George Miller konečně potvrdil pokračování Šíleného Maxe!

Oscarový reboot Mad Max: Fury Road (v české mutaci Šílený Max: Zběsilá cesta) byl bezesporu jedním z největších překvapení roku 2015 a velkým comebackem režiséra George Millera, který svým postapokalyptickým spektáklem vyrazil dech nejen řadovým divákům, ale i kritice a celému Hollywoodu. Ve velkolepé a dechberoucí podívané představil do puntíku geniálně propracovaný svět, jehož nejzajímavější detaily se skrývají za efektní akční smrští. Není proto divu, že se i po značně otevřeném konci leckdo nemohl dočkat pokračování. A nyní to vypadá, že k němu konečně dojde.

Čtyřiasedmdesátiletý australský režisér to potvrdil v rozhovoru pro Deadline, kde hovořil zejména o svém současném projektu Three Thousand Years of Longing s Idrisem Elbou a Tildou Swinton v hlavních rolích. Současně s tím se ale vyjádřil i ke svému magnum opus, které tvoří značnou část jeho filmografie (Miller totiž mimo zmíněného Maxe z roku 2015 natočil i dříve hned celou stejnojmennou trilogii s Melem Gibsonem v titulní úloze). V rozhovoru mimo jiné uvedl, že se Šíleným Maxem ještě není hotový a že po současném projektu na něj přijde řada. Prý ho také připravují a že pro zvládnutí něčeho takového je třeba být schopen multi-taskingu. Podle něj totiž v momentě, kdy jste zaměřeni na jeden projekt a naplno se mu věnujete, je pro vás něco jako kreativní dovolená věnovat se ve volném čase ještě jinému projektu. Prý to pomáhá udržet si objektivitu a čistý odstup.

Zmíněný současný počin je popisován jako romance, a je tak na hony vzdálen tomu, jaký žánr obsahuje Max. U Millera z nějakého důvodu žánrová diverzita dává smysl, nebo alespoň funguje. Dříve paralelně s přípravou nového Šíleného Maxe totiž pracoval na dokončení Happy Feet 2. A vzhledem k tomu, že tento pán má na kontě scénář k filmu Babe – Galantní prasátko a režii jeho pokračování Babe 2: Prasátko ve městě, zřejmě nelže, když tvrdí, že čím rozdílnější filmy jsou, tím je práce na nich zajímavější. Vzhledem k tomu, že natáčení filmu Three Thousand Years of Longing nezačne dříve než v březnu, na nového Šíleného Maxe si ještě chvíli (pár let) počkáme. Dobrý film není dobré uspěchat, takže to nebude na škodu. Navíc když jde o pokračování filmu tak povedeného. Přesto je fakt, že Miller už je pán v letech a zase nemusí mít za těch pár let dost energie na točení tak velkého a náročného snímku. Nezbývá tedy, než mu popřát pevné zdraví a úspěšné dokončení pokračování jednoho z nejlepších akčních filmů všech dob.