Zapomenutý princ: Omar Sy už není nejdůležitějším mužem v životě své dcery

Období dospívání není jednoduché pro samotné náctileté, ale samozřejmě ani pro jejich rodiče. Své o tom ví otec samoživitel Djibi z chystaného rodinného filmu Zapomenutý princ, který byl po léta zvyklý své dceři před spaním vykládat pohádky. Jenže jeho role muže číslo jedna v dívčině životě je ohrožena okamžikem, kdy se Sofii začne líbit blonďatý spolužák. Omar Sy se tak opět ocitá v roli táty, který se musí popasovat s nevítanými změnami, aby si udržel vztah s milovanou dcerou.

Ačkoliv se do povědomí širšího okruhu diváků dostal Sy až s rolí Drisse v komediálním dramatu Nedotknutelní, jeho herecká kariéra započala již s přelomem tisíciletí. Tento francouzský herec s africkými kořeny však působil převážně ve frankofonních snímcích, zahlédnout jste ho mohli v Asterixovi a Obelixovi: Mise Kleopatra, propůjčil hlas postavě Narbého z animovaného snímku Frajeři, nebo se objevil ve filmu Zbohatlíci. Ale vesměs šlo hlavně o vedlejší role, a právě až postava svérázného pečovatele Drisse vynesla Syovi v roce 2012 ocenění César a „otevřela mu dveře“ k velkým hollywoodským snímkům.

Zdroj: BohemiaMP

Zahrál si v Jurském světě, Infernu, X-Menech Budoucí minulosti, ale stále se velkou měrou věnuje i domácí francouzské produkci, obsazen byl například ve filmech Pěna dní, Samba, Monsieur Chocolat nebo I dva jsou rodina. Právě poslední zmíněný snímek vykazuje se Zapomenutým princem jisté podobnosti. Dalo by se říct, že s trochou nadsázky se jedná o mix staré pohádkové klasiky s Adamem Sandlerem Pohádky na dobrou noc, kde „ožívají“ vymyšlené příběhy, s nástrahami života single otce, jako jsou vyobrazeny v I dva jsou rodina. Do role dcery Sofie produkce obsadila dvě herečky, neboť film sleduje několik časových období v životě otce a dcery. Osmiletou dívku ztvárnila Keyla Fala a náctiletou dospívající dívku potom začínající herečka Sarah Gaye.

Po Syově boku se v Zapomenutém princi objeví dále francouzská herečka rozená v Argentině Bérénice Bejo, již mohli diváci spatřit ve snímcích jako je Příběh rytíře, Po lásce nebo v dramatu Hledání. Zajímavostí je, že Bejo je manželkou režiséra filmu o Djibim a Sofii – Michela Hazanaviciuse, který se svou chotí spolupracuje na tvorbě snímků od roku 2006, kde se dvojice potkala na setu komedie Agent 117. Právě Zapomenutý princ je již jejich pátou spoluprací, a Bejo se zde ujala role Djibiho poradkyně/psycholožky, která se mu snaží objasnit potenciální řešení nedorozumění, která ve vztahu otce a dcery začínají postupně vyvstávat.

Zdroj: BohemiaMP

Hazanavicius se také spolupodílel na tvorbě scénáře, což pro něj zdaleka není „dvojrole“, která by mu byla cizí. Již po sedmé se tento francouzský filmař zhostil obou rolí, ve kterých kombinuje um pro psaný text s vizuálnem. Zdaleka nejúspěšnějším Hazanaviciusovým počinem je černobílý němý film The Artist, který získal v roce 2012 celkem pět Oscarů (Nejlepší film, Režie, Hlavní herec, Hudba, Kostýmy), dále tři Zlaté Glóby a sedm cen BAFTA. S pozitivními ohlasy, ačkoliv tentokrát bez cenového ohodnocení, se setkal i již zmíněný film Hledání, který sleduje zdánlivě nesouvisející osudy několika postav za války v Čečensku. Tým okolo Zapomenutého prince ještě doplňuje kameraman Guillaume Schiffman, s nímž již Hazanavicius také mnohokrát spolupracoval, mimo poslední dva zmíněné snímky ještě například na životopisném dramatu Obávaný.

Zdroj: Bohemia MP