Nejlepší filmy talentovaného herce a režiséra Josepha Gordon-Levitta

Joseph Gordon-Levitt rozhodně natočil už lepší filmy, než nedávno uvedený thriller 7500. Jako důkaz představujeme hned jedenáct jeho nejlepších celovečerních počinů.

50/50

Zdroj: H.C.E.

Pětadvacetiletý Adam žije obyčejným životem se svou přítelkyní a prací. To ovšem jen do chvíle, než ho zasáhne zpráva, že má rakovinu. Nečekejte však dojemné drama, ale komedii o tom, jak se hlavní hrdina a jeho okolí s osudnou zprávou vypořádá a o tom, jak se svou zákeřnou nemocí bojuje.

500 dní se Summer

Zdroj: Fox Searchlight Pictures

Nezvyklá romantická komedie o lásce a osudu přináší příběh mladého reklamního textaře (Joseph Gordon-Levitt), který až dosud zoufale a bezúspěšně hledal dívku svých snů… A teď to vypadá, že by jeho nová kolegyně Summer Finnová (Zooey Deschanelová) mohla být tou pravou. Ale 500 dní jejich nekonvenčního vztahu dokazuje, že cesta ke štěstí může být nepředvídatelná a nekontrolovatelná – jeden z nich je totiž nenapravitelný snílek a druhý moderní cynik. Originálně pojatá love story vás rozhodně chytí za srdce.

Bláznivý

Zdroj: IFC Films

Po bitce se spolužákem, která končí padesáti stehy na hlavě, je Lyle Jensen odeslán na soukromou psychiatrickou kliniku pro mladistvé. Jeho návaly vzteku a agrese se začínají vymykat kontrole. V ústavu potkává zajímavou sbírku lidí: maniodepresivního Chada, nočními můrami sžíranou Tracy se sklony k sebezohavování, násilnického Mikea a zneužívaného Kennyho. Všichni jsou ztraceni v době plné nepochopení a neochoty naslouchat. Pokud si sami uvědomí užitečnost své existence, mají vyhráno.

Deset důvodů, proč tě nenávidím

Zdroj: Buena Vista Pictures

Jedna z nejoblíbenějších komedií z prostředí střední školy si svůj námět a zápletku bere též od Shakespeara, konkrétně jde o jeho Zkrocení zlé ženy. Sestry Stratfordovy by si sotva mohly být nepodobnější. Zatímco křehká a půvabná Bianca je spolužáky obletována a patřičně si jejich pozornost užívá, na starší sestru Kat by se spíš hodil popis nesnesitelné a nepřístupné dračice. Ve chvíli, kdy otec prohlásil, že Bianca nesmí randit, dokud nebude randit i Kat, stává se z povahy a nelibosti Kat trochu překážka. Najde se někdo, komu by se zamlouvala se všemi svými pro a proti a kdo by se zároveň zamlouval jí? (Barbora Dršková)

Looper

Zdroj: TriStar Pictures

Snímek, ve kterém si hlavní role v podobě starší a mladší verze téže postavy zahráli Bruce Willis a Joseph Gordon-Levitt. Titulní postava se živí jako Looper, nájemný zabiják, lišící se od toho klasického tím, že jeho klienti pochází z budoucnosti. Jak se zachová hlavní hrdina, žijící si do té chvíle bezstarostným životem, když se mu před hlavní octne jeho starší já? Zabije sám sebe v budoucnosti? To se dozvíte ve výtečném akčním sci fi od Riana Johnsona, momentálně milovaného a nenáviděného tvůrce osmé epizody Star Wars. (Tomáš Lesk)

Muž na laně

Zdroj: Sony Pictures

V roce 1974, kdy budova Světového obchodního centra ještě stála, se muž jménem Phillipe Petit rozhodl překonat nezměrnou dálku, která oba mrakodrapy dělí, překonat na laně. Bez záchranného lana, bez zajištění a pouze sám se sebou se vydal na pouť, které by se neodvážil téměř nikdo. Tato skutečná událost natolik zaujala filmového režiséra Roberta Zemeckise, že z ní vznikl celovečerní film. (Anna Svatková)

Počátek

Zdroj: Warner Bros.

Dom Cobb je zkušený zloděj, absolutní špička v nebezpečném umění extrakce: krádeže cenných tajemství z hloubi podvědomí během snění, kdy je mysl nejzranitelnější. Cobbova vzácná schopnost z něj učinila vyhledávaného hráče v zákeřném světě korporátní špionáže, ale také z něj udělala uprchlíka a stála ho všechno, co kdy miloval. Teď dostane Cobb šanci na vykoupení. Jedna poslední akce mu může vrátit normální život, ale jen pokud se mu podaří provést nemožné – vnuknutí. (Jana Trnková)

Sladká Jane

Zdroj: Phaedra Cinema

Jsou to téměř děti a jejich domovem je ulice. Americký film o nezvyklém přátelství dvou mladých lidí na pokraji společnosti.

Snowden

Zdroj: Open Road Films

Snowden mapuje téměř deset let života nenápadného mladíka, který sice se toužil stát profesionálním vojákem, ale nakonec se stal veřejným nepřítelem číslo jedna, který musí žít v azylu v Rusku. Snímek má více časových rovin. Ta hlavní se odehrává v roce 2013 v Hong Kongu, kdy Snowden trojici novinářů poskytuje přísně tajné informace, které vynesl během svého působení na vojenské základně na Havaji. Až zpětně se v prostřizích dozvíme, proč se skrývá v hotelovém pokoji a mobily strká do mikrovlnky. Edward Snowden však není akční hrdina, a tak se zachycená dekáda týká především jeho práce pro Národní bezpečnostní službu (NSA) a CIA, což je programování a zase programování. (Michaela Pavlisová)

Temný rytíř povstal

Zdroj: Warner Bros.

Řadit tento film mezi další komiksovky jako Iron Man nebo Spiderman prostě nemůžeme. A to nejen kvůli tomu, že Batman patří DC comics a ne Marvelu. Už po pár minutách sledování si uvědomíte, že tohle není klasický akční film. Ne. Tohle je film Christophera Nolana. Pomalejší tempo, promyšlený scénář, uvážená režie a výborná herecká sebranka (Nolanův fanclub – Bale, Murphy, Cotillard, Gordon-Levitt). Chvílemi mi to tempo přišlo až moc pomalé, nedostatek akce a tragédie způsobená Banem ne tak fatální. Ale ten pocit nemá dlouhé trvání. Po chvilce si totiž uvědomíte, že to, co se odehrává na plátně je mnohem děsivější než všechny výbuchy v Transformers dohromady. (Jana Trnková)

Truchlivé dědictví

Zdroj: 1More Film

Film souběžně vypráví příběhy dvou chlapců, kteří vyrůstali na přelomu 80. a 90. let v malém městečku v americkém Kansasu. Brian věří, že byl v osmi letech unesen mimozemšťany, a proto trpí nočními můrami a není schopen čelit šikaně. Stejné léto byl Neil zneužit svým trenérem. Zlomový zážitek poznamenal život obou, ale zcela odlišně. Relativně jemným a otevřeným způsobem se film dotýká tabuizovaného tématu pedofilie a jejích možných psychosexuálních následků. Ve filmu figurují typické prvky Arakiho filmů – sexualita, mladický vzdor, mimozemšťané… V tomto případě ale enfant terrible americké nezávislé kinematografie ukáznil svůj talent a výsledkem je až netypicky klidný a vyzrálý film.