Disneyho hrané remaky seřazeny od nejhoršího po nejlepší

nejlepší disneyho remaky

Očekávanou Mulan uvidíme už v září (v kině nebo na internetu), a tak jsme seřadili zbylé Disneyho hrané remaky od nejhorších po nejlepší. Od Nové knihy džunglí (1994) až po filmovou smršť z posledních let.

102 dalmatinů (2000)

To, že Cruellu De Vil (Glenn Close) pustili z vězení za dobré chování, je velkou poklonou jejímu umění předstírat. O nějaké nápravě pochopitelně nemůže být ani řeč, a nejtajnějším životním cílem Cruelly nadále zůstává kabát z kůžiček malých roztomilých dalmatinů. Významnou roli v jejím ďábelsky rafinovaném plánu hraje francouzský módní návrhář Jean Pierre Le Pelt v podání Gérarda Depardieu. Jeden z nejhorších Disneyho filmů všech dob.

101 dalmatinů (1996)

Je to puntíkované, dělá to rámus a je toho více než sto. Co to je? Rodinná podívaná o dvou pejscích a jejich zamilovaných páníčcích, zlé madame Deville a překážkách. Pro milovníky psů povinnost. Čtyřnohých miláčků je tu skutečně hodně.

Nová Kniha džunglí (1994)

Ze zvířaty odchovaného chlapce Mauglího vyroste silný mladý muž, který se vydá do civilizovaného světa hledat svou lásku Kitty, dceru anglického důstojníka. Ve městě se střetne se zákeřným kapitánem Boonem, přičemž zjistí, že civilizace může být o dost nebezpečnější než džungle… Jedna z mnoha adaptací Rudyarda Kiplinga.

Dumbo (2019)

Předělávku známého příběhu o létajícím slůněti s velkýma ušima, který v roce 1941 zasáhl srdce milionů dětí po celém světě, si vzal na starost mistr temné fantazie Tim Burton. Osvědčený režisér, který již s Disney spolupracoval například na Alence v Říši divů, nám ve filmu slůně Dumbo představí po boku Colina Farrella, Evy Green, Michaela Keatona nebo Danny DeVita.

Alenka v říši divů: Za zrcadlem (2016)

James Bobin sice zůstává věrný Burtonovy vizi, tudíž je výtvarná stránka filmu opět bravurní, nicméně si nedokázal poradit s komediálními a rádoby akčními scénami, které toto pokračování řadí do škatulky filmových oddychovek, na které si druhý den ani nevzpomenete. Alenka v říši divů: Za zrcadlem je vhodná pouze pro malé děti, nic víc. Naprosto zbytečné pokračování.

Lady a Tramp (2019)

Remake oblíbené animované pohádky z roku 1955 o dvou zamilovaných pejscích zakotvil na Disney+. Režie se ujal Charlie Bean, který stojí třeba za filmem The Lego Ninjago Movie. Hlavním postavám propůjčili své hlasy Tessa Thompson a Justin Theroux. Skotského teriéra, jenž se v animovaném snímku jmenuje Jock, se rozhodli tvůrci přejmenovat na Jackie a udělat z něj fenu, kterou dabuje Ashley Jensen. Jejího moudrého, starého přítele Trustyho mluví Sam Elliott.

Můj kamarád drak (2016)

Pete je záhadný desetiletý chlapec, který nemá rodinu ani domov, a který tvrdí, že žije v lesích s obřím zeleným drakem. Grace, správkyně v místním národním parku, a její dcerka Natalie se vydávají zjistit, odkud se chlapec vzal, kam patří a pravdu o jeho magickém drakovi. Remake Draka Elliota z roku 1977.

Aladin (2019)

Aladin je co se standartu disneyovek týče nijak nevybočující, místy snad až příliš sterilní pohádka plná rozmanitých barev, triků, a orientální výpravnosti. Není však vůbec špatný. Jak je ovšem zdařená hudební stránka věci (z velké části jde o muzikál) neposoudím, neb jsem film viděl dabovaný a české přepracování písní bývá přece jen slabší. Těší mne, že se Ritchiemu podařilo propašovat do filmu nějaké skvěle akční momenty (počáteční i finální honička v a nad ulicemi nádherného Agrabahu jsou skvělé), ale zároveň film vybalancovat tak, aby nešlo o nepovedený paskvil.

Zloba: Královna všeho zlého (2019)

Přešlo pět let. Královna černé magie Zloba žije spokojeně na čarovných Blatech a její kmotřenka Růženka dospívá. Jejich vzájemný vztah, který se zrodil ze zrady a pomsty, rozkvetl a zkošatěl. Nicméně nenávist mezi lidmi a kouzelnými bytostmi nezmizela. Svatba mezi princem Filipem z království Ulstead a Růženkou ze sousedních Blat je důvodem k radosti, a mnozí doufají ve spojenectví mezi znesvářenými světy. Avšak nečekaný zvrat událostí a setkání s novými mocnými spojenci dostane Růženku a Zlobu na opačné strany Velké války, která podrobí jejich rodinná pouta náročné zkoušce.

Alenka v říši divů (2010)

Film, věrný knižní předloze z roku 1865, je kouzelným dobrodružstvím dívky, která se nechce podřizovat době a vnějšímu světu. Unikne králičí norou do říše divů, kde je nejdřív malá, pak velká, setká se zde s kloboučníkem (znovu a opět vynikající Depp), se zlou srdcovou (Carterová) i hodnou bílou (Anne Hathaway) královnou, s dvojčaty nebo i se šíleným, na čaji závislým králíkem. Časem zjišťuje, že je opravdu „tou“ Alenkou, neztratila svoucnost a zvítězí v boji nad strašlivým Tlachapoudilínkem. Jeden z nejlepších filmů, který i když vidím posté, vždy mě nadchne vším, co v něm je.

Kráska a zvíře (2017)

Bill Condon si režií Krásky a zvířete určitě vylepšil reputaci po dvou přešlapech v podobě Twilight ságy. Adaptace se přiblížila originálu a místy jej dokonce vylepšila. U ikonické scény, kdy spolu Bella se Zvířetem tančí, musel být spokojený i sebevětší skeptik, protože ta část filmu byla jedna z nejhezčích. Ačkoliv se v tomto live-action snímku najdou mezery (LeFouova sebeprezentace nebo taneční scéna v jídelně, jež díky přehnané barevnosti působí jako vidina kvalitně sjetého narkomana), stále dominují pozitiva.

Popelka (2015)

Díky tomuhle filmu jsem se vrátila do dětských let. Kenneth Branagh skvěle převedl animovaný příběh Popelky do hrané podoby. Upřímně, trochu jsem se toho bála, protože se to ve většině případů nepovede, ale na filmu bylo vidět, že si s tím Kenneth vážně pohrál. Krásná pohádková atmosféra, úžasné efekty, co se přeměny Popelky týká a krásné kostýmy (hlavně Popelčiny šaty – ty byly vážně úžasné). Možná mi na filmu trochu vadila ta „přeslazenost“, ale jinak to byla krásná podívaná.

Zloba – Královna černé magie (2014)

Romantická variace na pohádku o Šípkové Růžence nám představí celý příběh z pohledu zlé královny. Ona tedy není úplně zlá, spíš obětí okolností (až jsem si vzpomněla na slova masového vraha Gacyho, jehož tato věta byla jednou z oblíbených). Tato královna byla totiž zrazena nejbližším přítelem a tak se její srdce stalo chladným a zatvrzelým. Nastálý boj mezi zrazenou Zlobilkou, nyní Zlobou a královstvím lidí může začít…

Lví král (2019)

Disneyho klasika z roku 1994 se dočkala svého live-action přepracování. Populární režisér, který s Disneym spolupracuje již mnoho let, Jon Favreau (Iron Man, Kniha džunglí), dokázal pro snímek získat hvězdy jako je Donald Glover, Beyoncé, Alfre Woodard nebo Seth Rogen. Snímek Lví král se odehrává v africké savaně, kde se narodil budoucí panovník všeho živého. Malý lví princ Simba zbožňuje svého otce, lvího krále Mufasu, a připravuje se na svou budoucí vládu. Avšak ne všichni se z malého Simby radují. Mufasův bratr Scar, původní následník trůnu, spřádá své vlastní, temné plány.

Kniha džunglí (2016)

Nejnovější filmová verze Knihy džunglí se nese ve stejném duchu jako animovaný film z roku 1967. Použití nejmodernějších technologií na převyprávění 120 let staré povídky snímku neublížilo, ba naopak. Pohádkový příběh o lidském mláděti vyrůstajícím v džungli neztratil nic na kouzlu a díky svému zpracování jistě dokáže oslovit diváka jakéhokoliv věku.