Nejlepší zimní komedie

nejlepší zimní komedie

Zadání znělo jasně. Vybrat nejlepší zimní komedie, ze kterých nedýchá atmosféra Vánoc a divák si je tak užije třeba i v polovině srpna. Tohle jsou nejlepší zimní komedie na tropické večery.

Dej si pohov, kámoši

Zdroj: Warner Bros.

Byli nejlepšími nepřáteli, dokud se cosi neocitlo mezi nimi. Zasněžená Minnesota je skvělou kulisou pro divokou smršť vzájemných naschválů a podrazů, kterou Jack Lemmon a Walter Matthau rozpoutávají kvůli fešné sousedce.

Doba ledová

Zdroj: 20th Century Fox

Zvířecí parta složená z nabručeného mamuta Mannyho, šavlozubého tygra s dobrým srdcem Diega a natvrdlého lenochoda Sida navzdory svému rozličnému složení drží pospolu sjednocená záchranou jednoho malého lidského uzlíčku neštěstí a postupně na své cestě čelí různým nebezpečím a vtipným příhodám. Když už by snad hrozilo, že byste se mohli takové srandy jako neustálého pokoušení šelmy, tupce a tlustokožce přejíst, svými bleskovými vpády do filmu rozhodně pobaví veverka Scrat snažící se dostihnout její věčně unikající oříšek. Vynikající první díl Doby ledové baví své diváky napříč generacemi, že jim z toho občas až drkotají zuby, mrazem ale ne. (Jan Marek)

Goon

Zdroj: Magnet Releasing

Goon je obyčejná komedie snažící se z první ruky nabídnout hokej a vše kolem týmu. Ryzí drsnost, ostré i fungující hlášky, dynamická kamera a některé herecké výkony. Tohle bych vypíchl z filmu, který rychle upadne v zapomnění, avšak během jeho sledování se prostě zasmát musíte. Pokud máte rád ostrý humor ve stylu Prciček nebo Vodonoše, tohle musíte vidět. (Michal Tichý)

Homolka a tobolka

Zdroj: Magic Box

Komedie Homolka a Tobolka je závěrem trilogie o slastech a strastech rodiny Homolků. Tentokrát se s pražskou rodinou setkáváme na zimní rekreaci v Krkonoších, kterou si sem přijeli (s předsevzetím, že na sebe budou po celou dobu hodní) za své peníze jaksepatří užít. A jak už titul nasvědčuje, peníze se jim na dovolené stanou hybnou pákou veškerého jejich počínání, o němž tvůrci vyprávějí se satirickým, až sarkastickým akcentem.

Kokosy na sněhu

Zdroj: Buena Vista Pictures

Výborná komedie, která spolu s Columbusovými zářezy provázela moje dětství. Skvělá, svižná, vtipná a taková… jamajská. Opravdu pohodový příběh plný dobrodružství a všechny postavy to mají na tělo krásně napsané, nade všemi samozřejmě trčí hlavně John Candy. Dojem sice kazí kýčovitý konec, ale ta pohodová atmosféra a kultovní hlášky to zase srovnávají. (Radek Neuman)

Ledové království

Zdroj: Walt Disney

Ledové království je velmi milá, tradiční pohádka, která zahřeje u srdce, potěší svými písničkami a občas vás rozesměje. Myslím si, že dětem se bude jednoznačně líbit a zařadí se mezi jednu z těch pohádek, na kterou si po pár letech vzpomenou a řeknou si, že to bylo super. Dospělí potřebují mít v sobě kousek dítěte, aby se jim film také líbil. (Lukáš Nagy)

Ledové ostří

Zdroj: Metro-Goldwyn-Mayer

Talentovaný hokejista Dug Dorsey po zranění na Olympijských hrách oslepne na jedno oko a hokej na vysoké úrovni je pro něj tabu. Na stejných Olympijských hrách přijde o dalšího partnera rovněž velmi nadaná, ale naprosto nesnesitelná krasobruslařka Kate. Její ruský trenér už neví, co si počít, takže se rozhodne zkusit jako partnera pro Kate právě Duga. Zpočátku se zdá, že naprosto rozdílní lidé nemohou spolu ničeho dosáhnout, ale opak je pravdou….

Ledově ostří

Zdroj: Paramount Pictures

„Ledově ostří je čistá zábava, vítěz zlaté medaile za komedii“, ve které hrají komickou superstar Will Ferrell a Jon Heder. Velcí krasobruslařští soupeři Chazz Michael Michaels a Jimmy MacElroy se spolu porvou o zlatou medaili na světovém šampionátu. Tito dva rivalové doživotně vykázaní z mužské kategorii obejdou zákaz a najdou zadní vrátka, která je přivedou zpět ale v kategorii párů!

Letadla, vlaky, automobily

Zdroj: Paramount Pictures

Neal Page je reklamní agent, který chce pouze odletět domů do Chicaga, aby strávil den Díkůvzdání se svou rodinou. Od voňavého krocana ho však zdržuje Del Griffith – hlučný, přesto sympatický obchodník, který zavede Neala na nesmyslnou pouť napříč kontinentem. Neal a Del mají patent na to, jak ze špatné situace udělat ještě horší. Všechny noční můry cestovatelů se stávají skutečností.

Mystery, Aljaška

Zdroj: Buena Vista Picture

Uvolněný a „pomalý“ snímek z roku 1999 o partě tvrdých chlapů na Aljašce, žijících své životy nudným stereotypem. Maličké městečko Mystery není ničím zajímavé. Každý se tu zná s každým, manželky nejsou zrovna věrné, ale pokud jde o hokej, vše jde stranou. Russell Crowe je označován za nejlepšího hráče a jakési lepidlo vztahů mezi hráči. Když do mrazivého městečka přijíždí na přípravný zápas slavný tým New York Rangers, celé městečko ja vzhůru nohama. (Michal Tichý)

Na Hromnice o den více

Zdroj: Columbia/Sony

Bill Murray časem necestuje, Bill Muray se v něm zasekne. Pokaždé se za písně I’ve Got You Babe probouzí v šest hodin ráno a prožívá stále dokola 2. únor. Co se může zdát jako zábava, po čase omrzí. Jak se tedy z nekonečného kolovrátku vymanit? Najít pravou lásku… Osvěžující komedie s několika vynikajícími nápady a především neskutečně pohodovým hereckým obsazením. (Radek Neuman)

Orel Eddie

Zdroj: 20th Century Fox

Kokosy na sněhu po britsku. Na můj vkus až moc imperialistického patosu, ale jinak tenhle tolik oblíbený žánr feel-good pohodových komedií Britové umí lépe než kdokoliv jiný. Z výpravného hlediska téměř bezchybná životopisná exkurze, která sice sleduje konzervativní mustr, jehož body obratu jen málokoho překvapí, ale představa, že je to příběh inspirovaný skutečnou událostí s snad ne významně překroucenou realitou, pak ta neschopnost překvapit nebo dokonce šokovat ani nevadí; i to, co čekáte, je tak pozitivní a nadějeplné, že budete – i s tím americkým patosem za zády – celkem dojatí. Vesměs neambiciózní projekt, za jehož pojetím humoru a přístupem k nadhledu jako lidské vlastnosti znatelně svítí osobitost Matthewa Vaughna. Fajn film, víc takových. (Jaroslav Thraumb)

Sněženky a machři

Zdroj: Magic Box

Povinný lyžařský výcvik studentů druhého ročníku pražského gymnázia se stává předčasnou „zkouškou dospělosti“ žáků i jejich pedagogů. Všichni se snaží přežít nástrahy zimních hor, ale důležitější než lyžování je navazování bližších vztahů. A to jak mezi studenty, taky i mezi profesory. A ve chvíli, kdy bdělý vedoucího lyžařského kurzu Karda nechá osazenstvo horské chaty o samotě, začne v kotelně alkoholický mejdan s ošemetným koncem…

S tebou mě baví svět

Zdroj: Bohemia MP

Asi jedna z nejoblíbenějších českých komedií, která kdy byla natočena. Marie Poledňáková natočila a napsala dokonalý rodinný příběh. Když se tři tatínci, Július Satinský, Václav Postránecký a Pavel Nový, rozhodnou vzít své malé ratolesti na hory a užít si pánskou jízdu, začíná komediální podívaná. Jeden poučuje svými moudry ostatní tatínky, druhý si hraje na maminku a třetí tajně utíká za svojí drahou polovičkou. Film protkaný známými písněmi od S tebou mě baví svět, přes Vzhůru k výškám, až po Sladké mámení, se každý rok těší velké sledovanosti. Přispělo k tomu nejen známé herecké obsazení, ale také vynikající dětské obsazení, které je na filmu nejdůležitější. (Tereza Filounková)

Záměna

Zdroj: Paramount Pictures

Co se stane, když se setká geniální komik Eddie Murphy s Danem Aykroydem a Jamie Lee Curtis? Vznikne nadčasová komediální klasika okořeněná ztřeštěným satirickým humorem. Murphy exceluje v roli pouličního podvodníčka, který dostane šanci vyměnit si své místo s úspěšným obchodníkem s komoditami (Aykroyd). Náhlý zvrat štěstěny je však jen krutým vtípkem dvou znuděných a nechutně bohatých bratrů (Don Ameche a Ralph Bellamy), kteří spolu uzavřeli jalovou sázku. A když pravda vypluje napovrch… následky budou vskutku k popukání.