Thor: Love and Thunder: Vrátí se Loki? A přiletí i Silver Surfer?

S chystanou čtvrtou částí dobrodružství boha hromu se dozvídáme i nějaké nové informace. Jeho režisér Taika Waititi se nedávno vyjádřil k dvěma otázkám, které fanoušky Marvelu zdaleka nejvíce trápí ohledně filmu, ve kterém se, jak už s jistotou víme, vrátí Natalie Portman a dostane kladivo Mjolnir. Jak to tedy je s v titulku zmíněnými postavami?

Vše se stalo během „watch party“ filmu Thor: Ragnarok, kde Waititi zodpověděl i některé otázky. A pochopitelně došlo i na návrat boha lsti a klamu Lokiho. Ohledně něj a jeho případného návratu – byť i třeba pouhou formou camea si slavný filmař držel pusu na zip. Nebylo tedy nic ani potvrzeno, ale ani vyvráceno. Vzhledem k tomu, že v Avengers: Endgame se vzhledem k cestování v čase vše seběhlo tak, že dřívější verze Lokiho přežila, mohl by se v Thorovi objevit. Ale je otázkou, v jaké formě a – pokud vůbec k něčemu takovému dojde, jaká by byla také souvislost s chystaným seriálem o Lokim v rámci platformy Disney+, kde se počítá právě s onou alternativní, žijící verzí Lokiho.

Společně s obsazením herce Christiana Balea do projektu logicky vyvstaly i debaty o tom, koho má známý představitel Batmana ztvárnit. Mezi favority byl (mimo kupříkladu ďábelského záporáka Mephista (který by třeba Thorovi mohl dát podepsat smlouvičku o znovuzrození Asgardu), severského boha jménem Balder the Brave, nebo Beta Ray Billa, což je vesmírný válečník, jenž získal prakticky totožné schopnosti a zbroj, jako má Thor) i právě Silver Surfer, herold požírače planet Galactuse, který se na plátně již objevil ve filmu Fantastická čtyřka: Silver Surfer. Taika Waititi však účast Surfera vyvrátil, a tak je tato teorie jednou pro vždy lichá.

Jelikož byl Loki vždy naprosto zásadní a důležitou složkou filmů s Thorem, ať už jako antagonista, nebo antihrdina, či parťák – skoro pokaždé dokázal svého nevlastního bratra zastínit a získal si obrovskou přízeň diváků. Proto by jeho návrat, byť jen třeba formou camea ve flashbacích, smysl dával. Těžko říci, jak to ve výsledku bude, snad jen za sebe mohu poznamenat, že Silver Surfer si vzhledem k tomu, jak zásadním charakterem je, zaslouží představit klidně i v samostatném filmu, kde by dostal více prostoru a je tak dobře, že ve čtvrtém Thorovi se neobjeví. I s přihlédnutím k tomu, co všechno se tam bude dít, návrat Valkyrie jakožto vůdkyně lidu Asgardu, pravděpodobná týmovka se Strážci galaxie, Jane Foster jako nová vládkyně hromu a Mjolniru, a jistě řada dalších dějových aspektů.

Snímek Thor: Love and Thunder má předběžně stanovenou premiéru na 18. února 2022.