Studenti pořádají Festival karanténních filmů, proběhne v květnu online

Kvůli současným vládním opatřením se všichni nacházíme v úkrytu svých domovů. I v karanténě však mohou vzniknout zajímavé, neotřelé a osobní filmy. Na této myšlence staví nový online festival, který vybízí širokou veřejnost ke kreativitě a jenž je ušitý na míru současné společenské situaci.

Projekt Festival karanténních filmů, který vznikl jako iniciativa Studentského filmového klubu filmové střední školy Creative Hill College ve Zlíně, oslovuje širokou veřejnost. Snímek totiž na festival může poslat amatér či profesionál, stejně jako student nebo kdokoli jiný.

Jedinou podmínkou festivalu je, že film musí být natočený v rámci karantény (respektive co umožňují současná nařízení vlády) a musí mít krátkou stopáž do pěti minut. Téma může být naprosto libovolné a je také zcela jedno, zda se bude jednat o snímky dokumentární, hrané, animované či experimentální, jelikož festival bude disponovat pouze jednou souhrnnou kategorií pro české a slovenské filmy. Hlavní je pro organizátory obsah, nápad a sdělení, přičemž technická stránka věci je až druhořadá. Klidně tedy stačí vzít do ruky mobil nebo kompaktní foťák od babičky.

Pořadatelé pak vyberou deset až dvacet nejzajímavějších titulů, které se jim na nesoutěžní přehlídku přihlásí. Výběr budou následně vysílat v rámci speciálního živého streamu na internetu v pátek 15. května 2020. Přítomná bude ve vysílání i odborná porota složená z řad známých filmových profesionálů, které festival brzy zveřejní na své oficiální FB události. Odborníci budou poskytovat tvůrcům zpětné vazby a komentovat jejich díla a samotní tvůrci dostanou možnost reakce. Organizátoři jsou přesvědčení, že právě tohle je cennější než udělování cen.

Celá přehlídka i s diskuzemi bude poté volně ke zhlédnutí. Čas s přihlašováním svých filmů mají zájemci do 8. května, další info a přihlašovací formulář naleznete zde.

Inspirovat se můžete i u známých tvůrců, mimo jiné například režisérem Davidem F. Sandbergem (tvůrce filmu Zhasni a zemřeš), který natočil tříminutový horor v domácích podmínkách a vydal ho na YouTube anebo ceněnými řeckými režiséry, které s podobným konceptem oslovil Thessaloniki International Film Festival.