Režisér Hostelu natočí adaptaci hry Borderlands

Série stříleček s rpg prvky Borderlands patří k nejoblíbenějším videohrám současnosti. Zejména pro zábavnou hratelnost a přepálený svět plný nejrůznějších příšer, ale i absurdní, šílený humor. Proto není divu, že se po ní rozhodli sáhnout i filmoví tvůrci. Režie se pak nehodlá ujmout nikdo jiný, než Eli Roth…

Tohoto amerického herce a režiséra, jenž je zároveň kamarádem a tak trochu i svěřencem Quentina Tarantina znají filmoví diváci zejména pro jeho roli seržanta Donnyho Donnowitze  ve filmu Hanebný pancharti. Není mu ovšem cizí ani režie, kdy má na svém kontě třeba hororové béčkové slashery jako Hostel, debut Cabin Fever, dětské fantasy Čarodějovy hodiny, a nebo nejnovější akční thriller s Brucem Willisem – Přání smrti.

Sice to není tak příšerný kalibr, jako Uwe Boll, neb Roth dokáže přinejmenším točit film, jež jsou divácky velmi úspěšné, otázkou ovšem je, zda si jednak vybral vhodnou látku – zrovna u Borderlands je docela těžké si představit hranou filmovou adaptaci (zvlášť když to ani není moc třeba, když máme Mad Maxe). Na druhou stranu, můžeme být i překvapeni. Barevnost a zběsilost herní předlohy od studia Gearbox Software ovšem filmovému zpracování nastavuje laťku docela vysoko. Ale jelikož Ježek Sonic má v kinech úspěch, kdo ví – možná jsme svědky úsvitu úspěšných herních adaptací.

Už jen jméno scénáristy – Craig Mazin (tvůrce seriálového hitu Černobyl) pak ovšem svědčí o tom, že je projekt brán docela vážně. Roth prý ale do scénáře hodlá zasahovat. Rovněž uvedl, že film bude novou klasikou, která ohromí jak hráče, tak nové diváky a že se cítí, že vše v jeho kariéře směřovalo k tomuto momentu. Snímek zaštítilo studio Lionsgate, jemuž se Eli Roth upsal a jež film připravuje už od roku 2015. Vypadá to tedy, že věci se dají do pohybu konečně už letos. Snad se to povede.

Styl her – černý humor, brutalita a celková postapokalyptická drsnost planety Pandora, na níž se hry odehrávají, by ale režisérovi mohly docela sednout. Příběh se točí okolo čtveřice lovců artefaktů, kteří bojují s bandity a monstry, aby nalezli zdroj vesmírné mimozemské technologie a nesmírného bohatství a slávy – v kostce řečeno samozřejmě.

A zbožné přání nakonec? Pokud by se měli filmaři v úmyslu držet her, asi mluvím za všechny, když řeknu, že by bylo naprosto skvělé vidět na plátně antagonistu jménem Handsome Jack….