TOP 12: Nejlepší filmy s Al Pacinem

Al Pacino je jedním z nejuznávanějších herců ve filmovém průmyslu. Proslavil se v 70. letech a od té doby se jeho jméno stalo ikonou a pro mnohé začínající i zkušené herce inspirací a idolem. Herec, producent a režisér, který se nám představil jako Michael Corleone, Tony Montana, Sonny nebo John Milton dnes slaví své kulaté 80. narozeniny. Pojďme si připomenout pár z jeho nejlepších filmů.

Trilogie Kmotr (1972, 1974, 1990)

Dalo by se říci, že rolí Michaela Corleonea, syna mafiánského dona Vita Corleonea, nejen odstartovala Pacinova herecká kariéra, ale rázem ho vynesla přímo do nebeských výšin. Snímek natočený na motivy stejnojmenné knihy spisovatele Maria Puza, se stal senzací a dodnes zůstává oblíbeným kultovním filmem. Režisér Francis Ford Coppola dokázal mistrně zachytit atmosféru mafiánského New Yorku a především rodiny Corleonů, v jejímž čele stojí všemi uznávaný don Vito Corleone. Ten vládne svému impériu přísně, ale spravedlivě a právě jeho úspěch je pro konkurenční mafiány trnem v oku, stejně tak jako jeho nesouhlas s pašováním drog, a proto se ho snaží zbavit. Do krvavé hry se dostává i Vitův doposud nevinný syn Michael, který je nucen postavit se za svojí rodinu a hlavně zastoupit svého otce v těch nejtěžších dobách. Kmotr získal jedenáct nominací na Oscara a z toho tři proměnil, včetně kategorie nejlepšího filmu. Snímek byl natolik úspěšný, že byla natočená i další dvě pokračování. Druhý díl kráčel ve stopách svého předchůdce a získal hned jedenáct nominací na Oscara, proměnil jich šest, opět včetně kategorie nejlepšího filmu. Třetí pokračování si vysloužilo nominací sedm, tentokrát bohužel bez proměny.

Serpico (1973)

Al Pacino v tomto filmu ztvárnil roli policisty Franka Serpica, který nastoupil na policejní oddělení v New Yorku s vizí – být neúplatný. Neúplatný policista je pro své kolegy, stejně tak pro zločince to největší zlo. Serpico se rozhodne postavit svým zkorumpovaným kolegům a předvést je spravedlnosti. Nebezpečí se ale skrývá na každém rohu, ať už na policejní stanici nebo venku v ulicích a Serpico dává v sázku holý život, i když ví, že ho brzy čeká pomsta ze stran zkorumpovaných kolegů, kteří ho chtějí mít z cesty. Kriminální drama bylo natočeno podle stejnojmenné knihy Petera Maase, jenž v knize vylíčil skutečný život policisty Franka Serpica. Režie se ujal Sidney Lumet, který stojí za filmy Dvanáct rozhněvaných mužů nebo Psí odpoledne.

Psí odpoledne (1975)

Akce, která měla trvat dvacet minut, se zvrtla a trvala skoro celý den. Příběh podle skutečné události na filmová plátna přenesl režisér Sidney Lumet a do hlavních rolích si vybral herecká esa v podobě Ala Pacina a Johna Cazala, jenž si společně zahráli již ve filmech Kmotr a Kmotr II. Oba ztvárnili nezkušené zloděje Sonnyho a Sala, kteří se kvůli své bídné životní situaci rozhodnou vykrást banku. Plán ale nevyjde, jelikož záhy zjistí, že v bance je jen pár stovek dolarů. Než se stačí rozkoukat a rozhodnout co dál, tak se před bankou srotí skupiny lidí a policistů. Není cesty ven. Sonny a Sal se snaží zaměstnat policii svými požadavky ohledně rukojmích, zatím co z ulic se zní jásot a slova podpory od lidí, kteří mají oba zločince za hrdiny.

Zjizvená tvář (1983)

Vedle Michaela Corleoneho je Tony Montana asi nejznámější a nejoblíbenější Pacinovou rolí. Kriminálník Tony Montana se v roce 1980 dostává do USA díky otevřeným hranicím mezi Amerikou a Kubou, stejně jako tisíce dalších kriminálníků, kteří jsou na Kubě nežádoucí. Díky své minulosti se nebojí ničeho nelegálního, a tak pro zelenou kartu klidně spáchá i nájemnou vraždu, která mu odstartuje novou kariéru. Z outsidera, ze kterého si každý dělal jen pěšáka se vypracoval až na samotného mafiánského bosse s vlastním drogovým impériem. S narůstající mocí, ale přibývá i nepřátel, a tak se Tony stává čím dál tím víc paranoidní. Narůstá v něm přesvědčení, že nemůže věřit nikomu, ani svým nejbližším spolupracovníkům a přátelům. Film je od úspěšného režiséra Briana De Palmy, který má na kontě snímky jako Výstřel, Neúplatní nebo Mission: Impossible.

Frankie a Johnny (1991)

Johnny neměl zrovna šťastnou minulost. Odseděl si rok a půl ve vězení za padělání peněz. Jedinou světlou stránkou z té doby, byla jeho nově nalezená láska k vaření. Po propuštění získává práci v malé restauraci v New Yorku. Má tedy práci, která ho baví a také se zamiloval do místní servírky Frankie. Johnny se snaží dělat vše proto, aby s ním šla Frankie na schůzku, ta ale razantně odmítá. S muži má totiž odjakživa špatné zkušenosti a už se nechce znovu spálit. Johnny to ale nevzdává a stále usiluje o její náklonnost. Bude záležet jen na jeho trpělivosti, zda si nakonec Frankie získá. Romantický žánr není zrovna typ filmu, ve kterém bychom Pacina vídali příliš často. Nicméně spojení Ala Pacina a Michelle Pfeiffer bylo pro režiséra Pretty Woman Garryho Marshalla šťastnou volbou.

Vůně ženy (1992)

Jediného Oscara z celkových devíti nominací mu vynesla hlavní role právě ve filmu Vůně ženy. Pacino ztvárnil plukovníka Franka Sladea, který zrovna nepatří mezi nejmilejší lidi. Své o tom zjistí student Charlie, který si přivydělává jako jeho opatrovník. Frank je totiž slepý a jeho zatrpklost a nevůle žít je čím dál silnější. Před tím, než Frank skoncuje se svým životem, chce si naposledy udělat výlet do milovaného New Yorku, kam ho Charlie doprovází. A právě díky tomuto výletu a podpoře Charlieho se z Franka najednou stává energický muž se smyslem pro humor a s novou chutí do života. Začíná si uvědomovat krásy kolem sebe a okouzluje nejkrásnější dámy svým smyslem pro jejich parfémy a vůně. Vztah mezi Charliem a Frankem začíná být čím dál bližší a Frank začíná Charliemu oplácet jeho oporu svou výpomocí se studiem a pomalu se stává jeho důvěrníkem v nejtěžších chvílích jeho života, stejně jako dříve Charlie dělal pro něho. Snímek získal čtyři nominace na Oscara a z toho proměnil pouze tu pro nejlepšího herce. Vedle Ala Pacina si ve filmu také zahrál Chris O’Donnell nebo Philip Seymour Hoffman.

Carlitova cesta (1993)

Napínavé drama s nádechem romantiky, nabízí další snímek od režiséra Briana De Palmy. Hlavním hrdinou filmu je Carlito Brigante, portorikánský zločinec, který je předčasně propuštěn z vězení. S návratem zpět do normálního života se rozhodl skoncovat s kriminální minulostí a věnovat se své lásce, která na něj po ty roky nezanevřela. Jenže komplikace nastávají, když se jeho advokát a zároveň dlouholetý přítel, dostane do potíží s gangstery a následně s policií. Carlito dluží svému advokátovi mnoho, a jelikož je ze staré školy ctí své zásady. Proto se rozhodne pomoci muži, který ho dostal z vězení, i kdyby ho to mělo stát život. V hlavní roli Carlita se objevil Al Pacino. Roli advokáta ztvárnil Sean Penn.

Nelítostný souboj (1995)

Muž proti muži. Pacino proti De Nirovi. Skvostná kombinace dvou hereckých legend se poprvé proti sobě postavila právě ve filmu Nelítostný souboj. Děj se točí kolem profesionálního lupiče McCauleyho, jenž se zaměřuje převážně na akce plné peněz. Každá akce je připravená do posledního detailu a s časovou přesností. To platí i o té poslední, na kterou se ve své zločinecké dráze chystá. V patách mu ale je stejně schopný a pracovitý detektiv Vincent Hanna, který netouží po ničem jiném než McCauleyho dopadnout a poslat do chládku. Režisérem úspěšného thrilleru je Michael Mann, který stojí za dalšími úspěšnými filmy jako Zloděj nebo drama Poslední Mohykán. Vedle Pacina a De Nira se ve filmu objevil také Val Kilmer nebo Jon Voight.

Ďáblův advokát (1997)

Kevin Lomax je mladý ambiciózní právník, který za svou kariéru neprohrál žádný případ. Ať už se jednalo o nevinné či vinné, všichni byli propuštěni na svobodu. Poté, co osvobodí svého klienta, který sexuálně obtěžoval mladou studentku, dostane profesní nabídku snů. Pracovat pro nejlepší právnickou firmu na světě se sídlem v New Yorku, všechny výlohy hrazené. Po přijetí nabídky, se Kevin setkává s majitelem firmy, věhlasným Johnem Miltonem, jenž má neuvěřitelné charisma a užívá si všech možných neřestí. Kevin zavalený prací na svém novém případu opomíjí svou manželku Mary Ann, která začíná mít psychické problémy. Kevinovi začíná být Milton podezřelý a vše graduje, když ho před ním začne varuje i člen ministerské komise. Kevin se musí sám rozhodnout zda je pro něj důležitější kariéra, manželství nebo skrytá minulost, která by ho mohla dovést k vrcholu slávy. V hlavní roli mladého právníka se představil Keanu Reeves, roli jeho manželky ztvárnila Charlize Theron a majitele právnické firmy si zahrál Al Pacino. Spojení těchto tří herců vládne celým filmem, je to ale ďábelský výkon Ala Pacina, který si ukradne celý film pro sebe.

Insomnie (2002)

Mysteriózní thriller od režiséra Christophera Nolana se věnuje brutální vraždě mladé studentky na Aljašce, na které pracuje detektivka Ellie. K této nevšední vraždě je rovněž přivolán i geniální detektiv Will Dormer se svým parťákem Hapem Eckhartem. Ellie se hned Willovi svěří s tím, že jej od mládí obdivovala a studovala jeho práci. Setká se však pouze s jeho odtažitou a chladnou povahou. Pro Willa zůstává jediným podezřelým spisovatel Walter Finch, který se stává Willovou noční můrou. Dokáže totiž zmanipulovat jeho myšlení, spánek a psychiku. Navíc proti Finchovi nemá dostatek důkazů. Navzdory tomu, jde Will stále po jeho stopě, dokud někdo nezastřelí jeho parťáka. V rolích detektivů se představili Al Pacino, Martin Donovan a Hilary Swank. V nevšední roli se objevil komediální herec Robin Williams, jenž ztvárnil manipulativního spisovatele Waltera Finche.

Tenkrát v Hollywoodu (2019)

Devátý film Quentina Tarantina nepřinesl pouze spolupráci mezi Bradem Pittem a Leonardem DiCapriem, ale také ve vedlejší roli Ala Pacina, jenž ztvárnil filmového producenta Marvina Schwarze. Celý příběh se točí kolem televizní herecké hvězdy Ricka Daltona, který po celou svou kariéru hrál role záporáků, ale teď už toho má dost. Chtěl by dostat šanci konečně se divákům ukázat, jako kladná postava. Jeho parťáka dělá Cliff Booth, úspěšný kaskadér, který má cit pro férovost a od života toho moc nechce, přesto se dostane do křížku s obdivovateli Charlese Mansona. Vedlejší linka příběhu, se věnuje Sharon Tate, krásné začínající herečce, která čeká dítě s režisérem Romanem Polanskim, a která je nevědomky terčem útoku Mansonova klanu. I když Pacino má jen krátkou roli, tak se jedná o velmi povedený Tarantinův film, který získal deset nominací na Oscara z toho dvě sošky proměnil, a to za výpravu a herce ve vedlejší roli.

Irčan (2019)

The Rolling Stone magazín popsal tento film jako filmovou událost roku a já nemůžu víc než souhlasit. Režisér Martin Scorsese dal dohromady ta nejlepší herecká esa, která zazářila v 70. a 80. letech v krimi a gangster filmech, a zasadil je do doby, která je jim tak blízká. Film Irčan vypráví příběh nájemného zabijáka Franka Sheerana, který vzpomíná na své začátky, vzestupy a pády ve své gangsterské kariéře. Ať už to byl moment seznámení se sicilským mafiánem Russellem Bufalinim, který mu nabídl životní příležitost nebo odborář Jimmy Hoffa, kterému dělal pomocníka a pravou ruku. Frank Sheeran obětoval svojí rodinu kariéře a na sklonku svého života se to snaží napravit. Ve filmu si zahráli Robert De Niro, Al Pacino, Joe Pesci, Harvey Keitel nebo Ray Romano. Snímek získal deset nominací na Oscara včetně nejlepšího filmu a vizuálních efektů, které byly použity pro omládnutí či zestárnutí herců.