony Colina Farrella a Brendana Gleesona dává vzpomenout na další velká díla osobitých mistrů žánru typu Quentina Tarantina či Guye Ritchieho. Ono je však tohle často zmiňované srovnání trochu zavádějící a spíš bych V Bruggách řadil někam k bratrům Coenům, kteří však své filmy dokážou mnohem lépe vypointovat a také se v jejich filmech objevuje o dost méně postav, které se v určitých částech děje chovají až idiotsky nelogicky. Je to fajn film, ale těmi superlativy bych šetřil. Farrell je tu ale samozřejmě skvělý.

Gentlemani (2019)

Zdroj: STX Entertainment

Když už jsme zavadili o toho Ritchieho, tak nesmíme zapomenout na loňskou (u nás spíše letošní) gangsterskou šlehu Gentlemani, ve které toho sice Colin Farrell moc nenahrál, ale pokaždé, když se jeho postava Kouče objeví na scéně, je o zábavu postaráno. Vtipně žašmodrchaná zápletka z prostředí britského organizovaného zločinu obsahuje nespočet hereckých hvězd a jak je u Guye Ritchieho dobrým zvykem i pořádná kupa hlášek, ale také až nesmyslně prosté finální rozuzlení.

Telefonní budka (2002)

Zdroj: 20th Century Fox

Nonstop napětí a originální zápletka zdobí toto veledílo nedávno zesnulého Joela Schumachera, a vůbec nic na tom nemění fakt, že se v podstatě celý film odehrává v jedné newyorské ulici uvnitř telefonní budky. Colin Farrell jako (náhodný?) kolemjdoucí zvedne zvonící telefon, což rozehraje děsivou hru s ostřelovačem, který má protagonistu neustále na mušce a je kdykoliv připraven stisknout spoušť. Herecký koncert, brilantní scénář a zlatý fond v rámci dějin žánru filmového thrilleru.

Útěk ze Sibiře (2010)

Zdroj: Newmarket Films

Válečné drama založené na skutečné historické události o uprchlých vězních z ruského gulagu. Svíravá atmosféra nelítostného putování mrazivou Sibiří se i po několikátém shlédnutí úspěšně dostává po kůži. Doposud poslední film geniálního režiséra Petera Weira (Pobřeží Moskytů, Truman show, Master & Commander) potěší i vynikající (a jedinou skutečně ambivalentní) postavou zloděje ve famózním výkonu právě Colina Farella.

Alexander Veliký (2004)

Zdroj: Warner Bros.

Historický velkofilm Olivera Stonea to u diváků neměl jednoduché. Bezmála tříhodinová přednáška dějepisu o jednom z největších dobyvatelů všech dob s Colinem Farrellem v hlavní roli nabízela krásnou velkolepou výpravu a monumentální bitevní scény, ale konečný výsledek byl značně rozpačitý. Pomalé a místy až vyčerpávající tempo vyprávění nezachránil ani hvězdný herecký ansámbl a Alexander tak nebyl druhou Trojou nebo Gladiátorem (což z něj studio chtělo mít), ale pouze dalším nedoceněným dílem legendárního amerického režiséra. Já však na Sašu Velikého nedám ani po letech dopustit.

Speciální místo – Druhá série Temného případu

Zdroj: HBO

Nedoceněná a dle mého skromného názoru i značně nepochopená druhá řada seriálového hitu představila Colina Farrella v jedné z nejlépe napsaných postav, co jsem kdy v televizi viděl. Jeho postava Raye Velcora si postupně dokázala říct o nenávist, lítost i pochopení. U finální scény v lese pravidelně brečím jak želva.

Nevešlo se: Kasandřin sen, Londýnský gangster, SWAT, Humr, Fantastická zvířata a kde je najít